Logo

"Βόμβα" στη δίκη για τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου: Δικαστής ζήτησε την αυτοεξαίρεσή της



 
 

Στον αέρα ενδέχεται να τιναχτεί η ακροαματική διαδικασία στη δίκη για τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η οποία διεξάγεται από τον Σεπτέμβριο του 2016 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, μετά τη... βόμβα που έπεσε από έδρας.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη κι ενώ είχαν διεξαχθεί περισσότερες από είκοσι συνεδριάσεις του δικαστηρίου, το μέλος της σύνθεσης, εφέτης, κ. Πρίφτη υπέβαλε αίτηση αυτοεξαίρεσης από τη δίκη των 35 κατηγορουμένων  για το σκάνδαλο του ΤΤ. 

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η δικαστής στο αίτημά της επικαλείτια λόγους ευθιξίας, λογω απρεπούς συμπεριφοράς της πρόεδρου εφετών και προέδρου του δικαστηρίου κ. Κουτέρη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι  υπήρχε πρόβλημα συμπεριφοράς και συννενόησης στα δύο μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου και σε αυτή τη περίπτωση ο νόμος επιτρέπει την αυτοεξαίρεση δικαστή.

Νομικοί κύκλοι ανέφεραν ότι το περιστατικό, που "δυναμίτισε"  τη διαδικασία της δίκης και ώθησε την εφέτη κ. Πρίφτη να ζητήσει την εξαίρεση της από το δικαστήριο, καταγγέλοντας την πρόεδρο της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Κουτέρη, για απρεπή συμπεριφορά εναντίον της, αφορά τον διαπληκτισμό μεταξύ των δύο  δικαστικών λειτουργών στην αίθουσα διασκέψεων την προηγούμενη βδομάδα.

Η κ. Πρίφτη, συγκεκριμένα, φέρεται να ένοιωσε θιγμένη, καθώς η πρόεδρος φέρεται να την επέκρινε ως υπεύθυνη για διαρροή των όσων διαδραματίζονται στις διασκέψεις του δικαστηρίου, οι οποίες καλύπτονται με μυστικότητα. Η εφέτης μετά από αυτή τη μομφή  ζήτησε την εξαίρεση της, γεγονός που, σύμφωνα με το dikografies.blogspot.gr θεωρείται πρωτοφανές.

Το άλλο μέλος της σύνθεσης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση του ΤΤ ειναι η εφέτης κ. Πρόφη, ενώ εισαγγελέας της έδρας είναι ο κ. Καταβάτης.

Η αίτηση της κ. Πρίφτη θα κριθεί από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας και στην περίιπτωση που γίνει δεκτή η δίκη θα οδηγηθεί σε αναβολή, καθώς δεν έχει οριστεί αναπληρωματικό μέλος στη σύνθεση.  Αν το δικαστικό συμβούλιο απορρίψει το αίτημα, τότε η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση θα συνεχιστεί κανονικά.

Όπως έγινε γνωστό, ο εισαγγελέας Εφετών πρότεινε προς το δικαστικό συμβούλιο την απόρριψη της αυτοεξαίρεσης της δικαστή κ. Πρίφτη και, συνεπώς, να συνεχιστεί κανονικά η δίκη για τα θαλασσοδάνεια του ΤΤ. Τον τελευταίο λόγο έχει τώρα το συμβούλιο εφετών.

Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αφορά δανεια που έχουν δοθεί κατά  την περίοδο 2008-2010, τα οποία φέρονται  να ζημίωσαν την τράπεζα, καθώς τα στελέχη της που τα ενέκριναν  δεν είχαν μεριμνήσει, κατά το κατηγορητήριο, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. 

Οι 35 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο τότε επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Άγγελος Φιλιππίδης, η πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελαρίου, επιχειρηματίες  και άλλοι.

Υπενθυμίζεται, ότι η δικαστική έρευνα  για την υπόθεσηείχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 με παραγγελία της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Στις 9 Ιανουαρίου του 2014 μετά από εξονυχιστική έρευνα, η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου άσκησε ποινικές διώξεις και μέσα σε ένα πόρισμα 150 σελίδων περιέγραφε τα φερόμενα «θαλασσοδάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε διάφορους επιχειρηματίες, χωρίς καμία εξασφάλιση, χωρίς να αποπληρώνονται, καθώς και τις διαδρομές για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-3-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά