Logo

Μήνυσε εισαγγελέα γιατί την έβγαλε «τρελή»!



 
 

Εύπορη ηλικιωμένη από τη Σκύρο μήνυσε τον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, υποστηρίζοντας ότι με παράνομες μεθοδεύσεις την έθεσε σε «δικαστική συμπαράσταση», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαχειριστεί τη μεγάλη ακίνητη περιουσία της.

Όπως, μάλιστα, υποστηρίζει η ίδια σε αναφορά που κατέθεσε –μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων της– στον Άρειο Πάγο και κοινοποίησε στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο εν λόγω εισαγγελικός λειτουργός έφυγε με δικά του έξοδα από τη Χαλκίδα και μετέβη στο σπίτι της στη Σκύρο. Εκεί, αφού ερεύνησε όλους τους χώρους, άρχισε να της υποβάλει ερωτήσεις του τύπου «ήσουν πάντοτε χοντρή;» και «γιατί δεν παντρεύτηκες;».

Στην ίδια μάλιστα αναφορά προσθέτει χαρακτηριστικά: «Με ανέκρινε με αυστηρό ύφος μέσα στο σπίτι μου στη Χώρα, ζητώντας μου επιτακτικά να του ανοίξω –χάρη της ιδιότητάς του– τις ντουλάπες και τα σεντούκια μου, να του δείξω τα βιβλιάρια τραπέζης μου, να του απαριθμήσω ένα προς ένα τα περιουσιακά μου στοιχεία, τα κτήματα και τα σπίτια μου, αλλά και να τον οδηγήσω να ερευνήσει το άλλο σπίτι μου στο Μοναστήρι, για να ελέγξει τις ντουλάπες μου και τα σεντούκια μου. Η συμπεριφορά του αυτή μου προκάλεσε φόβο, ανησυχία και τρόμο. Μου δημιουργήθηκε έτσι η εντύπωση ότι έχω διαπράξει κάποιο ποινικό αδίκημα, δεδομένης και της παρουσίας αστυνομικού, ως εάν επρόκειτο περί συλλήψεως ή ανακρίσεως υπόπτου».

Δικαστήριο στη Χαλκίδα

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη αυτή και συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου 2017, ο αντεισαγγελέας κάλεσε τηλεφωνικά –μέσω της Γραμματείας– την ηλικιωμένη να παραστεί στο Δικαστήριο της Χαλκίδας, προκειμένου να συζητηθεί η έκδοση προσωρινής διαταγής, αφού, όπως ο ίδιος διαπίστωσε, μετά από αναφορές πολιτών της Σκύρου (τις οποίες ποτέ δεν επέδειξε), οι απαντήσεις που έδωσε κατά την επίσκεψή του στο σπίτι της «εγείρουν αμφιβολίες για τη διανοητική και ψυχική υγεία της», ενώ διαπίστωσε και… «ασωτία»!

Έτσι, στις 19 Ιουνίου, η πρόεδρος Πρωτοδικών Χαλκίδας έκανε δεκτή την εισαγγελική αίτηση και εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία έθεσε την 70χρονη αλλά και τον αδερφό της (ο οποίος πράγματι πάσχει από νοητική στέρηση και τον φροντίζει η ίδια) σε «προσωρινή δικαστική συμπαράσταση», ορίζοντας τον δήμαρχο του νησιού Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη και έναν φαρμακοποιό της Σκύρου ως προσωρινά υπεύθυνους για τη διαχείριση της περιουσίας της.

Το «Π» επικοινώνησε με τον κ. Χατζηγιαννάκη, ο οποίος δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά πως η ηλικιωμένη είναι ψυχικά και διανοητικά υγιής, αλλά είναι υποχρεωμένος να υπακούσει στη δικαστική απόφαση. Είπε ακόμη ότι ο αντεισαγγελέας είχε καλές προθέσεις, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να τηρείται με ευλάβεια το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.

Οι γιατροί τη δικαιώνουν

Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, η 70χρονη επισκέφθηκε το Ψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και αφού την εξέτασαν οι γιατροί, βεβαίωσαν εγγράφως πως «δεν εμφανίζει στοιχεία ενεργού ψυχοπαθολογίας. Παρουσιάζει καλό προσανατολισμό σε τόπο – χρόνο – εαυτό, καλή συγκέντρωση, καλή κρίση και αντίληψη, χωρίς ψυχωτικού τύπου εκδηλώσεις, όπως ακουστικές, οπτικές ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες, παρανοϊκό ιδεασμό. Είναι από 10ετίας φροντιστής του αδερφού της, που πάσχει από νοητική στέρηση. Αναφερόμενο ελεύθερο ψυχιατρικό ιστορικό, χωρίς νοσηλείες και χωρίς λήψης φαρμακευτικής αγωγής».

Οι κάτοικοι με το μέρος της

Ταυτόχρονα, περίπου είκοσι κάτοικοι της Σκύρου κατέθεσαν ενυπόγραφη αναφορά προς τους προϊσταμένους της Εισαγγελίας και του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, υποστηρίζοντας ότι η ηλικιωμένη αν και είναι κάπως κλειστός χαρακτήρας, κυρίως λόγω της διαπαιδαγώγησής της, έχει πλήρη επαφή με το περιβάλλον και είναι ικανή να φροντίζει τον εαυτό της, τον αδερφό της και τις υποθέσεις τους. Ακόμη, ισχυρίζονται ότι οι αντίθετες αιτιάσεις συμπολιτών τους, τις οποίες επικαλέστηκε ο αντεισαγγελέας, υποκινούνται από συγκεκριμένα συμφέροντα που στόχο έχουν την υφαρπαγή της μεγάλης περιουσίας της.

Με βάση τα νέα αυτά στοιχεία, η 70χρονη προσέφυγε ξανά στο Δικαστήριο ζητώντας να ανακληθεί η προσωρινή διαταγή, που την έθετε σε «δικαστική συμπαράσταση. Ωστόσο, η πρόεδρος Πρωτοδικών, στις 9 Αυγούστου απέρριψε την αίτησή της.

Η… ασωτία της ηλικιωμένης

Η ηλικιωμένη Σκυριανή στην αναφορά της στον Άρειο Πάγο αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Είμαι 70 ετών, άγαμη και άτεκνη, διαμένω μονίμως στη Χώρα της Σκύρου σε μία από τις 53 ακίνητες περιουσίες μου, έχω ελάχιστη κοινωνική ζωή και εξίσου ελάχιστα έξοδα. Μέχρι την έκδοση της σε βάρος μου προσωρινής διαταγής, δεν όφειλα τίποτα και σε κανέναν, η δε περιουσία μου αυξήθηκε από το έτος 2016, καθώς σε αυτήν προστέθηκαν νέα ακίνητα. Από τα 53 ακίνητα και οικόπεδα που διαθέτω στη Σκύρο πούλησα σε συντοπίτη μου μόνο μία αποθήκη 18 τ.μ. Αυτή είναι η ασωτία μου…».

*του Στέλιου Βορίνα

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-9-2017 από directNEWS.gr πηγή:Εφημ. «Παρασκήνιο»


Τελευταία Δικαστικά