Logo

Το ΣτΕ κρίνει τη συνταγματικότητα του συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών



 
 

Η συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του νόμου 4356/2015 βάσει των οποίων επεκτάθηκε το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή προσφυγή που υπέβαλαν ιερείς, οι Μητροπόλεις Πειραιώς, Κυθήρων και Γόρτυνος καθώς και πολίτες. 

Βασικό επιχείρημα των προσφευγόντων είναι ότι η επέκταση αποτελεί προσβολή δικαιώματος και επιπλέον αντίκειται στα χρηστά ήθη και στο Σύνταγμα. 

Η υπόθεση συζητήθηκε την Πέμπτη στο Γ΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου οι νομικοί εκπρόσωποι των προσφευγόντων και του ελληνικού δημοσίου παρουσίασαν την επιχειρηματολογία τους. 

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση η πλευρά των Μητροπόλεων υποστήριξε πως μπορεί το Σύνταγμα αναφέρεται στην αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, αλλά παράλληλα αναφέρει ότι σημαντική προϋπόθεση αυτής είναι να μην προσβάλλονται τα δικαιώματα των άλλων και να μην παραβιάζεται το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.

Το ελληνικό δημόσιο από τη δική του πλευρά υπεραμύνθηκε της συνταγματικότητας του νόμου και των διατάξεών  επισημαίνοντας ότι υπάρχει καθολική υποδοχή του νομοθετήματος από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το δικαστήριο επιφυλάχθηκε και αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του μέσα στους επόμενους μήνες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-11-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά