Logo

Θεσσαλονίκη: Την παραπομπή αγγειοχειρουργού σε δίκη για ανθρωποκτονία προτείνει η εισαγγελέας



 
 

Έξι μήνες μετά τη δολοφονία της 36χρονης μεσίτριας στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, η εισαγγελέας πρότεινε προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, την παραπομπή του 38χρονου αγγειοχειρουργού σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Ζήτησε να δικαστεί για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» και «περιύβριση νεκρού» καθώς, με βάση το αποδεικτικό υλικό, έκρινε ότι ο 38χρονος είχε αποφασίσει να σκοτώσει την 36χρονη χορηγώντας αναισθητικά φάρμακα, εντός του νοσοκομείου.

Στην πρόταση της προς το δικαστικό συμβούλιο, η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών επισημαίνει πως ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να απευθυνθεί στους ειδικούς γιατρούς του νοσοκομείου προσπαθώντας να αποτρέψει το θάνατο αλλά αντιθέτως άρχισε ενέργειες για τη συγκάλυψη του εγκλήματος. Αυτό προκύπτει και από τη μετέπειτα συμπεριφορά καθώς κατηγορείται ότι έκανε προσπάθειες να εξαφανίσει τα ίχνη και το σώμα της νεκρής γυναίκας. Το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται το σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Η πρωτοφανής υπόθεση εκτυλίχθηκε στις 26 Απριλίου. Η μεσίτρια μετέβη στο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση αγγειακών προβλημάτων (κιρσών) στα πόδια. Κατόπιν συνεννόησης, συναντήθηκε με τον αγγειοχειρουργό ο οποίος την απομόνωσε, οδηγώντας την σε ιδιαίτερο χώρο. Εκεί της χορήγησε ενδοφλεβίως τις φαρμακευτικές ουσίες προποφόλη και φαιντανύλη (έχει δράση 100 φορές πιο ισχυρή από τη μορφίνη) με αποτέλεσμα να προκληθεί στην 36χρονη αναπνευστική καταστολή και τελικά άπνοια η οποία οδήγησε σε καρδιακή ανακοπή, επιφέροντας τον θάνατο της. Στη συνέχεια, η σορός της εντοπίστηκε σε γκρεμό στο Παλιούρι Χαλκιδικής.

Στην εισαγγελική πρόταση αναγράφεται ότι ο κατηγορούμενος δεν κάλεσε κάποιον γιατρό «για να τον βοηθήσει προκειμένου να σώσουν το θύμα, σε μια μέρα μάλιστα που το νοσοκομείο βρισκόταν σε γενική εφημερία και συνακόλουθα υπήρχε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, με ιατρούς που είχαν την κατάλληλη ειδίκευση αλλά και εμπειρία για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών (δύο αναισθησιολόγοι εφημέρευαν στο μπλε κτίριο του νοσοκομείου και δύο αναισθησιολόγοι στο Α' κτίριο αυτού)».

Σύμφωνα με τις καταθέσεις ειδικών γιατρών - αναισθησιολόγων από την αναπνευστική καταστολή μέχρι την αναπνευστική - καρδιακή παύση γενικά μεσολαβεί ικανό χρονικό διάστημα ώστε να αναταχθεί ο εκάστοτε ασθενής. Υπήρχε πραγματική δυνατότητα να αποφευχθεί ο θάνατος της 36χρονης σε περίπτωση που ειδοποιούνταν οι κατάλληλοι γιατροί του εφημερεύοντος νοσοκομείου για να παράσχουν βοήθεια και να την κρατήσουν στη ζωή, όπως προκύπτει και από την ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας- νεκροτομής.

Δύο ιατροδικαστές διαπίστωσαν ότι η άτυχη γυναίκα υπέστη εκδορές στην ωμοπλάτη και στους γλουτούς όσο ήταν ακόμη εν ζωή. «Γεγονός που καταδεικνύει ότι κατά το χρόνο που ο κατηγορούμενος άρχισε τις ενέργειες για τη συγκάλυψη της εγκληματικής του συμπεριφοράς με τη μεταφορά του σώματος της σε έτερο χώρο, αυτή ήταν ζωντανή και συνεπώς υπήρχε περιθώριο να αποφευχθεί το θάνατος της με την παροχή της αναγκαίας ιατρικής φροντίδας» αναφέρεται στην πρόταση της εισαγγελέως.

Ο 38χρονος αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση αλλά στη συνέχεια με συμπληρωματική κατάθεση προς την ανακρίτρια παραδέχτηκε ότι διέπραξε ιατρικό λάθος ενώ ισχυρίστηκε ότι υπέστη σοκ και ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει την άτυχη 36χρονη μητέρα τριών παιδιών. Κατά την κρίση της εισαγγελέως, «ο κατηγορούμενος λειτούργησε ενσυνείδητα και ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», κυρίως, λόγω της συμπεριφορά που επέδειξε μετά την πράξη του.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-11-2017 από directNEWS.gr πηγή:voria.gr


Τελευταία Δικαστικά