Logo

ΣτΕ: Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για την αναστολή του ασύλου στους Τούρκους στρατιωτικούς



 
 

Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επκρατείας (ΣτΕ) σε σχηματισμό Ολομέλειας αναμένεται να αποφανθεί την επόμενη εβδομάδα  επί της αιτήσεως αναστολής που αφορά την υπόθεση παροχής ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαινακτσί (Suleyman Ozkaynakci), έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Η νέα συνεδρίαση ορίστηκε λόγω του γεγονότος ότι την Πέμπτη δεν μετήχθη ο Τούρκος στρατιωτικός προκειμένου να τοποθετηθεί ο ίδιος ενώπιον των δικαστών κάτι που αναμένεται να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η απόφαση του ΣτΕ που θα εκδοθεί για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, Σουλεϊμάν Οζκαινακτσί - στον οποίο χορηγήθηκε άσυλο αλλά έχει ανακληθεί προσωρινά μέχρι να αποφανθεί οριστικά η Δικαιοσύνη - θα ισχύει και για τους υπόλοιπους επτά Τούρκους στρατιωτικούς, καθώς η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης το ελληνικό δημόσιο τάχθηκε υπέρ της αναστολής, επικαλούμενο μεταξύ άλλων το επιχείρημα των Τούρκων ότι στράφηκε κατά μιας εκλεγμένης κυβέρνησης.

Οι συνήγοροι του στρατιωτικού Νικ. Αλιβιζάτος, Σπ. Τσακυράκης και Βασίλης Παπαδόπουλος αντέτειναν πως ο εντολέας τους αρνείται την εμπλοκή του και πως «εκλεγμένη ήταν και η κυβέρνηση υπό τον Χίλτερ. Αυτό δεν αντανακλά και την ύπαρξη κράτους δικαίου, κάτι το οποίο ήδη δέχτηκε απολύτως ο Άρειος Πάγος». 

Σημειώνεται, ότι η συζήτηση της κύριας αίτησης που έχει υποβάλει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας,  για την ακύρωση του ασύλου έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί στις   4 Μαΐου 2018 στην Ολομέλεια του ΣΤΕ

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-2-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά