Logo

Αικατερίνη Τσάκαλου: Οι χορηγίες της Siemens, τα δωράκια στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο "ξύλινος" Χριστοφοράκος



 
 

Κατάθεση «ποταμό» έδωσε η Αικατερίνη Τσακάλου, πρώην γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, εξεταζόμενη την Τρίτη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας που εκδικάζει την υπόθεση της σύμβασης 8002 μεταξύ της Siemens και των "μαύρων ταμείων"  του γερμανικού κολοσσού.

«Οι χορηγίες ήταν για να ανοίγουν οι δουλειές»,  κατέθεσε μεταξύ άλλων η πρώην γραμματέας του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάς,

Η μάρτυρας τόνισε ότι οι χορηγίες σε πολιτικά κόμματα και τα δώρα σε πολιτικά πρόσωπα ήταν τακτική για την Siemens, προσθέτοντας ότι τα δωράκια δίνονταν «προκειμένου να ανοίγουν οι δουλειές», όπως της είχε πει ο Χριστοφοράκος.

Συγκεκριμένα, καταθέτοντας αναφέρθηκε: 

-Σε "δωρεές"  ( οικιακός εξοπλισμός, τηλεφωνικά κέντρα κτλ) σε πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόβσκι, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

- Σε ιδιαίτερες σχέσεις  με τους κ. Γείτονα και Μαντέλη.

«Μου είχε παραγγείλει τηλεφωνικά κέντρα για τον εξοπλισμό δυο πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη»,.είπε χαρακτηριστικκά και συνέχισε: «Μάλιστα νομίζω ότι η κάλυψη της δαπάνης ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο όριο. Μου είχε πει ο Χριστοφοράκος να βρω τρόπο να καλυφθούν από την εταιρεία, αλλά δεν είχα μαγικό τρόπο. Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, έγινε φασαρία στον Τύπο και τελικά τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης».

Κατά την άποψή της οι επίμαχες δαπάνες δεν ενέπιπταν στα λεγόμενα "μαύρα ταμεία",  καθώς χρεώνονταν με «θέση κόστους».

«Δεν μπορούν να θεωρηθούν ύποπτες δωρεές. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι κάποιος δωροδοκήθηκε με ένα ψυγείο και μια κουζίνα», επισήμανε. 

Επίσης, αναφέρθηκε και σε ένα ταξίδι που είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο εξωτερικό και για το οποίο ο Χριστοφοράκος της είχε δώσει 10.000 ευρώ προκειμένου να τα καταθέσει σε λογαριασμό ως δαπάνες.

Επιπλέον η μάρτυρας είπε καταθέτοντας:

- Για τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ που είχε λάβει χορηγία 15.000 ευρώ.

-Για την Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά, που είχε επίσης λάβει τα... δωράκια της

-Για το ένα εκατομμύριο μάρκα που φέρεται να έφυγαν από την Siemens προς τον Θεόδωρο Τσουκάτο.

«Αυτά τα έκανε ο Χριστοφοράκος, αλλά φαντάζομαι ότι το πρόγραμμα των χορηγιών (αντιστοιχούσε στο 2% του τζίρου των τμήματος τηλεπικοινωνιών) ήταν σε γνώση της μητρικής Siemens», είπε η .αναφερόμενη στη ναύλωση ελικοπτέρου προκειμένου να μεταβεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στον γάμο του Κώστα Μπακογιάννη, αν και δεν ήταν σε θέση να πει ποιος είχε ναυλώσει το ελικόπτερο.

Ακόμα, σύμφωνα με τη μάρτυρα, μετά το 2006, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος φαινόταν να έχει μπει σε διαδικασία αντιμετώπισης νομικών ζητημάτων, και της είχε ζητήσει να καταστρέψει όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μεταξύ των οποίων και ο περίφημος φάκελος, ο οποίος περιείχε τις δωρεές σε πολιτικούς και τις χορηγίες σε πολιτικά κόμματα. Ο φάκελος αυτός δεν καταστράφηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως σκεφτήκατε ότι είναι ασφάλεια ζωής;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν έκανα τέτοια σκέψη. Αισθανόμουν ότι κινδύνευε η ζωή μου.

Καταθέτοντας μίλησε και για τον ξυλοδαρμό που υπέστη έξω από το σπίτι της τον Μάρτιο του 2015, τον οποίο συνδέει με την επαγγελματική της ιδιότητα.

«Τραγικά φιλόδοξος ο Χριστοφοράκος»

Εστιάζοντας στον Μιχάλη Χριστοφοράκο υποστήριξε πως είναι εξαιρετικά ικανός μάνατζερ αλλά «τραγικά φιλόδοξος». Συνεχίζοντας είπε:: «Πρόκειται για μια πολύπλευρη προσωπικότητα και έναν εξαιρετικά ικανό manager. Δεν κύλαγε αίμα μέσα του. Ήταν ευφυέστατος, μηχανορράφος και τραγικά φιλόδοξος. Έκανε επέλαση. Είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι νοσηρά φιλόδοξοι άνθρωποι. Αλλά δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς σε αυτή τη θέση».

Συγκρίνοντας τον Πρόδρομο Μαυρίδη, που ήταν ο επικεφαλής του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Siemens, με τον άλλοτε προϊστάμενό της είπε ότι οι δύο άνδρες δεν είχαν πολύ καλή σχέση μεταξύ τους, καθώς ήταν αντίθετοι χαρακτήρες.

«Ο Μαυρίδης ήταν ευθύς άνθρωπος. Με αξίες, με αρχές. Δεν υπήρχε περίπτωση να κρεμάσει φίλο, και όπως ήταν φυσικό σε αυτό το επίπεδο συγκρουόταν με έναν ξύλινο ηγέτη όπως ήταν ο Χριστοφοράκος. Ο Χριστοφοράκος ήθελε ο Μαυρίδης να διοικεί τις τηλεπικοινωνίες, αλλά δεν του επέτρεπε να έχει τον έλεγχο των οικονομικών του τμήματος. Ο Χριστοφοράκος έπαιρνε το 2% του τζίρου του τμήματος και το έστελνε στη Γερμανία. Ο Μαυρίδης ασχολιόταν να φέρνει πελάτες».

Η κατάθεση συνεχίζεται.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-10-2017 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά