Με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα κατηγορητηρίου ξεκίνησε την Πέμπτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη των υπευθύνων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη» (σήμερα έχει μετονομαστεί σε Αποστολή και ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών) για τα εκατομμύρια που διαπιστώθηκε ότι είχαν χαθεί κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2008.
Η υπόθεση, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, αφορά ποσό 5,6 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν πιστωθεί από το ΥΠΕΞ το 2005, για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι το οποίο φαίνεται να δαπανήθηκε για άλλους σκοπούς και με παραστατικά που αφορούσαν ανάγκες της οργάνωσης. Το βούλευμα αναφέρεται επίσης και σε άλλες επιχορηγήσεις μικρότερων ποσών που αφορούσαν ανάγκες της οργάνωσης.
Το βούλευμα αναφέρεται επίσης και σε άλλες επιχορηγήσεις μικρότερων ποσών που είχαν δοθεί για φιλανθρωπικές αποστολές, όπως για ποσό 250.000 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρεία, με την οποία είχε κλειστεί συμφωνία μεταφοράς πουλερικών - μιας μεταφορά που όμως δεν έγινε, διότι δεν είχε βρεθεί, ούτε ο προορισμός της φιλανθρωπικής αποστολής, αλλά ούτε και το εμπόρευμα
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι:
Ο πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», Δημήτρης Φουρλεμάδης, που αντιμετωπίζει τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, καθώς φέρεται ότι ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,6 εκατομμύρια ευρώ αλλά και άλλες μικρότερες επιχορηγήσεις που είχαν δοθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών για φιλανθρωπικές αποστολές, η διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ (για απλή συνέργεια στα δύο αδικήματα) και δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας, οι οποίοι κατηγορούνται για το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως καθώς φέρονται να βεβαίωσαν ότι στα ταμεία της ΜΚΟ υπήρχε η επιχορήγηση που είχε δοθεί από το ΥΠΕΞ, αν και τα χρήματα είχαν ήδη δαπανηθεί.
Για τις οικονομικές εκκρεμότητες της ΜΚΟ, το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει στην «Αποστολή» που διαδέχτηκε την «Αλληλεγγύη» ποσό επιστροφής 6,4 εκατομμυρίων ευρώ και για το λόγο αυτό έχουν δεσμευθεί ακίνητα της οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών .
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε την Πέμπτη ο υπεύθυνος της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» Κωνσταντίνος Δήμτσας οποίος χαρακτήρισε τον Δημήτρη Φουρλεμάδη «μαέστρο και ουσιώδη διαχειριστή της «Αλληλεγγύης», ενώ για το ρόλο των άλλων δύο μελών της Επιτροπής είπε ότι ήταν τυπικός.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον έλεγχο που ζητήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος τον Μάιο του 2008 στην «Αλληλεγγύη», ο οποίος «επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη. Τα ταμεία της, ενώ θα έπρεπε να είχαν μέσα 5,6 εκατομμύρια ευρώ, είχαν μόλις 330.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 180.000 ήταν δεσμευμένα για την κάλυψη επιταγών και άμεσα ταμειακά διαθέσιμα περί τις 5.000 ευρώ. Ζητήσαμε από τον κ. Φουρλεμάδη να μας παραδώσει τα οικονομικά στοιχεία, και δεσμεύθηκε ότι θα το κάνει την επόμενη ημέρα. Όμως δεν το έκανε και δεν έδωσε καμία εξήγηση»,
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο Δ. Φουρλεμάδης αρνείται ότι υπεξαίρεσε χρήματα από τη ΜΚΟ και υποστηρίζει ότι όλα τα ποσά διατέθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της Οργάνωσης.
Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 2 Μαρτίου.
Οι θέσεις του Δημήτρη Φουρλεμάδη
Το Δικηγορικό Γραφείο «Αλέξανδρος Ι. Φάρος και Συνεργάτες» με ακοίνωση - απάντηση γνωστοποίησε τις απόψεις του εντολέα του Δημήτρη Φουρλεμάδη, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής για την εκδικαζόμενη σε πρώτο βαθμό υπόθεση:
«Όπως και µε την εισαγγελική πρόταση, έτσι και τώρα, πριν ακόµη ξεκινήσει η ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, ο δηµοσιογραφικός και πάλι «ζήλος» αποκαλύπτει µε βαρύγδουπους τίτλους την παραποµπή µου ενώπιον του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων Αθηνών, χωρίς µάλιστα να γίνεται σεβαστό, για άλλη µία φορά, το δικαίωµά µου στην προσωπικότητα και το τεκµήριο της αθωότητας.
Βεβαίως, το δυσάρεστο δεν είναι µόνοι οι πηχυαίοι τίτλοι, αλλά και η επιµελής παράλειψη της αναφοράς, αυτών που αναπαραγάγουν τέτοιες ειδήσεις, ότι µία ιδιωτικού δικαίου διαφορά, όπως έχει κριθεί µε δύο αµετάκλητες αποφάσεις ανώτατου Δικαστηρίου (Ελεγκτικού Συνεδρίου: αποφάσεις 3339/2011 και 3340/2011), έχει ατυχώς ποινικοποιηθεί και µάλιστα σε βαθµό κακουργήµατος.
Ακόµη αποσιωπάται: i) Ότι µε την µε αρ. 4487/2013 απόφαση του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε την ουσία της υπόθεσης, έχω ήδη δικαιωθεί επί ανακοπής µου κατά της ταµειακής βεβαίωσης της αρµόδιας ΔΟΥ, και κρίθηκε ότι δεν έχω καµία απολύτως ευθύνη έναντι του Δηµοσίου και βεβαίως δεν έχω ευθύνη και ως διαχειριστής της ΜΚΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. ii) Ότι µε την υπ’ αριθµ. 66951/2013 αµετάκλητη (ποινική) απόφαση του Τριµελούς Πλη/κείου Αθηνών, κρίθηκα αθώος της κατηγορίας της µη καταβολής χρεών προς το Δηµόσιο, που αφορούν τα ίδια χρηµατικά ποσά για τα οποία τώρα παραπέµποµαι ως δήθεν εκ µέρους µου ιδιοποιηθέντα. iii) Ότι µε την υπ’ αριθµ. 6092/12 αµετάκλητη απόφαση του Μ/λούς Πληµ/κείου Πειραιά κρίθηκα αθώος της κατηγορίας ως προς την ακαταλληλότητα των τροφίµων της επισιτιστικής βοήθειας.
Τέτοιες όµως αναφορές είναι βέβαιο ότι αµαυρώνουν το τεράστιο έργο φιλανθρωπίας της Αλληλεγγύης, η οποία ως Οργανισµός ανέλαβε να µεταφέρει σε όλο το κόσµο µέσω της προσφοράς το µήνυµα αγάπης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το µήνυµα αυτό τώρα καλούµαι να µεταφέρω και να υπερασπιστώ και εντός των δικαστικών αιθουσών, όπου µετά βεβαιότητας θα αποδειχθεί η αθωότητα µου και θα αναδειχθεί η µόνη και πραγµατική αλήθεια, ότι δηλαδή η ΜΚΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ήταν ένας διεθνούς βεληνεκούς ανθρωπιστικός οργανισµός, ο οποίος αποτέλεσε όραµα, έµπνευση και ουσιαστικό δηµιούργηµα του µακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Μέχρι τότε καλώ όλους, δηµοσιογράφους και «δηµοσιογράφους», να σεβαστούν το τεκµήριο της αθωότητας µου και να αφήσουν απερίσπαστη τη Δικαιοσύνη, την οποία τιµώ και σέβοµαι απεριόριστα, να επιτελέσει το καθήκον της.».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-2-2018 από directNEWS.gr