Logo

Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο 38χρονος Ρώσος που κατηγορείται για "ξέπλυμα" 4 δισ. δολαρίων



 
 

Το Συμβούλιο Εφετών της Θεσσαλονίκης αποφάσισε την έκδοση 38χρονου Ρώσου, ο οποίος κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, στις ΗΠΑ. Το Συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, να παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα τάμπλετ και τα κινητά τηλέφωνα που κατασχέθηκαν κατά τη σύλληψή του.

Το αίτημα έκδοσης του Ρώσου εξετάστηκε την Παρασκευή σε δημόσια συνεδρίαση και η θετική γνωμοδότηση ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Υπέρ της έκδοσης του 38χρονου Ρώσου τάχθηκε στην αγόρευσή του και ο εισαγγελέας της έδρας. Ο 38χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούλιο σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής βάσει διεθνούς εντάλματος, καθώς κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω bitcoin.

Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές διωκτικές αρχές, που αιτήθηκαν της έκδοσής του, αποδίδουν στον Ρώσο συλληφθέντα πως διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων, όπως για παράδειγμα κυβερνοεπιθέσεις από χάκερ που ζητούν λύτρα ή φοροδιαφυγή μέσω bitcoin.

Ο 38χρονος Ρώσος, από την πλευρά του, αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τα όσα του χρεώνουν οι αμερικανικές αρχές και απηύθυνε έκκληση προς τους Έλληνες δικαστές να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αρχές τον αναζητούν προκειμένου να περάσει από δίκη με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, της συνωμοσίας για διάπραξη βρώμικου χρήματος, καθώς και για παράνομες χρηματικές συναλλαγές προερχόμενες από αξιόποινες δραστηριότητες.

Ο 38χρονος, που παραμένει υπό κράτηση, έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά της παραπάνω απόφασης στον Άρειο Πάγο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-10-2017 από directNEWS.gr πηγή: ΑΜΠΕ


Τελευταία Δικαστικά