Logo

ΣτΕ: Ενέκρινε την επαναπροώθηση δύο Σύρων στην Τουρκία θεωρώντας την «ασφαλή»



 
 

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατειας έκρινε την Τουρκία ασφαλή χώρα για  δύο Σύρους πρόσφυγες που δεν ήθελαν να επαναπροωθηθούν στη γείτονα χώρα. Συγκεκριμένα, με  δύο αποφάσεις της, απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των δύο προσφύγων από τη Συρία που ζητούσαν να μην επιστρέψουν στην Τουρκία και να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου με τις οποίες είχαν απορριφθεί ως απαράδεκτα τα αιτήματα τους να τους αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα και να τους παρασχεθεί άσυλο Ελλάδα.

Οι δικαστές του ΣτΕ τονίζουν στις αποφάσεις τους ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής βλάβης των δύο αιτούντων, όπως π.χ. το να υποστούν βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία. Επιπλέον υπογρααμμίζουν στο σκεπτικό των αποφάσεων ότι  η Τουρκία έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία έχουν συμφωνήσει κοινό σχέδιο δράσης για τη στήριξη των Σύριων υπηκόων που απολαύουν διεθνούς προστασίας.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι δύο αιτούντες, οι οποίοι μπήκαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, έχουν σύνδεσμο στη γείτονα χώρα καθώς εκεί βρίσκονται οι οικογένειες τους και συγγενείς τους.

Υπενθυμίζεται, ότι οι δύο αυτές υποθέσεις οδηγήθηκαν στην Ολομέλεια του ΣτΕ λόγω σπουδαιότητας μετά από σχετικές αποφάσεις της 7μελούς σύνθεσης του Δ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-9-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά