Logo

Θεσσαλονίκη: Ομόφωνη αθώωση 21 κατοίκων της Χαλκιδικής για τα επεισόδια στο δημαρχείο Αριστοτέλη



 
 

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης με ομόφωνη απόφασή του έκρινε αθώους τους 21 κάτοικους της ΒΑ Χαλκιδικής που κατηγορούνταν για επεισόδια - συνδεόμενα με την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή - τα οποία έλαβαν χώρα το Μάρτιο του 2012, στο Δημαρχείο Αριστοτέλη, ύστερα από μία θυελλώδη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Οι πολίτες στο κατάμεστο ακροατήριο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα μόλις άκουσαν το "αθώοι" για τους κατηγορουμένους.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου λίγο πριν εκφωνήσει την αθωωτική ετυμηγορία ανέφερε: «Είναι θλιβερό μία τοπική κοινωνία να διχάζεται και να οδηγείται στα δικαστήρια για να βρει το δίκαιό της. Είναι ευχής έργον οι τοπικοί άρχοντες να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης στην περιοχή».

Είχε προηγηθεί η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία ζήτησε την  απαλλαγή των κατηγορουμένων από όλα τα αδικήματα, τονίζοντας ότι «δεν προέκυψε τέλεση αξιόποινων πράξεων».

Η Δικαιοσύνη ασχολήθηκε με την υπόθεση με αφορμή μηνυτήρια αναφορά του τότε δημάρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα. Οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν βαρύτατα κακουργήματα και ειδικότερα 18 εξ αυτών διώκονταν για κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, όπως επίσης για έκρηξη. Οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούνταν ως ηθικοί αυτουργοί αυτών των πράξεων.

Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή ή εμπλοκή στα επεισόδια, ενώ κάποιοι έκαναν λόγο για εις βάρος τους σκευωρία και προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων τους κατά της εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Στο μεταξύ, για τις 10 Μαΐου 2018 αναβλήθηκε η δίκη που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί σήμερα Πέμπτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου κατηγορούνται 26 άτομα για την υπόθεση του «Λάκκου Καρατζά», η οποία αφορά μαζική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2013 -πάλι εναντία στην εξόρυξη χρυσού- και κατέληξε σε επεισόδια με αστυνομικές δυνάμεις.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-9-2017 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά