Logo

Τρίτο εδώλιο για τους εμπλεκόμενους στις «μετοχές-φούσκες» του Χρηματιστηρίου



 
 

Τρίτο εδώλιο αναμένει τους 36 χρηματιστές, επιχειρηματίες και εφοπλιστές που εμπλέκονται στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου δεκαεννιά χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις «μετοχές-φούσκες», το 1999.

Κι αυτό γιατί η Αθηνά Θεοδωροπούλου,  εισαγγελέας τους έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, που τον περασμένο Φεβρουάριο αθώωσε κατά πλειοψηφία 2-1 τους κατηγορουμένους για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες,άσκησε έφεση κατά της απαλλακτικής απόφασης. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κ. Θεοδωροπούλου είχε προτείνει την ενοχή των κατηγορουμένων, χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη την πρώτη αθώωσή τους.

Έτσι οι«36» θα δικαστούν ξανά, ενώ τα αδικήματα βρίσκονται στο όριο της παραγραφής, η οποία θα επέλθει τον Μάρτιο του 2019.

Το 2013 οι κατηγορούμενοι είχαν ομόφωνα αθωωθεί από το Εφετείο, ωστόσο, η απόφαση αναιρέθηκε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με αποτέλεσμα να δικαστούν και πάλι από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Οι καθυστερήσεις

Τότε η υπόθεση είχε εισαχθεί στο αρκοατήριο για πρώτη φορά 13 χρόνια μετά την άσκηση των πρώτων ποινικών διώξεων το 2000.

Υπενθυμίζεται ότι την ανάκριση για την υπόθεση είχε διεξάγει αρχικά η πρώην δικαστική λειτουργός , Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία ωστόσο στη συνέχεια κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σχετικά με χειρισμούς της στην δικογραφία που αφορούσε τις μετοχές της ΣΙΓΑΛΑΣ.

Η δικαστική έρευνα στη μετά.. Μπουρμπούλια επιχή συνεχίστηκε με  εντολή του εισαγγελέα Χαράλαμπου Λακαφώση, ο οποίος είχε ζητήσει την επανεξέταση κάποιων φακέλων για τις «μετοχές - φούσκες» του Χρηματιστηρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της νέας έρευνας εκδόθηκε βούλευμα 836 σελίδων  που παρέπεμπε σε δίκη 42 άτομα. Στο εν λόγω βούλευμα γινόνταν λόγος για τεχνητή αύξηση της αξίας των μετοχών και παράλληλα διαπιστώνονταν σοβαρότατες αδυναμίες στην οργάνωση των χρηματιστηριακών εταιρειών, αλλά κυρίως και στο ζήτημα του εσωτερικού τους ελέγχου.

Το επίμαχο βούλευμα κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση υιοθετούσε και όσα διαπίστωνε ο εισαγγελέας, ο οποίος ανέφερε ότι την κρίσιμη περίοδο εισηγμένες εταιρείες προχωρούσαν σε ψευδείς ανακοινώσεις χρηματιστηριακών συναλλαγών με τιμές διαφορετικές από τις ανακοινωθείσες στο επενδυτικό κοινό με αποτέλεσμα να δημιουργείται «παραπλανητική εικόνα για την πορεία των μετοχών, την τιμή και την εμπορευσιμότητά τους».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-3-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά