Logo

Υπόθεση Novartis: Εισαγγελείς Διαφθοράς στις ΗΠΑ - Φορολογικοί έλεγχοι από την Οικονομική Εισαγγελία



 
 

Την υπόθεση Novartis "τρέχουν" οι  Ελληνικές εισαγγελικές αρχές σε απόλυτο συντονισμό. Η Εισαγγελία Διαφθοράς από τη μία πλευρά εστιάζει στην προώθηση των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που εδώ και δύο χρόνια διερευνούν την υπόθεση, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων. Παράλληλα, η Οικονομική Εισαγγελία ελέγχει τα οικονομικά δεδομένα των στελεχών της εταιρείας, εξετάζοντας το φορολογικό σκέλος της υπόθεσης. 

Στα πλαίσια αυτά η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς, Γ. Μανώλης που από τις αρχές της εβδομάδας βρίσκονται στην Αμερική και συλλέγουν στοιχεία για τα Paradise Papers ασχολούνται και με την υπόθεση της Novartis, πραγματοποιώντας επαφές με Αμερικανούς εισαγγελείς και στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που είναι αρμόδια σε περιπτώσεις παραβίασης ομοσπονδιακών νόμων, όπως αυτού που αφορά τις πρακτικές Διαφθοράς στο εξωτερικό.  

Οι αμερικανικές αρχές στα πλαίσια της συνεργασίας με τις ελληνικές οι οποίες έχουν υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής για την υπόθεση της Novartis αναμένεται να προσφέρουν στους Έλληνες εισαγγελείς σημαντικά στοιχεία για τις μίζες του φαρμακευτικού κολοσσού και για τα πρόσωπα που εμπλέκονται  σε αυτές.  

Συγκεκριμένα, οι αρχές των ΗΠΑ  έχουν στη διάθεσή τους τις καταθέσεις και τα στοιχεία που προσκόμισαν πρώην στελέχη της Novartis, τα οποία έχουν λάβει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, προκειμένου να μιλήσουν για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανιας για να έχει δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά. 

Σύμφωνα με όσα έχουν καταθέσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες, η Novartis είχε στήσει ένα δίκτυο προώθησής της δωροδοκώντας γιατρούς (δημόσιων νοσοκομείων και ιδιώτες) ώστε να προτιμούν τα δικά της φαρμακευτικά σκευάσματα. 

Υπενθυμίζεται, ότι για την υπόθεση της Novartis  τον περασμένο Ιανουάριο κλιμάκιο εισαγγελέων Διαφθοράς είχαν πραγματοποιήσει έφοδο στα γραφεία της εταιρείας και είχαν κατασχέσει έγγραφα και στοιχεία 

Κι ενώ οι εισαγγελείς Διαφθοράς βρίσκονται στις ΗΠΑ προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για την εμπλοκή και κρατικών αξιωματούχων στην υπόθεση, στην Αθήνα η Οικονομική Εισαγγελία διενεργεί τις δικές της έρευνες..

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Μαριάννα Ψαρουδάκη, και ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας, Γιάννης Δραγάτσης, με κλιμάκιο εισαγγελέων ελέγχουν τους  τραπεζικούς λογαριασμούς μεγαλοστελεχών της εταιρείας, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). 

Σημειώνεται, ότι έρευνα για την τιμολόγηση των φαρμάκων της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας διεξάγει και η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου,

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-11-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά