Logo

ΣτΕ: "Ναι" στην απόλυση ταμία δήμου της Κρήτης που ιδιοποιήθηκε 135.159 ευρώ



 
 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε  πειθαρχικη απόφαση με την οποία ειδικός ταμίας δήμου της Κρήτης απολύθηκε επειδή ιδιοποιήθηκε 135.159 ευρώ  και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών.

Το 2004 η οικονομική υπηρεσία του δήμου διαπίστωσε ταμειακό έλλειμμα ύψους 961.757,31 ευρώ.

Ο ειδικός ταμίας του δήμου αρχικά  έκανε λόγο για λογιστικό λάθος λόγω της μετάβασης από το απλογραφικό στο διπλογραφικό σύστημα. Ο ισχυρισμός του, ωστόσο, δεν τεκμκηριώθηκε και ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για τα εξής αδικήματα: α) της πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ' εξακολούθηση σε βάρος Ο.Τ.Α., τελεσθείσης κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολική ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ, β) της απάτης κατ' εξακολούθηση σε βάρος Ο.Τ.Α., τελεσθείσης κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολικό όφελος και συνολική ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ, γ) της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση σε βάρος Ο.Τ.Α., με ιδιαίτερα τεχνάσματα, συνολικού ποσού άνω των 150.000 ευρώ και δ) της απιστίας στην υπηρεσία σε βάρος Ο.Τ.Α., συνολικού ποσού άνω των 150.000 ευρώ, τελεσθείσης κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται από το άρθρο 1 του ν. 1608/1950.

Στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης διενεργήθηκε λογιστικός έλεγχος στο ταμείο του δήμου από ορκωτούς ελεγκτές - λογιστές και διαπιστώθηκε ότι το έλλειμμα ήταν πραγματικό και ανερχόταν σε 963.360,85 ευρώ.

Η υπόθεση εκδικάστηκε στο  Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης που έκρινε ένοχο τον ειδικό ταμία για όλα τα αδικήματα πλην της απάτης και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης  19 ετών.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης, που εκδίκασε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση έκρινε ένοχο τον ειδικό ταμία για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση σε βάρος Ο.Τ.Α. συνολικού ποσού 135.159 ευρώ και της απιστίας στην υπηρεσία κατ' εξακολούθηση σε βάρος Ο.Τ.Α. και  του επέβαλε ποινή κάθειρξης 6 ετών.

Στην συνέχεια, σε βάρος του ειδικού ταμία  κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία ενώπιον της οποίας υποστήριξε ότι εκτελούσε εντολές του δημάρχου και ότι είχε καταστραφεί το «πρόχειρο βιβλίο» που τηρούσε με τις πληρωμές και τις άλλες δαπάνες του δήμου.

Το πειθαρχικό συμβούλιο των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. της περιφέρειας Κρήτης, επέβαλε στον ταμία, την ποινή της οριστικής παύσης για τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης του υπαλληλικού καθήκοντος, της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της απιστίας, της χρησιμοποίησης της υπαλληλικής ιδιότητας για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και της εντός και εκτός υπηρεσίας αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής.

Ο ειδικός ταμιίας του δήμου προσέφυγε στο  Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική απόφαση προκειμένου να επιστρέψει στο δήμο. Όμως το  Γ΄ Τμήμα του ΣΤΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-11-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά