Logo

Καταδίκη για χρέη προς το δημόσιο με δύο ελαφρυντικά για τη Δήμητρα Ματσούκα



 
 

Ένοχη για χρέη προς το δημόσιο έκρινε τη Δήμητρα Ματσούκα το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων που εκδίκασε την υπόθεσή της σε δεύτερο βαθμό. Ωστόσο, αναγνώρισε δύο ελαφρυντικά στη γνωστή ηθοποιό (των "μη ταπεινών αιτίων" και της "ειλικρινούς μεταμέλειας") και έτσι μείωσε δραστικά την ποινή που της είχε επιβληθεί πρωτοδίκως.

Συγκεκριμένα, η δίκη αφορούσε χρέη προς το δημόσιο, ύψους 108.000 ευρώ, που αφορούν τη χρονική περίοδο 2010-2011 και τα οποία προέκυψαν από φόρο εισοδήματος. 

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" η Δήμητρα Ματσούκα, που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο της, Γεώργιο Δρύλλη, ομολογεί την οφειλή, αλλά όχι  "πρόθεση" για δημιουργία χρεών, κάνοντας λόγο για ευθύνη του λογιστή της. 

Ο δικηγόρος της ηθοποιού ζήτησε την αναβολή της δίκης, αναφέροντας ότι η εντολέας του έχει πρόθεση να ενταχθεί στο νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης. 

"Το προηγούμενο δικαστήριο έχει αναβάλει για κρείσσονες αποδείξεις. Ο νόμος θα άνοιγε το καλοκαίρι. Ήρθε σε επαφή με τις Αρχές από την εφορία και δήλωσε ότι θέλει να υπαχθεί στο νόμο. Επρόκειτο να ανοίξει η πλατφόρμα τον Αύγουστο και επειδή θεωρούμε βέβαιη την ένταξή της, ζητούμε αναβολή. Αν δεν τη δώσετε, θα καταδικαστεί, αλλά δεν θέλει να λερώσει το ποινικό της μητρώο, αφού έχει πρόθεση να πληρώσει. Είναι το τελευταίο της καταφύγιο για να μην έχει καταδίκη. Έχω φέρει και μάρτυρα μια συνεργάτιδα του λογιστή της να σας το βεβαιώσει", ανέφερε στο δικαστήριο ο κ. Δρύλλης.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου επισήμανε ότι η υπόθεση είναι του 2010 και το αδίκημα κινδυνεύει να παραγραφεί. Τότε ο συνήγορος της κατηγορουμένης υποστήριξε πως  κάτι τέτοιο δεν ισχύει: "Είχε κάποτε μπει σε ρύθμιση για τέσσερις μήνες και την έχασε. Έχουμε πληροφόρηση ότι μέσα Γενάρη θα ανοίξει η πλατφόρμα. Επίσης, λόγω ρύθμισης που είχε τότε, η παραγραφή διακόπτεται και αρχίζει πάλι. Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής. Παρακαλώ, να δώσετε αναβολή έστω δύο μηνών"

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση. Έτσι η  υπόθεση εκδικάστηκε κανονικά.

Η υπόθεση

Τα χρέη της ηθοποιού είναι ατομικά και προέρχονται από ΦΠΑ. Μάλιστα, η ίδια είχε ενταχθεί σε ρύθμιση κάποια στιγμή καταβάλλοντας περίπου 5.000 ευρώ, αλλά δεν κατάφερε να την τηρήσει. "Προσπάθησε ανεπιτυχώς να τηρήσει τη ρύθμιση. Είναι χρέη για τα έτη 2005-2006. Θα σας εξηγήσω την κατάσταση. Υπήρχε ένας λογιστής που αναλάμβανε ηθοποιούς. Αυτόν επέλεξε κι εκείνη. Είχε βρει ένα νόμο ο άνθρωπος που έλεγε ότι μπορείς να σπάσεις το εισόδημά σου σε τρία φορολογικά έτη. Αυτό αφορούσε και καλλιτέχνες. Εκ λάθους της, λοιπόν, γιατί δεν είναι λογίστρια, της είπε ο λογιστής, θεωρώντας ότι την περιλαμβάνει η διάταξη, ότι μπορεί να υπαχθεί σε αυτή. Είχε αμοιβές τις οποίες δήλωσε όπως όφειλε, αλλά τις έσπασε σε διαφορετικές χρονιές", εξήγησε ο κ. Δρύλλης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όταν πλεον ανακαλύφθηκε το λάθος  καθώς  και το ότι δεν είχε δικαίωμα υπαγωγής στη συγκεκριμένη διάταξη ήταν τρία χρόνια αργότερα. "Η κρίση είχε αρχίσει. Υπήρχαν δημοσιεύματα ότι πλέον οι ηθοποιοί δεν πληρώνονται. Έτσι, όταν φορολογήθηκε πια δεν είχε τα χρήματα. Υπάρχει εργοδότης της, ο οποίος της οφείλει 94.000 ευρώ και υπάρχει έγγραφο που το παραδέχεται. Είχε κάνει δεκάδες προσπάθειες να το ρυθμίσει. Έχει κάνει ενδικοφανή προσφυγή στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για επανεκκαθάριση των φορολογικών της δηλώσεων. Τώρα μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα θα μπορούσε να υπαχθεί μόνο στις 12 δόσεις. Όμως, θα πρέπει να δίνει 8.500 το μήνα που δεν τα έχει η γυναίκα", υποστήριξε ο συνήγορός της.

Υπενθυμίζεται, ότι η Δήμητρα Ματσούκα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι της οφείλονται χρήματα από τη συμμετοχή της σε σειρά, από την οποία το ποσό άγγιζε τότε τις 130.000 ευρώ. Μάρτυρας για να καταθέσει υπέρ της Δήμητρας Ματσούκα εμφανίστηκε μια συνεργάτης του λογιστικού γραφείου που σήμερα έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της. "Έχει μόνο μικρές οφειλές, όπως ΕΝΦΙΑ. Σκοπός της ήταν να μπει στη ρύθμιση. Η πλατφόρμα για ελεύθερους επαγγελματίες θα ανοίξει τον Ιανουάριο", είπε η μάρτυρας, με την πρόεδρο να επιμένει ότι η Δήμητρα Ματσούκα έχει ήδη χάσει μια ρύθμιση. "Η ρύθμιση εκείνη ήταν μικρή. Νομίζω πάλι 12 δόσεις ήταν. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί με τέτοιο χρέος", κατέληξε η μάρτυρας.

Τελικά, το δικαστήριο καταδίκασε τη γνωστή ηθοποιό, σε φυλάκιση 8 μηνών με τριετή αναστολή - αντί της ποινής των 18 μηνών που της είχε επιβληθεί πρωτοδίκως ερήμην - αναγνωφρίζοντάς της δύο ελαφρυντικά. 

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, συγκεκριμένα, δέχτηκε ότι "στην πράξη της ωθήθηκε από όχι ταπεινά αίτια", αλλά και ότι "επέδειξε ειλικρινή μετάνοια και επιδίωξε να άρει ή να μειώσει τις συνέπειες της πράξης της".

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-12-2017 από directNEWS.gr

 


Τελευταία Δικαστικά