Logo

Θεσσαλονίκη: Σε απολογία 25 για το σκάνδαλο των διπλών χρεώσεων για τις σήραγγες της Εγνατίας



 
 

Περισσότεροι από 26 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων της Εγνατίας Οδού Α.Ε (2009 και 2014)., μέσα στις επόμενες ημέρες θα διαβούν το κατώφλι της ανακρίτριας εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Βασιλικής Ζώτου. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν είναι σχεττικά με το σκάνδαλο με τη διπλή χρέωση στην κατασκευή σηράγγων της Εγνατίας Οδού. Συγκεκριμένα, οι εμπλεκόμενοι φέρονται ότι πλήρωσαν την κατασκευάστρια εταιρεία με επιπλέον 32,2 εκατομμύρια ευρώ για εργασίες που ποτέ δεν προβλέφτηκαν ούτε εκτελέστηκαν.

Στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο που έχει συντάξει η ανακρίτρια περιγράφονται όλες οι πτυχές του σκανδάλου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι: «Οι σήραγγες διανοίχθηκαν κυρίως σε κατηγορίες εκσκαφής και άμεσης υποστήριξης Α, Β, Β1 και Β2, δηλαδή σε χαμηλότερου κόστους κατηγορίες, ενώ στην τελική επιμέτρηση, στις αναλυτικές οριστικές επιμετρήσεις, και στα σχετικά πρωτόκολλα παραλαβής αφανών εργασιών, εμφανιζόταν ότι οι σήραγγες διανοίχθηκαν κυρίως σε κατηγορίες εκσκαφής και άμεσης υποστήριξης C και D, δηλαδή σε υψηλότερου κόστους κατηγορίες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αυξημένες και οι ποσότητες σκυροδέματος τελικής επένδυσης και ο αντίστοιχος σιδηρός οπλισμός»

Το έργο, που περιλάμβανε πέντε δίδυμες σήραγγες στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας (Αγίας Τριάδας, Αγίας Παρασκευής, Αγναντερού, Πριονίων και Βελανιδίων) είχε προϋπολογιστεί να κατασκευαστεί με συγκεκριμένο κόστος. Ωστόσο η παράδοσή του έγινε με άλλες προδιαγραφές κατασκευής και πληρώθηκε με αυτές με πολύ υψηλότερη τιμή. 

Μάλιστα στο κατηγορητήριο επισημαίνεται ότι ενώ στα φύλλα καταμέτρησης του έργου, γράφεται ότι χρησιμοποιήθηκαν 244 τεμάχια δακτυλίων ακίδων και οργάνων μέτρησης παραμορφώσεων, στην τελική επιμέτρηση ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται σε 500. 

Οι κατηγορούμενοι που θα απολογηθούν στην ανακρίτρια αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών, της απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης  και της ηθικής αυτουργίας στα αδικήματα αυτά που αφορούν τους εκπροσώπους της κατασκευαστικής εταιρίας. Πρόκειται εκτός των δύο πρώην προέδρων, για πρώην αντιπροέδρους και μέλη διοικητικών συμβουλίων, που ενέκριναν τόσο τα πρωτόκολλα των συγκεκριμένων αλλαγών, ειδικά όμως την καταβολή των επιπλέον χρημάτων στην κατασκευάστρια, παρ’ ότι η προσωρινή επιτροπή δεν παρέλαβε τις συγκεκριμένες εργασίες. Βασικοί κατηγορούμενοι είναι και ανώτεροι υπάλληλοι της Εγνατίας οδού Α.Ε. οι οποίοι ήταν παρόντες στο έργο και παρ’ όλα αυτά φέρονται ότι βεβαίωσαν ψευδώς επιπλέον εργασίες.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου

Η αφορμή για την αποκάλυψη του σκανδάλου δόθηκε το 2015, όταν  η διοίκηση της εταιρίας, που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία δικαστική προσφυγή της κατασκευάστριας εταιρίας των σηράγγων, στο Πολιτικό Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία διεκδικούσε την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών που είχαν κατατεθεί. Το έργο μπορεί να είχε πληρωθεί, στο συγκεκριμένο τμήμα με επιπλέον 32.216.944 ευρώ, όμως η επταμελής επιτροπή προσωρινής παραλαβής τον Απρίλιο του 2012 δεν παρέλαβε τα συγκεκριμένα – επιπλέον – έργα, τα οποία έκρινε πως ήταν ελαττωματικά.

Η τότε διοίκηση της Εγνατίας οδού Α.Ε. με πρόεδρο τον Χρ. Βάρδα αρχίζει να διερευνά τους λόγους των δικαστικών προσφυγών και τις επιπλέον εργασίες που αποκαλύπτονται, ενώ η επόμενη διοίκηση με πρόεδρο τον Δημ. Ρούτο προσέφυγε στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2016.

Η σημερινή διοίκηση με πρόεδρο τον Απ. Αντωνούδη ακολούθησε την ίδια τακτική και κατέθεσε νέα μηνυτήρια αναφορά για άλλο τμήμα σηράγγων και επιπλέον εργασίες που χρεώθηκαν, για την οποία είναι σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση.

Στο κατηγορητήριο η ανακρίτρια  εκτός από την «χρέωση» μεγαλύτερης κατηγορίας στις σήραγγες της Δυτικής Μακεδονίας, επομένως και πολύ υψηλότερου κόστους κάνει λόγο και για διπλοεγγραμένες εργασίες και εργασίες διαφορετικές απ’ αυτές που είχαν προβλεφθεί κατά την εξέλιξη του έργου. «Οι συγκεκριμένες εργασίες τιμολογήθηκαν και πιστοποιήθηκαν με άρθρο που αφορούσε άλλες εργασίες, ενώ επιπλέον επιμετρήθηκαν και πιστοποιήθηκαν εργασίες και με άλλο άρθρο τιμολογίου ή με νέα τιμή, σαν νέα εργασία», επισημαίνεται  στο κατηγορητήριο.

Επίσης, γίνεται αναφορά σε διπλά ημερολόγια και σε ανυπόγραφα φύλλα οριστικών και τελικών επιμετρήσεων από αρμόδιους μηχανικούς της εταιρίας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-2-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά