Logo

Άρειος Πάγος: Επικύρωση καταδίκης τριών υπευθύνων Λούνα Παρκ για τον τραυματισμό 9χρονης



 
 

Οριστικιή και αμετάκλητη κατέστη η καταδίκη τριών υπευθύνων Λούνα Παρκ στη Χαλκίδα για τον τραυματισμό 9χρονης, καθώς το  Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επικύρωσε σχετική απόφαση του αρμόδιου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή σε κάθε έναν από τους τρεις υπευθύνους Λούνα Πάρκ, δηλαδή στην ιδιοκτήτρια, την υπεύθυνη και τον χειριστή, κρίνοντάς τους ενόχους για  σωματική βλάβη από αμέλεια της 9χρονης, η οποία γλίστρησε από το κάθισμα με τις μπάρες του παιχνιδιού της «ταλάντωσης» και έπεσε από ύψος  10 μέτρων.

Το περιστατικό είχε λάβει χώρα τον Ιούλιο του 2009, όταν η  9χρονη μαζί με τους γονείς της είχε πάει στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα και ανέβηκε μαζί με την μητέρα της στο παιχνίδι της ταλάντωσης του Λούνα Πάρκ.

Σύμφωνα με τον πατέρα της μικρής  «το μηχάνημα στη στιγμή άρχισε να γυρίζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και μετά από 20 δευτερόλεπτα άρχισα να βλέπω τα πόδια του παιδιού, να αρχίζουν να σηκώνονται από το πάτωμα».

Η ανήλικη καθόταν στη μέση του μηχανήματος και η μητέρα της ακριβώς δίπλα. Οι μπάρες ασφαλείας των μπάκετ καθισμάτων φάνηκε πως τελικά δεν ήταν αρκετές για να κρατήσουν το κοριτσάκι το οποίο άρχισε να γλιστράει σιγά σιγά. Η μητέρα της προσπάθησε να τη συγκρατήσει αλλά δεν μπορούσε λόγω της ταχύτητας που είχε αναπτύξει το μηχάνημα.

Όπως επισημαίνει η απόφαση του Αρείου Πάγου, ο πατέρας από το έδαφος βλέποντας  «την μικροκαμωμένη και αδύνατη κόρη του να κρέμεται από τις μπάρες ασφαλείας, έτρεξε στον χειριστή του μηχανήματος και ζήτησε να σταματήσει τη λειτουργία του. Όμως, η άτυχη μικρή είχε ήδη πέσει στο έδαφος από ύψος 10 μέτρων».

Η ανήλικη διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδος όπου μπήκε αμέσως στο χειρουργείο και έγινε αφαίρεση σπλήνας και στην συνέχεια διακομίσθηκε στην εντατική του νοσοκομείου «Παίδων» στην Αθήνα.

Στην αρεοπαγιτική απόφαση αναφέρεται ότι η πτώση προκάλεσε στην ανήλικη βαρεία σωματική βλάβη και ειδικότερα  «ρήξη σπληνός, θλάση νεφρού αριστερά, κάταγμα δεξιού ηβικού κλάδου, πνευμοθώρακος άμφω, υγρό στη σπληνονεφρική αύλακα, μικρή μετωπιαία θλάση αριστερά, εκτεταμένο μετωπιαίο αιμάτωμα αριστερά πολλαπλά κατάγματα σπλαχνικού κρανίου, κατάγματα ρινικού, ηθμοειδούς, οφθαλμικών κόγχων άμφω, πολλαπλά κατάγματα αριστερού μετωπιαίου οστού με μικρή παρεκτόπιση, νεφρική συλλογή στο άνω πόλο (ΔΕ) νεφρού θλάση άνω πόλου αριστερού νεφρού, ρωγμώδες κάταγμα (ΔΕ) ηβικού κλάδου πρόπτωση βολβού αριστερού οφθαλμού με μικρή παρεκτόπιση κροταφικά».

Ο Άρειος Πάγος αναφέρει στην απόφασή του ότι: 

*Ο χειριστής του μηχανικού παιχνιδιού θα έπρεπε να ελέγξει με το χέρι (χειροκίνητα) ότι όλες οι ασφαλιστικές μπάρες επικάλυψης έχουν κλείσει κατά τον κατάλληλο και σωστό τρόπο, ενώ δεν θα έπρεπε να αφήσει η διαδρομή ανόδου να φθάσει σε υψηλή ταχύτητα περιστροφής.
*Οι υπεύθυνοι του Λούνα Πάρκ  επέτρεψαν στην μικρή «η οποία ήταν μόλις 9 ετών, μικροκαμωμένη και αδύνατη, να επιβιβασθεί στο μηχάνημα, παρόλο που οι θέσεις με βάση τον τρόπο προσδεσίματος των επιβατών σ' αυτές, ήταν προορισμένες για ενήλικες, χωρίς προηγουμένως να έχουν λάβει επιπλέον μέτρα ασφαλείας (όπως π.χ. ζώνες ασφαλείας) ή έστω να την ενημερώσουν για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκληθούν από τη λειτουργία του μηχανήματος-παιχνιδιού για ορισμένες κατηγορίες επιβατών, όπως μικρότεροι από 1,2 μ. σε ύψος, ανάπηρα άτομα, καρδιοπαθείς, κ.λπ.».

Μετά την καταδίκη τους οι τρεις καταδικασθέντες προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο και ζήτησαν την αναίρεση της απόφασης του δικαστηρίου της Χαλκίδας. Όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτησή τους και επικύρωσε την ποινή που τους είχε επιβληθεί. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-1-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά