Logo

Ακυρώθηκε από το ΣτΕ πρόστιμο του ΕΣΡ λόγω μη νόμιμης σύνθεσης



 
 

Με την υπ' αριθμ. 82/2018 απόφασή του το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ που είχε επιβάλει το 2012 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό, γιατί είχε παραβιάσει την αναλογία του χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Χρήστος  Ράμμος και εισηγητής ο πάρεδρος Νικόλαος Μαρκόπουλος) ακύρωσε ως μη νόμιμη την απόφαση με την οποία επιβλήθηκε το επίμαχο πρόστιμο κρίνοντας μη νόμιμη τη σύνθεση του ΕΣΡ που την έλαβε

Η ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι η αναλογία του χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων μέσα σε διάστημα μιας ώρας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 12 λεπτά (20%).

Η απόφαση του ΕΣΡ  για την επιβολή του εν λόγω προστίμου ακυρώθηκε από το ΣτΕ ως μη νόμιμη, λόγω κακής σύνθεσης. Κι αυτό γιατί συμμετείχε σε αυτό ένα μέλος για το οποίο από τη λήξη της θητείας είχαν περάσει 31 και πλέον μήνες. Το διάστημα αυτό κατά την κρίση των συμβούλων Επικρατείας «υπερβαίνει τον εύλογο χρόνο, κατά τον οποίο θα ήταν συνταγματικώς ανεκτή η αυτοδίκαιη παράταση της θητείας του».

Στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι ναι μεν είναι «ανεκτή η συνέχιση λειτουργίας των εν λόγω Αρχών (σ.σ.: όπως είναι το ΕΣΡ) μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους και μέχρι την επιλογή των νέων, μόνο όμως για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε   συντρέχουσες περιστάσεις».

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι «μετά την πάροδο του εύλογου χρόνου, το Σύνταγμα δεν ανέχεται πλέον παράταση της θητείας των μελών της ανεξάρτητης Αρχής, η δε ανεξάρτητη Αρχή δεν διαθέτει, από το χρονικό σημείο αυτό  και εφεξής, νόμιμη συγκρότηση».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-1-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά