Logo

Μέτρο και αυτοσυγκράτηση στην κριτική δικαστικών ενεργειών ζητούν o Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου



 
 

Ο Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πέππας και Ξένη Δημητρίου, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με αφορμή τις επιθέσεις που δέχεται η Εισαγγελία Διαφθοράς για τους χερισμούς της στην έρευνα για το σκάνδαλο Novartis. 

Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου προβαίνουν σε μία τέτοια κίνηση, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την αλγεινή εντύπωση που έχουν προκαλέσει στο δικαστικό κόσμο οι συνεχείς βολές κατά της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για το σκάνδαλο Novartis στη Βουλή, λόγω της εμπλοκής δέκα πολιτικών προσώπων. 

Στην ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητουν νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση στη δημόσια κριτική των δικαστικών ενεργειών, κάνοντας λόγο για στοιχοποίηση των λειτουργών της Δικαιοσύνης που, όπως τονίζουν, «δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίµατος νηφαλιότητας που απαιτείται»

Στο πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρονται τα εξής: 

«Ο χειρισµός από τη ∆ικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν το δηµόσιο συµφέρον και προβληµατίζουν την κοινωνία, γίνεται µε ασφάλεια µόνο µέσα σε ατµόσφαιρα νηφαλιότητας, που προϋποθέτει, µεταξύ άλλων, τήρηση του µέτρου και αυτοσυγκράτηση, κατά την εκφορά δηµόσιου λόγου, κριτικού των δικαστικών ενεργειών.

Η δε θεσµοθετηµένη από την έννοµη τάξη µας λειτουργική ανεξαρτησία της ∆ικαιοσύνης είναι αποτρεπτική κάθε είδους παρεµβάσεων στο έργο των δικαστικών λειτουργών.

Όµως, ο δηµόσιος λόγος, µε τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίµατος νηφαλιότητας που απαιτείται. ΄Αλλωστε, η νοµιµότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της Δικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσµικά προβλεπόµενο τρόπο».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-2-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά