Logo

Άρχισαν οι απολογίες στη δίκη για τις μίζες στα γερμανικά υποβρύχια



 
 

Εβρεχε...μίζες, που βαφτίζονταν "δάνεια" ,για τα εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου Τσοχατζόπουλου.

Σκηνές από άλλη εποχή ζωντανεύουν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου απόστρατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι υπηρετούσαν τότε στη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Υπουργείου Αμυνας και βρίσκονται μεταξύ των 32 κατηγορουμένων, για την «αμαρτωλή» σύμβαση των υποβρυχίων, τις κατηγορίες του χρηματισμού και έκαναν λόγο γιά... δανεισμό τους από τους συγκατηγορούμενους τους έλληνες επιχειρηματίες, που εκπροσωπούσαν το γερμανικό κολοσσό HWD/Ferrosstaal.

Η δίκη βρίσκεται στο στάδιο των απολογιών των κατηγορουμένων, αφού ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των χιλιάδων εγγράφων της δικογραφίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι τμήμα της γερμανικής, καθώς η υπόθεση για τα “μαύρα ταμεία” των εξοπλιστικών, ξεκίνησε απο τη γερμανική Δικαιοσύνη.

Τα αδικήματα, που αντιμετωπίζουν, τα οποία επισύρουν πολυετείς καθείρξεις είναι δωροδοκία κατ΄εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και απιστία.

Η υπόθεση, που ξεκίνησε να εκδικάζεται στις 20 Ιανουαρίου 2017, αφορά την “αμαρτωλή” σύμβαση του 1,3 δισ ευρώ για 4 υποβρύχια με κύριο ανάδοχο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και κύριο υποκατασκευαστή τη γερμανική κοινοπραξία HWD/Ferrosstaal.

Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα, όπως ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, ο ελληνοελβετός επίσης τραπεζίτης Φάνης Λυγινός, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Μπέλτσιος, και Παύλος Νικολαΐδης, γνωστοί επιχειρηματίες, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, καθώς και ο επιχειρηματιας Πανος Γερμανός.

Το βαρύ κατηγορητήριο, όπως αναλύεταi στο πολυσέλιδο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών περιγράφει ένα πολυπλόκαμο σύστημα καταβολής μιζών, είτε μέσω επιταγών, είτε μέσω λογαριασμών σε τράπεζες και off shore, αλλά και σε μετρητά.

Σε ρόλο – κλειδί εμφανίζεται μέσω της εταιρίας του ΜΙΕ, ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, που φέρεται να διακίνησε σε έλληνες αξιωματούχους σχεδόν 60.000.000 ευρώ μίζες.

Αναφέρεται στο βούλευμα του συμβουλίου εφετων: «Οι παράνομες πληρωμές συμφωνήθηκε ότι θα διενεργούνται κυρίως με τη μεσολάβηση της εταιρίας ΜΙΕ, ιδιοκτησίας Ματαντού, η οποία θα μεταβίβαζε περαιτέρω τα χρήματα (…) είτε απευθείας στα δωροδοκούμενα πρόσωπα είτε στους υπόλοιπους από αυτούς, οι οποίοι δημιούργησαν μια ομάδα ανθρώπων ενδιάμεσων, που ονομάστηκε «Ομάδα Α» ή «Κύκλος προσευχής» και οι οποίο θα προωθούσαν περαιτέρω τα χρήματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα.

Έτσι, καταβλήθηκε από τη Ferrostaal σε επτά δόσεις το ποσό των 84.001.861 ευρώ, ενώ εν τέλει για δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων διατέθηκαν τουλάχιστον 51.222.691 ευρώ και 2.960.225 ελβετικά φράγκα μέσω τραπεζικού λογαριασμού της MIE στην τράπεζα UBS”.

Οι απολογίες

`Ο αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Γεώργιος Αθανασάκης, ο οποίος υπηρετούσε στη Διεύθυνση Εξοπλισμών το χρονικό διάστημα 1999 – 2000, αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι, το ποσόν των 200.000 ευρω, που φέρεται ότι, έλαβε από τον επιχειρηματία Μιχάλη Ματαντό, ήταν... δανειο!

« Διεκπεραίωνα αλληλογραφία από και προς το ΓΕΝ και το ΥΕΘΑ. Στη συνέχεια ενημέρωνα τη διεύθυνση και την ηγεσία, ειπε και συνέχισε:
«Το 2006 γνώρισα το Ματαντό. Αποστρατεύτηκα το 2003 και συγκεκριμένα παραιτήθηκα.Προσπαθώντας να ανταποκριθώ στις οικονομικές απαιτήσεις, που είχα, πήγα στον Πειραιά, σε κάποια ναυτιλιακά γραφεία, όπως και στη ΜΙΕ, την εταιρία του κ. Ματαντού. Ειχα έξοδα λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, που αντιμετώπιζα. Ετσι συνάντησα τον Ματαντό.Οσο ήμουν στο ναυτικό, δεν είχα αντικείμενο την εισήγηση για την υλοποίηση προγραμμάτων στο ΥΕΘΑ, όπως εσφαλμένα αναγραφεται στο κατηγορητήριο.Η ενημέρωση, που έκανα δεν αφορούσε μόνον τα εξοπλιστικά προγράμματα.Συμμετείχα και στην επιτροπή διαπραγματεύσεων των υποβρυχίων. Το πόρισμα της επιτροπής ήταν ουσιαστικά η σύμβαση, η οποία υπεγράφη από όλους. Δεν έγιναν παρατηρήσεις από κανέναν».

Πρόεδρος: Γιατι το λέτε αυτό;

Κατηγορούμενος: Με το να υπογράφουν όλοι άμεσα, θα υλοποιείτο έγκαιρα η σύμβαση.

Πρόεδρος: Mε τον κατηγορούμενο Ματαντό είχατε οικονομικές συναλλαγές;

Κατηγορούμενος: Tου μίλησα για την παροχή δανείου. Του ζήτησα να με βοηθήσει και είπε ότι, θα το σκεφτεί.

Πρόεδρος:Tι ποσόν ζητήσατε;

Kατηγορούμενος: Του ζήτησαν δάνειο 200.000 ευρω. Μετά από μέρες με ειδοποίησε και συνάψαμε τη σύμβαση δανείου. Του ελιχα πει ότι, ήμουν στην επιτροπή των Υποβρυχίων. Από τη θεση όμως που είχα τοτε, δεν θα μπορούσα να τον βοηθήσω.

Πρόεδρος: Πως σας έδωσε τα χρήματα;

Kατηγορούμενος: Εβαλε 200.000 ευρω στον λογαριασμό μου στην Τράπεζα της Ελλαδος. Χρησιμοποιήθηκαν για αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας μου και για τα καθημερινά έξοδα του σπιτιού μου.

Πρόεδρος: Δουλεύατε και αλλού τότε εκτός από το ναυτικό;

Kατηγορούμενος: Συνεργαζόμουνα με διάφορες τεχνικές εταιρίες, οι οποίες δεν ήταν σχετικές με υποβρύχια. Σε αυτες συνέτασσα φακέλους προσφορών. Δούλευα προσκαιρα και ευκαιριακά με προφορικές συμφωνίες. Πληρωνόμουν στο χερι με μετρητα.

Ο κατηγορούμενος δέχτηκε πολλές ερωτήσεις από το δικαστήριο, για χρηματικά ποσά, που βρεθηκαν στους λογαριασμούς του, τα οποία επίσης απέδωσε σε... δανεισμό:

«Πολλά από τα ποσά, που φαίνονται στους λογαριασμούς μου είναι δάνεια και από συγγενείς», είπε.

Ενω δικαιολογησε το γεγονός του ακατάπαυστου δανεισμού ισχυριζόμενος ότι, και ο γιός του είχε πρόβλήμα υγείας, λόγω εξάρτησης από ουσίες.

Δεν αρνήθηκε ότι, δούλεψε και στην εταιρία Sunlight του επίσης κατηγορούμενου επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, γιά τον οποίον είπε:

«Δούλεψα στη Sunlight του Γερμανού ως σύμβουλος του για 2 – 3 μήνες. Γνώριζα για τις μπαταρίες των υποβρυχίων, καθώς είμαι μηχανικός. Δούλυψα εκεί το 2004. Δούλεψα δοκιμαστικά και κατέθεταν τα χρήματα στο λογαριασμό μου».

Σε άλλο σημείο της απολογίας του παραδέχτηκε ότι, δεν επέστρεψε τα χρήματα του δανείου στον συγκατηγορούμενο του Μιχάλη Ματαντό:

«Μου τηλεφωνησε 10 φορες, για να μου τα ζητήσει. Τελικά δεν με ξαναενόχλησε”, είπε.

Ο κατηγορούμενος είπε ακόμη ότι, ειχαν συμφωνήσει, να επιστρεφει στον Ματαντό κάθε χρόνο το 10% του κεφαλαίου του δανείου».

Ο αντιπλοίαρχος του Πολεμικού ναυτικού Αλέξανδρος Μαδωνής απολογήθηκε δεύτερος.

Μεταξύ αλλων είπε:

«Τότε ήμουν αντιπλοιαρχος του Πολεμικού Ναυτικού. Συμμετείχα στην Επιτροπή των υποβρυχίων. Είχα ουσιαστική συμμετοχή στην επιτροπή. Κατέγραφα τις παρατηρήσεις. Κάποιες δεν επιλύθηκαν, όπως το θέμα της τιμής, η οποία έχρηζε βελτίωσης προς τα κάτω. Υπήρχαν στοιχεια ότι, ήταν πολλή υψηλή, ωστόσο δεν είχαμε περαιτερω στοιχεία, γιατι δεν έγινε διαγωνισμός».

Πρόεδρος: Λάβατε συνολικά 218.000 ευρω;

Kατηγορούμενος: Το ποσόν για το οποίο κατηγορούμαι δόθηκε από τον συγκατηγορούμενο μου Παναγιώτη Ευσταθίου (σύμβουλος της Γερμανικής εταιρίας STN ATLAS). Τον γνώριζα πολύ καλά ήταν οικογενειακός μου φιλος. Μου δόθηκε ως δωρεα. Με κάλεσε στο γραφείο του το 2001 και μου είπε ότι, ήθελε να μου δώσει ένα ποσό, για να με βοηθήσει οικονομικά. Ο Ευσταθίου ήταν εκπρόσωπος της ATLAS”.

Πρόεδρος:θα έπαιρνε προμήθεια;

Kατηγορούμενος:Mου είπε ότι, θα έπαιρνε μια προμήθεια.

Προεδρος: Γιατί σας έδωσε αυτα τα χρήματα;

Kατηγορούμενος:Είχαμε στενή οικογενειακή σχέση και ήθελε να κάνει αυτή τη χειρονομία. Το ποσόν ήταν 218.000 ευρω συνολικά. Μου ειπε ότι, ήθελε να με βοηθήσει για λόγους ηθικής υποχρεωσης. Ορισμένοι λόγοι αποτελούν προσωπικά δεδομένα. Του είπα θα το σκεφτώ. Μετα από 15 ημερες του είπα ότι, αποδεχομαι. Πήγα στο σπίτι του και εκεί μου ζήτησε λογαριασμό. Εκ των υστερων κατανοώ ότι, ίσως με έβλεπε ως μελλοντική επένδυση.

Πρόεδρος: Πως συμφωνήσατε για το ποσόν;

Kατηγορούμενος:” Δεν συμφωνήσαμε τότε για το ύψος του ποσού. Με ρώτησε ενα έιχα λογαριασμό στο εξωτερικό. Δε είχα. Του έδωσα στην Ελλάδα.. Νοέμβριο του 2001 έβαλε 6-7 εκ δραχμές. Τον πήρα τηλεφωνο και τον ευχαρίστησα. Δεν μου είπε κάτι άλλο. Το Πάσχα του 2002 με ξαναπήρε και μου είπε να παω σπίτι του. Εκεί μου είπε να ανοιξω λογαριασμό στο εξωτερικό, για να μου βαλει κάποια χρήματα. Συνολικά μέχρι το 2005 είχε βαει 150.000 ευρω περίπου. Μου είπε ότι, θα το αναλάβει δικός του άνθρωπος. Ο Φάνης Λυγινός μου έβαζε ποσά στο συγκεκριμένο λογαριασμό. Συνολικά 218.000 ευρω μαζί με τα χρήματα, που κατατεθηκαν στην Ελλάδα”.

Kαι συνέχισε: «Δεν γνωρίζω γιατί συνέχιζε να βαζει χρήματα από την τσέπη του. Πιστευω οτι το έκανε με την καρδια του>

Προεδρος: Αλλα έχει πει εναντίον σας στον ανακριτη ο κ. Ευσταθίο.

Κατηγορούμενος: Δεν μπορω να εξηγήσω γιατι είπε οτι, με εξαγόρασε.Είπε ότι, οι Γερμανοι του είπαν να μου δώσουν bonus. Iσως για να ελαφρύνει τη θέση του ως κατηγορούμενος. Αυτα που λέει είναι ψέμματα. Το έμβασμα του 2001 έγινε μετα από ενάμισι χρονο από τη συμμετοχή μου στην επιτροπή. Νόμιζα ότι είναι δωρο.

Ο κατηγορούμενος Αλέξανδρος Μαδωνής υποστήριε ότι, δεν γνώριζε τιποτα για χρηματισμο άλλων προσώπων και τόνισε ότι, επέστρεψε εξ ολοκλήρου το πος΄πν που ελαβε, ενω δανείστηκε 80.000 ευρω γαι να επιστρέψει τα χρήματα στο Δημόσιο.

Ο αρχιπλοιαρχος Κωνσταντίνος Τζιώτης, που συμμετείχε στην επιτροπή εκσυγχρονισμού των υποβρυχών, απολογήθηκε στη συνέχεια.

Και αυτός όπως οι δυο προηγούμενοι απέδωσε σε... δανεισμό το ποσόν των περίπου 90.000 ευρω, που πήρε από τον Ευσταθιου:

«Στην αρχή είχαμε κοινωνική επαφή, μετά αναπτύχθηκε και ο σεβασμός στο πρόσωπο του. Ηθελα να μαθω ιστορίες για το παρελθόν του στο ναυτικό. Δεν είχα καμμία σχε’ση με συστήματα της ATLAS. Στο τέλος του 2003 μου φάνηκε παράξενο, που με κάλεσε στο γραφέιο του, για να με βοηθήσει, επειδή είχε απολυθεί η γυναίκα μου. Μου είπε να μου δώσει ένα ποσό να εξασφαλιστω. Του είπα οχι. Μετα από καιρο είαχα ανάγκη τα χρήματα και δέχτηκα. Στην αρχή δεν μου άρεσε ηθικά. Προσβλήθηκα. Χρειάστηλα χρήματα για να πληρωσω τα δάνεια, που είχα πάρει (1998 10.000.000 δρχ και το 1999 15.000.000 δρχ).

Οπως πεεριεγραψε στη συνέχεια της απολογίας του και στην περιπτωση του ακολουθήθηκε το ίδιο σύστημα, όπως με τους δύο προηγούμενους αξιωματικούς:

«Συμφωνήσαμε στα 60.000 με 70.000 ευρω. Μου ειπε να φτιάξω λογαριασμό στην Ελβετία. Εδωσα τα χαρτια μου και τα μεταβίβασε στο Λυγινό. Δεν είχαμε καθορίσει χρόνο επιστροφής των χρημάτων. Ο λογαριασμός ηταν κοινός με τη γυναικα μου. Μήπως πάθαινα κάτι. Πήγα στη Ζυρίζη και πήρα χρήματα, αλλά υπήρχαν και κινήσεις, που δεν μπορούσα να δικαιολογήσω. Το ποσό μπήκε σε δόσεις μέχρι το 2007. Οι λογιαριασμοι του ήταν στηνDresdner και στην Paribas. Δεν έχω επιοστρεψει τα χρήματα.

Ο Ταγματάρχης του ΓΕΣ Ιωάννης Χριστογιαννης, υποστήριξε στην απολογια του ότι, το ποσόν των 20.000 ευρω, που πήρε από τον Ευστθίου, ο οποίος του είχε προτείνει συνεργασια για το σύστημα Στγκερ ηταν στο πλασίο παροχής υπηρεσιών. Αλλωστε τα επέστρεψε..

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-4-2018 από directNEWS.gr πηγή dikografies.blogspot.gr


Τελευταία Δικαστικά