Logo

Γονείς από τη Χίο στο ΣτΕ κατά «προνομιακής μοριοδότησης» μαθητών της Λέσβου



 
 

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέθεσαν 11 γονείς μαθητών από τη Χίο, οι οποίοι συμμετείχαν στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, επικαλούμενοι «προνομιακή μοριοδότηση» μαθητών από τη Λέσβο εξαιτίας του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017  στην περιοχή του Αιγαίου. Με την προσφυγή προσβάλλεται η υπουργική απόφαση που μοριοδοτεί τους μαθητές των σεισμόπληκτων περιοχών. 

Η υπόθεση

Στις 12 Ιουνίου 2017 κι ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σημειώθηκε μεταξύ Λέσβου και Χίου ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και ακολουθήθηκε από πολλές  μετασεισμικές  δονήσεις.

Την επόμενη μέρα από τη μεγάλη σεισμική δόνηση, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αναβολή διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων στα Λύκεια Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας με απόφασή του («καθορισμός ειδικού ποσοστού επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών και αποφοίτων που υπέβαλαν αίτηση δήλωση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018»),  μοριοδότησε τους μαθητές των σεισμοπλήκτων περιοχών που έδιναν πανελλαδικές εξετάσεις.

Με την επίμαχη απόφαση καθορίστηκε ειδικό καθεστώς ποσοστού επιπλέον του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για τους υποψηφίους των τεσσάρων νησιών (Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών).

Συγκεκριμένα, με βάση την υπουργική απόφαση, υποψήφιοι των εν λόγω σεισμόπληκτων νησιών, διεκδικούν τις επιπλέον θέσεις με βάση τους εξής συντελεστές:

α) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων των νήσων Χίου, Οινουσσών και Ψαρών υπολογίζονται με συντελεστή 1,00.
β) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων της νήσου Λέσβου υπολογίζονται με συντελεστή 1,20.
γ) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων της κοινότητας Βρίσας Πολυχνίτου του Δήμου Λέσβου υπολογίζονται με συντελεστή 1,40.  

Η προσφυγή

Οι 11 γονείς από τη Χίο, τα παιδιά των οποίων συμμετείχαν στις τελευταίες εισαγωγικές πανελλαδικές εξετάσεις, υποστηρίζουν στην προσφυγή τους ότι η μοριοδότηση είναι προνομιακή και χαριστική για τους μαθητές της Λέσβου (εκτός αυτών από τη Βρίσα) έναντι των μαθητών της Χίου, κάτι που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση από τις περιστάσεις, ούτε συνδέεται με αξιολογικά κριτήρια. Όπως ισχυρίζονται, αυτή διαφοροποίηση μεταξύ των μαθητών των δύο νησιών προσκρούει σε συνταγματικές αρχές.

Με την προσφυγή ζητείται η ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία μοριοδοτήθηκαν οι μαθητές των τεσσάρων νησιών, με το επιχείρημα ότι είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, ενώ προσκρούει ευθέως στα άρθρα 4, 5, 16 και 25 του Συντάγματος.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-11-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά