Logo

Άκυρες έκρινε το ΣτΕ τις μετατάξεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση



 
 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άκυρες τις μετατάξεις καθηγητών κοινών ειδικοτήτων από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με το σκεπτικό ότι παραβίασαν τις αρχές του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης. 

Οι επίμαχες μετατάξεις καθηγητών από τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Δ.Ε.) στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Π.Ε.) έγιναν δυνάμει του άρθρου 82 Παρ.11 του Ν.4172/2013, επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΟΚΠΕ) υποστηρίζει ότι το καλοκαίρι του έτους 2013 απορρίφθηκαν στο σύνολό τους τα αιτήματα μετάθεσης των καθηγητών κοινών ειδικοτήτων που υπηρετούσαν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σε τόπους μακριά από τις οικογένειές τους και μακριά από τα συμφέροντά τους. 

Κατά την ΟΚΠΕ o τότε υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος ήθελε να «εξυπηρετήσει» άλλους καθηγητές, ίδιων ειδικοτήτων, που υπηρετούσαν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έτσι, με συνοπτικές  αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς να τηρηθεί κανένα αξιοκρατικό κριτήριο, με λίστες που έφευγαν από το γραφείο του υπουργού, καθηγητές κοινών ειδικοτήτων μετατάχθηκαν από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια στους τόπους που προ μηνός το υπουργείο Παιδείας διατεινόταν ότι δεν υπήρχαν κενά. 

Από το έτος 2013 καθηγητές κοινών ειδικοτήτων- μεταταγμένοι, με κατάφωρα παράνομες διαδικασίες, υπηρετούν στους τόπους συμφερόντων τους. Ενώ οι καθηγητές που υπηρετούσαν ήδη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση βρέθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε τόπους πολύ μακρινούς από τους τόπους συμφερόντων τους, διότι οι θέσεις καταλήφθηκαν ήδη από τους παρανόμως μεταταχθέντες- που επιλέγησαν από τον τότε υπουργό Παιδείας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι εκάστοτε διοικήσεις του υπουργείου Παιδείας διαιωνίζουν αυτές τις παρανομίες σε βάρος των αμετάθετων καθηγητών κοινών ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν δύο φορές τροπολογία για την αποκατάσταση των συμφερόντων των αμετάθετων καθηγητών κοινών ειδικοτήτων της Π.Ε., που επλήγησαν από τις μεθοδεύσεις του υπουργού Παιδείας, Αρβανιτόπουλου, η οποία δεν υιοθετήθηκε, καθώς εκκρεμούσε η υπόθεση στο ΣτΕ.

Τελικά, μετά από μακροχρόνια δικαστική διένεξη, το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 3404/2017 απόφασή του αναγνώρισε τις παρανομίες που τελέστηκαν και διέταξε την ακύρωση των αποφάσεων μετάταξης καθηγητών κοινών ειδικοτήτων από τη Δ.Ε. στην Π.Ε.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-2-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά