Logo

Σέκερης: «Δέχθηκα απειλές όταν βγήκαν στη δημοσιότητα τα e-mail προς τον Σαμαρά»



 
 

Για απειλές που δέχθηκε όταν ήρθαν στη δημοσιότητα τα e-mail που απέστειλε στον Αντώνη Σαμαρά και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, έκανε λόγο – συνεχίζοντας την κατάθεσή του ως μάρτυρας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, όπου εκδικάζεται το σκάνδαλο της Siemens – ο Ευάγγελος Σέκερης που είναι συγγενής του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ.

«Όταν ξέσπασε η υπόθεση της Siemens κλήθηκα στη Γερμανία να μιλήσω με τα κεντρικά. Τον Φεβρουάριο του 2010. Φτάνοντας στο Μόναχο τηλεφώνησα στους δικούς μου και είπα ότι έφτασα. Πηγαίνοντας στο ξενοδοχείο πήρα τους γονείς μου για να μάθω το σκορ ενός αγώνα. Τότε και στα δύο τηλέφωνο χτύπησε άγνωστο τηλέφωνο. Την επομένη ημέρα ανά 15 λεπτά χτύπαγαν τηλέφωνα συγγενών μου πάλι από άγνωστο αριθμό. Ένα μήνα πριν καταθέσω στην εξεταστική. Μου είχαν πει ότι δεν θα έχω καλό τέλος. Επιθέσεις δέχτηκα στο αυτοκίνητο 3 φορές. Μία από αυτές στην πλατεία Κλαυθμώνος. Μία φορά δύο λάστιχα ήταν μαχαιρωμένα. Ήταν σε μία περίοδο που τα μέσα έγραφαν ότι γνωρίζω πολλά. Κάποιες στιγμές φοβάμαι. Δεν υποψιάζομαι κανέναν. Όταν είσαι εν ενεργεία σε μια εταιρεία βρίσκεσαι σε μία κατάσταση δύσκολη. Πολλοί κατηγορούμενοι ήταν προϊστάμενοι μου. Υπάρχει ένα σύνολο πραγμάτων που πολλές φορές νομίζεις ότι είσαι καλυμμένος αλλά είσαι μόνος σου. Πολλές φορές από την συγγένεια (σσ. με τον Αντώνη. Σαμαρά) θεωρούσαν ότι εγώ είχα εύνοια. Δεν υποψιάζομαι κανέναν. Κάποιος όμως μπορεί να θίγεται με κάτι.» ανέφερε μεταξύ των άλλων ο μάρτυρας.

Όταν μέλος της σύνθεσης του Δικαστηρίου τον ρώτησε αν «κρύβονται μεγάλα συμφέροντα» πίσω από την υπόθεση ο Βαγγέλης Σέκερης ήταν λακωνικός, αλλά ασαφής. «Δεν μπορώ να διαφωνήσω», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής έγινε αναφορά στα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού, σχετικά με τη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ και ειδικά στην επισήμανση ότι ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου στο βιβλίο του γράφει ότι ο «Ε.Σ. (σ.σ. Ευάγγελος Σέκερης) ανοίγει το στόμα του.

Ο Βαγγέλης Σέκερης εξήγησε ότι: «Ανοίγω το στόμα μου σημαίνει ότι όταν κάτι με ενοχλεί το λέω. Θα τα δείτε στα mail που θα φέρω.»

Μοιραία οι ερωτήσεις από την έδρα και τα έδρανα των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής εστίασαν, όπως και την πρώτη ημέρα της κατάθεσης του Βαγγέλη Σέκερη, στα e-mail που είχε στείλει στον Αντώνη Σαμαρά και στον τότε ισχυρό άνδρα της Siemens Hellas, Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Όμως και αυτή τη φορά οι απαντήσεις του κ. Σέκερη δεν έπεισαν δικαστές και συνηγόρους ότι αναφέρει όσα πραγματικά γνωρίζει για τα τεκταινόμενα στη Siemens.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δικαστηρίου η εισαγγελέας της έδρας είχε προειδοποιήσει το μάρτυρα ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με το αδίκημα της ψευδορκίας.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Βαγγέλης Σέκερης στις 31 Ιουλίου 2006 σε e-mail που έστειλε προς τον Αντώνη Σαμαρά του ζητούσε μεσολαβήσει στον Μιχάλη Χριστοφοράκο προκειμένου να μην μετακινηθεί σε άλλο τμήμα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Γενικά δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα ευγενής μαζί του, τους έχω προσφέρει πάρα πολλά και το γνωρίζει πολύ καλά. Ξέρει ότι γνωρίζω πολλά για τις βρωμιές τους και ότι έχω κρατήσει το στόμα μου κλειστό.»

Σε ένα άλλο e-mail, που απευθυνόταν στον φυγόδικο σήμερα, Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο κ.Σέκερης επισήμαινε, μεταξύ άλλων:

«Σας υπενθυμίζω ότι ήμουνα βασικός χειριστής των Προμηθειών με τον ΟΤΕ, ως επίσης και των Προγραμματικών Συμφωνιών που ακολούθησαν και βεβαίως όλου του παρασκηνίου που περιέβαλε τα παραπάνω σημαντικότατα για την τύχη ολόκληρης της Εταιρείας γεγονότα. Ουδέποτε κοινοποιήθηκε προς τα έξω κάτι που να βάλλει εναντίον των συμφερόντων της Εταιρείας.»

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο Β. Σέκερης επέμενε ότι με τον όρο «βρωμιές» εννοούσε ανισότητες μεταξύ των στελεχών της εταιρείας και αδικαιολόγητο πλούτο που παρατηρούσε σε κάποιους.

Μάλιστα, έδωσε και παράδειγμα για την εσωτερική διαφθορά που ο ίδιος είχε παρατηρήσει στη Siemens, λέγοντας: «Στον τομέα που ήμουν υπήρχαν κάκιστες συμπεριφορές στελεχών. Ένας είχε δημιουργήσει κάβα που προμήθευε την εταιρεία με ποτά. Το θεωρούσα αδιανόητο. Ήταν “Γιάννης κερνάει - Γιάννης πίνει.”».

Εφέτης: «Τους ενδιέφερε τόσο πολύ αν ένας υπάλληλος το έκανε αυτό;»

Σέκερης: «Με ενδιέφερε πολύ το ότι έβλεπα ανθρώπους να πλουτίζουν. Δεν μπορούσα να ξέρω από που προέρχονται τα χρήματα, αν ήταν από μαύρα ταμεία. Τα είχα καταγγείλει από το 2004.»

Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η αποκάλυψη της ύπαρξης του e-mail που έστειλε προς τον Αντώνη Σαμαρά είχε στόχο να «χτυπήσει» τον πρώην πρωθυπουργό και μπατζανάκη του.

Εφέτης: «Για τα mail λέτε ότι ήθελαν να χτυπήσουν τον Σαμαρά...»

Σέκερης: «Το mail βγήκε ενώ δεν είχε κανέναν άλλο λόγο από το να βλάψει τον Αντώνη Σαμαρά. Στις 2 Ιουνίου 20 που βγήκε και λίγες ημέρες μετά, το τονίζω αυτό, στην τελετή που έγινε στο Τροκαντερό για το πολεμικό ναυτικό με πλησίασε ο κ. Νεράτζης και είπε ότι έκανα πολύ κακό στην παράταξη. Η βουλευτής που μας είχε συστήσει μου είπε «πως δεν τον πέταξες στη θάλασσα;». Με το mail φάνηκε ότι εγώ ζητούσα προαγωγές. Εμφανιζόμουν σαν κλασικός ελληνάρας που ήθελε να βολευτεί σε μία θέση.»

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-10-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά