Logo

Κατατέθηκε στο ΣτΕ προεδρικό διάταγμα που ανοίγει το επάγγελμα του φαρμακοποιού



 
 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, σχέδιο προεδρικού διατάγματος που προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς αλλά και γενικότερα από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο προς επεξεργασία διάταγμα αναφέρεται ότι άδειες φαρμακείων θα χορηγούνται υπό προϋποθέσεις σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού και σε συνεταιρισμούς μέλη της «Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας».

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι: 

-Ο ιδιώτης μη φαρμακοποιός μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο μόνο ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου.

-Στην ΕΠΕ  μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος ο φαρμακοποιός που έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες.

- Όταν η άδεια  χορηγείται σε φαρμακοποιό, το φαρμακείο του δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Ανώνυμη Εταιρεία.

Χαρακτηριστικά στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος αναφέρεται: «Κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ’ ανώτερο όριο κατ’ έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι 10 άδειες σε πανελλαδική κλίμακα».

Για το έτος 2018 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις οκτώ αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι εννέα και για το 2020 μέχρι 10 αδειών στο ίδιο πρόσωπο.

Τέλος, προβλέπεται ότι οι άδειες φαρμακείου δεν χορηγούνται μόνο σε Έλληνες αλλά και σε πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-1-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά