Logo

Δύο φορές ισόβια στον ειδικό φρουρό που δολοφόνησε τον 52χρονο ταξιτζή



 
 

Δύο φορές ισόβια καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κοζάνης, ο ειδικός φρουρός που δολοφόνησε για να ληστέψει -πυροβολώντας τον τέσσερις φορές με το υπηρεσιακό του περίστροφο - τον 52χρονο ταξιτζή, Κοσμά Τζέλιο, σε αγροτική περιοχή της Καστοριάς, τον Μάρτιο του 2017.

Το Δικαστήριο μετά από τρεις συνεδριάσεις έκρινε τον κατηγορούμενο ομόφωνα ένοχο, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

Στην απολογία του ο 29χρονος ειδικός φρουρός ήταν ψύχραιμος, μίλησε με λεπτομέρειες για την εμπλοκή του στη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη στο Μοναστηράκι, πως πυροβόλησε, που τον τραυμάτισε και πως του πέρασε χειροπέδες.

Όταν όμως έφτασε στην στιγμή του φόνου του οδηγού ταξί ισχυρίστηκε ότι δεν θυμάται, ούτε πόσες φορές τον πυροβόλησε με το όπλο του. Προκάλεσε εντύπωση και το γεγονός ότι δεν ανέφερε ούτε μια στιγμή ότι μετάνιωσε για την πράξη του, παρά μόνο ότι "έκανα μια απαράδεκτη ενέργεια". Ισχυρίστηκε, ότι δύο ώρες μετά το συμβάν "είχα αποφασίσει να παραδοθώ στην αστυνομία", αλλά στις επίμονες ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας, γιατί δεν το έπραξε και μετέβη στο σημείο του εγκλήματος και όχι στο αστυνομικό τμήμα να παραδοθεί, ανέφερε ότι θα το έκανε αργότερα. Στην ερώτηση γιατί ενώ βρισκόταν αρκετές ώρες με τους συναδέλφους του στο αστυνομικό τμήμα δεν τους αποκάλυψε την πράξη του, παρά μόνο όταν του ανέφερε αξιωματικός ότι "τα ξέρουμε όλα", ο κατηγορούμενος δεν μπόρεσε να δώσει πειστική απάντηση στο δικαστήριο.

Η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας ήταν καταπέλτης για τον κατηγορούμενο, χαρακτήρισε την πράξη της ληστείας μετά φόνου, ως "άκρως ειδεχθές έγκλημα", απέρριψε κάθε είδους ελαφρυντικό στο πρόσωπό του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "μόνο ο Θεός μπορεί μετά από αυτό το έγκλημα να συνηγορήσει στο πρότερο έντιμο βίο του". Κατέληξε, ότι διέπραξε το έγκλημα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και πρότεινε την ενοχή του.

Εκ μέρους της πολιτικής αγωγής ο συνήγορος μίλησε για "εκτέλεση από ένα ψυχρό δολοφόνο που δεν ήθελε να αφήσει κανένα περιθώριο στο θύμα του να ζήσει. Δεν τον τραυμάτισε, αλλά πυροβόλησε τέσσερις φορές από τα τρία μέτρα με το 45αρι που θεωρείται όπλο πολέμου τον άτυχο Κοσμά Τζέλιο. Το κίνητρο ήταν η ληστεία", τόνισε ο συνήγορος, υποστηρίζοντας ότι ο δράστης είχε πάθος με τα λεφτά. Στην αγόρευσή του αναφέρθηκε εκτενώς στην επιχειρηματολογία της υπεράσπισης, ότι το έγκλημα έγινε υπό συνθήκες μειωμένου καταλογισμού και συνείδησης, επισημαίνοντας τη αντίφαση του κατηγορουμένου όπου περιέγραψε στο δικαστήριο με αναλυτικές λεπτομέρειες τα γεγονότα της συμπλοκής του με τον Μαζιώτη, ενώ για την δολοφονία του οδηγού ταξί στο δικαστήριο δεν θυμόταν τίποτα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης μίλησε για "μειωμένο καταλογισμό του δράστη την ώρα του εγκλήματος", επικαλέστηκε τον πρότερο έντιμο βίο του, τα εύσημα και βραβεία που έλαβε για την σύλληψη Μαζιώτη, μίλησε για την καλή διαγωγή του κατά την κράτησή του στις φυλακές, την εργασία που προσφέρει τις σπουδές που κάνει και την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-3-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά