Logo

Το Εφετείο “πάγωσε” τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό 
 

Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας εξέδωσε προσωρινή διαταγή, με την οποία “πάγωσε” προσωρινά την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο διέφυγε μαζί με άλλους 7 στρατιωτικούς στη χώρα μας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.

Το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το οποίο ζητούσε να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή μέχρι να εκδικαστεί η κυρία προσφυγή (15 Φεβρουαρίου) επί της αίτησης αναστολής κατά της απόφασης της τριτοβάθμιας Διοικητικής Επιτροπής με την οποία δόθηκε άσυλο στον Τούρκο λοχαγό.

Η προσωρινή διαταγή θέτει ως όρο η διοίκηση να απέχει από κάθε ενέργεια αναγκαστικής του αναχώρησης από την Ελλάδα, μέχρι την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης.

Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής ο Τούρκος αξιωματικός συνελήφθει και μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών.

Κοινή δήλωση 11 πρώην προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων

Έντεκα πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας τους κάνουν λόγο για «πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα» που ενδεχομένως ανακύπτουν από την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος του Θ΄ τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Ευγενία, Μυλωνοπούλου. Όπως υποστηρίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι έντεκα πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων η κ. Μυλωνοπούλου απέκρυψε τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να εξαιρεθεί από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι λόγοι αυτοί έχουν να κάνουν με την παράλληλη τοποθέτησή της σε άλλη Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου που εξέτασε το αίτημα για τη χορήγηση ασύλου ενός εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών που επέβαιναν στο ελικόπτερο με το οποίο προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία. 

Αναλυτικότερα, όλη η ανακοίνωση των έντεκα πρώην προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αναφέρει τα εξής:

«Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η σημερινή απόφαση της πρόεδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία να ανακαλεί προσωρινά την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία δόθηκε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ο οποίος μαζί με άλλους 7 στρατιωτικούς κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017 στην γείτονα χώρα.

Τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται, ενώ παράλληλα με μια πρώτη ανάγνωση ανακύπτουν ενδεχομένως πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα. Και αυτό γιατί η πρόεδρος Εφετών του εν λόγω Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία πριν από λίγα 24ώρα δέχθηκε σε ακρόαση του δικηγόρους του Ελληνικού Δημοσίου και σήμερα εξέδωσε την προσωρινή διαταγή, ήταν παράλληλα πρόεδρος άλλης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου η οποία εξέτασε το αίτημα ασύλου ενός εκ των 8 επιβαινόντων στο στρατιωτικό ελικόπτερο.

Στην Επιτροπή Ασύλου τοποθετήθηκε με την υπ΄ αριθ. 360/15.11.2016 πράξη της Γενικής Επίτροπου της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Έτσι, τίθεται το εύλογο ερωτήματα εάν υπάρχει από ποινικής και πειθαρχικής σκοπιάς, απόκρυψη λόγου εξαίρεσης, λόγω της διφυούς ιδιότητας της επίμαχης δικαστικού λειτουργού, κάτι που δημιουργεί ακυρότητα των όποιων δικαστικών αποφάσεων, λόγω της συμμετοχής της στο δικαστικό σχηματισμό.

Ανεξάρτητα, εάν μετά της συζήτηση της υποθέσεως στην επιτροπή ασύλου υπέβαλε, όπως λέγεται, την παραίτησή της από αυτήν. Δηλαδή, στην ίδια υπόθεση πρόεδρος δημόσιου κρατικού οργάνου και στην συνέχεια πρόεδρος δικαστικού οργάνου κρίνει προγενέστερη διοικητική του πράξη.
Πέρα όμως, από αυτό. Δεν προκύπτει ότι παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής της απόφασης χορήγησης ασύλου, για τους λόγους που επικαλέστηκε το Διοικητικό Εφετείο, από τις διεθνείς συμβάσεις (Σύμβαση της Γενεύης περί της νομικής κατάστασης των προσφύγων, Διεθνής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) τις οποίες έχει κυρώσει η χώρα μας, αλλά και τον χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτοί οι νομικοί κανόνες έχουν ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού, ενώ διατυπώνει η δικαστική λειτουργός το αυτονόητο ότι δεν μπορεί να εκδοθεί ο εν λόγω στρατιωτικός στην Τουρκία. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι η Κυβέρνηση με κάθε τρόπο προσπαθεί να «αγοράσει χρόνο» στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την κοινή δήλωση υπογράφουν οι:

Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, τέως πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,

Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος, τέως πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,

Στέλιος Μανουσάκης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς,

Απόστολος Λιόσης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας,

Γεώργιος Κυμπαρίδης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής,

Θεόδωρος Καζάς, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου,

Κωνσταντίνος Σαρρής, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου,

Δημήτριος Κοντογιάννης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων και

Δημήτριος Κωστογιάννης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τριπόλεως

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-1-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά