Logo

Προφυλακίστηκαν τα οκτώ μέλη πληρώματος του Andromeda



 
 

Στις φυλακές οδηγήθηκαν μετά την απολογία τους, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, τα οκτώ μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Andromeda» που εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Κρήτης να μεταφέρει 410 τόνους εκρηκτικών με προορισμό πιθανότατα τη Λιβύη.

Πρόκειται για δύο Ουκρανούς, πέντε Ινδούς και έναν Αλβανό, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράβαση του νόμου 2168/93 που αφορά τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πλοίων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα του Λιμενικού Σώματος το Andromeda θα έσπαγε το εμπάργκο και θα κατέληγε στη Λιβύη χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει τίποτα για τους παραλήπτες.

Σημειώνεται, ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει κοινοτική οδηγία που απαγορεύει τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή, στη Λιβύη.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε ότι για 1,5 μήνα το πλοίο βρισκόταν σε «ομηρεία» λόγω αθέτησης των υποχρεώσεων από τις δύο τουρκικές εταιρείες στις οποίες ανήκει το συγκεκριμένο εμπόρευμα και οι οποίες δεν κατέβαλαν τα λιμενικά τέλη, προκειμένου να μεταβεί μέσω της διώρυγας του Σουέζ στο Τζιμπουτί, όπου ήταν και ο προορισμός του φορτίου.

Ο συνήγορος της εταιρείας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι το φορτίο ήταν νόμιμο και εκτίμησε ότι η απόφαση να κρατηθεί προσωρινά το πλήρωμα στηρίζεται πιθανότατα στο σκεπτικό ότι ήταν ύποπτοι φυγής. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον» είπε και σημείωσε ότι «ο επρόσωπος της εταιρείας είναι ήδη στη διάθεση των Αρχών, προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις».

Στο μεταξύ, στην άμεση απομάκρυνση από το λιμάνι του Ηρακλείου, των 410 τόνων εκρηκτικών αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τις ένοπλες δυνάμεις και η μεταφορά του επικίνδυνου φορτίου θα γίνει σε ειδική αποθήκη του στρατού ξηράς πιθανόν στη βόρεια Ελλάδα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 16-1-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά