Logo

Λιμενικοί εναντίον λιμενικών σε δίκη για λαθρεμπόριο τσιγάρων



 
 

Λιμενικοί εναντίον λιμενικών και αστυνομικοί εναντίον τελωνειακών με φόντο τη δίκη που είναι σε εξέλιξη ως προς διακίνηση λαθραίων τσιγάρων από την οποία το Δημόσιο ζημιώθηκε τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους.

Σκάνδαλο, φιάσκο, αστυνομικοί και τελωνειακοί δεν ξέρουν να μετρούν ή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους ή κάτι άλλο συμβαίνει;

Αυτά διερωτάται όποιος παρακολουθεί τη δίκη που είναι σε εξέλιξη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά όπου δικάζονται συνολικά 20 άτομα μεταξύ των οποίων ένας ναύαρχος και τρεις αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος.

Ο ανώτατος αξιωματικός του ΛΣ που υπηρετούσε τότε στη θέση του επικεφαλής της περιφέρειας του νοτίου Αιγαίου, κατηγορείται ότι ελάμβανε πληροφορίες για τη θέση των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού Σώματος και ενημέρωνε λαθρεμπόρους που χρησιμοποιούσαν φορτηγά πλοία για τη μεταφορά λαθραίων τσιγάρων.

Αρχικά είχαν ασκηθεί βαρύτατες ποινικές διώξεις για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία, παθητική δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όμως η υπόθεση …ξεφούσκωσε λίγους μήνες αργότερα.

Σε πολλές από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες δεν απεδείχθη επιστημονική ταυτοποίηση της φωνής των κατηγορουμένων, ενώ έπεσε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Εξάλλου, ενώ αρχικά αστυνομικοί είχαν καταμετρήσει 160.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα από νταλίκα που είχε εντοπιστεί το Νοέμβριο του 2011 στον Ασπρόπυργο, όταν οι κατηγορούμενοι ζήτησαν μετά από μήνες επανακαταμέτρηση του φορτίου στον χώρο όπου φυλάσσονταν στο Τελωνείο Ελευσίνας, οι τελωνειακοί καταμέτρησαν μόλις 21.500 πακέτα και δεκάδες άδειες κούτες!

Αποτέλεσμα; Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά μετέτρεψε από κακουργήματα σε πλημμελήματα τις αποδιδόμενες αξιόποινες πράξεις, καθώς οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι, με βάση τη δεύτερη καταμέτρηση, δεν υπερβαίνουν το όριο των 150.000 ευρώ.

Στη δίκη που είναι σε εξέλιξη κατέθεσαν αστυνομικός που συμμετείχε στην καταμέτρηση ο οποίος είπε πως μαζί με ακόμα 7-8 συναδέλφους του καταμέτρησαν μέσα σε 20 λεπτά τα πακέτα με τα λαθραία τσιγάρα που είχαν βρεθεί στο φορτηγό.

Επίσης, κατέθεσαν οι 4 τελωνειακοί που έκαναν την επανακαταμέτρηση επί τέσσερις ώρες και βρήκαν πολύ λιγότερα πακέτα τσιγάρα. Μάλιστα διαπίστωσαν πως δεν είχαν ανοιχτεί τα χαρτόκουτα και άρα δεν είχαν καταμετρηθεί από τους αστυνομικούς ή κάτι άλλο έγινε στο Τελωνείο όπου φυλάσσονταν τα τσιγάρα…

Το ερώτημα παραμένει εύλογο σε όποιον παρακολουθεί την ακροαματική διαδικασία: είτε οι αστυνομικοί δεν μέτρησαν όλη την ποσότητα είτε αυτά που καταμέτρησαν “έκαναν φτερά” από το Τελωνείο όπου φυλάσσονταν το φορτηγό με τα λαθραία τσιγάρα, κάτι που δεν έχει αποδειχθεί ούτε έχει κατατεθεί από κανέναν…

Όμως και ως προς την υπόθεση εμπλοκής των λιμενικών η υπόθεση “μπάζει”.

Βασικός μάρτυρας του κατηγορητηρίου, λιμενικός κατέθεσε πως η πληροφορία που δόθηκε στον κατηγορούμενο ναύαρχο ως προς τη θέση περιπολικού σκάφους του ΛΣ (που φέρεται να ενημέρωσε στη συνέχεια εμπλεκόμενους στο λαθρεμπόριο τσιγάρων), δεν ήταν πραγματική αλλά πλασματική και άρα μη αξιοποιήσιμη από τους λαθρεμπόρους…

Εξάλλου, ο μάρτυρας Γεώργιος Βαλεργάκης, τότε Β Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος άφησε υπονοούμενα πως λόγω της συγκεκριμένης υπόθεσης ο εμπλεκόμενος ναύαρχος δεν πήρε υψηλότερες θέσεις στο ΛΣ. Επίσης, κατήγγειλε ότι ο ίδιος παραιτήθηκε μετά από την αποκάλυψη της υπόθεσης, αφήνοντας αιχμές πως ο τότε Αρχηγός τον είχε παρακάμψει παράτυπα.

Η δίκη συνεχίζεται και αναμένεται με ενδιαφέρον η κατάθεση του τότε Κλαδάρχη Ασφαλείας Αθανάσιου Αθανασόπουλου, επί ημερών του οποίου είχαν κατασχεθεί μέσα στο 2011 συνολικά 14 πλοία που μετέφεραν λαθραία τσιγάρα, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά.

Μάλιστα στη συνέχεια προήχθη και διετέλεσε Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.

*του Βασίλη Τζήμτσου

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-1-2018 από directNEWS.gr πηγή:εφημ.«Παρασκήνιο»


Τελευταία Δικαστικά