Logo

Για κακούργημα διώκεται ο πρώην στενός συνεργάτης του Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, για τη λίστα Λαγκάρντ



 
 

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη για απόπειρα απάτης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου.  Η ποινική δίωξη, που στρέφετα και σε βάρος του ελληνοισραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή που αντιμετωπίζει το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε απόπειρα απάτης, ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό, στο πλαίσιο των ελέγχων για τη λίστα Λαγκάρντ, λογαριασμού ύψους σχεδόν 5,4 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC.

Κομβικός στην υπόθεση ο ρόλος της υπεράκτιας εταιρείας Stabri Limited με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες νήσους η οποία φαίνεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί προκειμένου να μην καταβληθεί ο φόρος που είχε καταλογιστεί για το έτος 2007 στον κ. Παπασταύρου και στους γονείς του που εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι του επίμαχου λογαριασμού.

Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Παπασταύρου, ο λογαριασμός στην τράπεζα HSBC ανήκει στην εταιρεία Stabri Limited της οποία μόνος ιδιοκτήτης είναι ο επιχειρηματίας  Σάμπι Μιωνή.  Ο τελευταίος είχε καταθέσει στα αρμόδιο ελεγκτικά όργανα αναλυτική κίνηση του λογαριασμού από την οποία προκύπτει ότι ήταν αποταμιευτικός χωρίς να πραγματοποιείται καμία ανάληψη από τον κ. Παπασταύρου. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Παπασταύρου όταν έκλεισε ο λογαριασμός τον Ιούνιο 2011 όλα τα χρήματα επιστράφηκαν στον επιχειρηματία.

Το κομμάτι της υπόθεσης που είχε να κάνει με τη φοροδιαφυγή, για την οποία ο κ. Παπασταύρου είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς, αρχειοθετήθηκε μετά την καταβολή των φόρων. Ωστόσο, παρέμεινε ανοικτό ένα σκέλος της υπόθεσης που συνέχισε να ερευνάται και κατέληξε στην άσκηση των ποινικών διώξεων για απόπειρα απάτης και άμεσης συνέργειας σε αυτή. 

Η κατηγορία σε βάρος του κ. Παπασταύρου συνδέεται με τον αναλογούντα φόρο ύψους 460.000 ευρώ που φέρεται ότι προσπάθησε να μην καταβάλλει για το 2007 ο ίδιος αλλά και η μητέρα του.

Σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση εισέφεραν οι απαντήσεις από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που υποβλήθηκαν. Τα στοιχεία αυτά φέρονται να καταγράφουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι θα κληθούν το προσεχές διάστημα να απολογηθούν σε ανακριτή. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπασταύρου σχετικά με τα στοιχεία από τις Παρθένους Νήσους είχε επισημάνει σε παλαιότερη ανακοίνωσή του ότι είναι εμπιστευματούχος της εταιρείας και για το λόγο αυτό η αλληλογραφία είναι στο όνομά του, επιμένοντας ότι «οποιαδήποτε αλληλογραφία ή ενέργεια, γινόταν πάντα για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου της ως άνω εταιρείας επιχειρηματία και κατά τον τρόπο που προβλέπει ο θεσμός της εμπίστευσης (trust)»

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-1-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά