Logo

Το ΣΤΕ ανοίγει δρόμο για την εγγραφή αποφοίτων Νομικής της Κύπρου στα μητρώα των Δικηγορικών Συλλόγων



 
 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανοίγει δρόμο για την εγγραφή αποφοίτων της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στα μητρώα ασκουμένων δικηγόρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου στη συνέχεια να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του δικηγόρου στην Ελλάδα.

Το ΣτΕ, συγκεκριμένα, ακύρωσε αποφάσεις τις επιτροπής αξιολόγησης των δικηγόρων με τις οποίες απορρίφθηκαν αιτήσεις αποφοίτων της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου που ζήτησαν να εγγραφούν στα μητρώα ασκουμένων δικηγόρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Η αυξημένη (7μελής) σύνθεση του  Γ΄ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ειδικότερα, με σειρά αποφάσεων  (3099-3114/2017), έκρινε ότι η επιτροπή αξιολόγησης δεν αρκέστηκε να εξετάσει εάν οι τετραετούς φοίτησης τίτλοι σπουδών είναι προσαρμοσμένοι με «την κατεύθυνση Ελληνικό Δίκαιο», αλλά προέβη σε ολική επανεξέταση, κάτι που είχε ήδη γίνει από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ). 

Παράλληλα στις αποφάσεις τους οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι η επιτροπή αξιολόγησης δεν στήριξε την κρίση της περί μη αντιστοιχίας των επαγγελματικών προσόντων στο κατά την κοινή πείρα κριτήριο της διαφορετικότητας των εθνικών εννόμων τάξεων, εξετάζοντας από την άποψη αυτή τον τίτλο σπουδών στην «κατεύθυνση Ελληνικό Δίκαιο».

Με αυτές τις παραδοχές το Γ΄ τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε τις προσβαλλόμενες απλοφάσεις και ανέπεμψε τις σχετικές υποθέσεις προς νέα κρίση στην ίδια επιτροπή. 

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί, ότι  τα πτυχία της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αναγνωρίζονται από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης ως ισότιμα και αντίστοιχα προς τα πτυχία των Νομικών Σχολών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, κάτι που δεν έκανε η επιτροπή αξιολόγησης των δικηγόρων (απαρτίζεται από δικηγόρους διαφόρων Δικηγορικών Συλλόγων) που απέριψε το αίτημα εγγραφής τους στα μητρώα των ασκουμένων δικηγόρων.

Υπενθυμίζεται, ότι οι απόφοιτοι των Νομικών Σχολών για να ασκήσουν το επάγγελμα του δικηγόρου, πρέπει να εγγραφούν στα μητρώα των ασκουμένων δικηγόρων για 18 μήνες. Στην συνέχεια θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις στο Δικηγορικό Σύλλογο που είναι εγγεγραμμένοι ως ασκούμενοι και αφού περάσουν επιτυχώς τις εξετάσεις τότε μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του δικηγόρου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-11-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά