Logo

Θεσσαλονίκη: Μετανάστες καταδικάστηκαν ερήμην σε ισόβια για δολοφονία πριν από 22 χρόνια



 
 

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης καταδίκασε ερήμην δύο Αλβανούς σε ισόβια κάθειρξη τον καθένα, κρίνοντάς τους ενόχους για ανθρωποκτονία την οποία κατηγορούνταν ότι διέπραξαν πριν από 22 χρόνια σε χωριό της Πέλλας, με θύμα έναν 52χρονο κτηνοτρόφο. 

Καταδικασθέντες είναι ένας θείος και ανηψιός, οι οποίοι μετά το φονικό έφυγαν από την Ελλάδα και επέστρεψαν κάποια στιγμή στην πατρίδα τους.  Πριν από λίγο καιρό η Ιντερπόλ τους εντόπισε βάσει «ερυθράς αγγελίας» των ελληνικών διωκτικών αρχών και τους επέδωσε το κλητήριο θέσπισμα για να δικαστούν.

Κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση είναι ένα ακόμη άτομο - ανηψιός και αδελφός, αντιστοίχως των δύο καταδικασθέντων - ο οποίος όταν διαπράχθηκε το έγκλημα ήταν 15 ετών και για αυτόν η δίκη διαχωρίστηκε, καθώς παραπέμφθηκε να δικαστεί σε Δικαστήριο Ανηλίκων της Έδεσσας.

Για τους δύο καταδικασθέντες που ερημοδίκησαν, η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης αναμένεται να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εκδοθούν στην Ελλάδα για την έκτιση της ποινής τους.

Κατά τη διάρκεια της δίκης επισημάνθηκε ότι στην Ελλάδα, εφόσον επιδοθεί εγκαίρως το κλητήριο θέσπισμα, τα κακουργήματα που επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης παραγράφονται στην 25ετία, ενώ στην Αλβανία οι ίδιες πράξεις παραγράφονται στην 20ετία. Σε κάθε περίπτωση για την έκδοσή τους ή μη θα αποφασίσει η γειτονική χώρα.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι το έγκλημα διαπράχθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1996, ενώ οι τρεις κατηγορούμενοι δράστες βρίσκονταν παράτυπα στην Ελλάδα και απασχολούνταν σε διάφορες γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες σε χωριά της Σκύδρας. Όπως είχαν καταθέσει εκείνη την περίοδο μάρτυρες στην Αστυνομία, ο 52χρονος κτηνοτρόφος φαίνεται ότι είχε προσλάβει τον 15χρονο, εκ των κατηγορουμένων, ως βοσκό στο ποίμνιο προβάτων που διατηρούσε στο Αρσένι. Τον απασχόλησε για 19 μέρες και η συμφωνία ήταν για 1.000 δρχαχμές μεροκάματο.

Κατά τη δικογραφία, ο παθών αρνήθηκε να καταβάλει στον ανήλικο το ποσό των 19.000 δρχ., για τις ημέρες που τον απασχόλησε, «άρνηση, όμως, η οποία αποτέλεσε την αιτία να καλλιεργηθούν σε θείο και ανηψιούς σκέψεις για τιμωρία του κτηνοτρόφου».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δράστες άρχισαν πρώτα να απειλούν τον κτηνοτρόφο και λίγες μέρες μετά τις έκαναν πράξη. Έστησαν καρτέρι στον 52χρονο, την ώρα που επέστρεφε ανυποψίαστος από το ποιμνιοστάσιο στο σπίτι του και χρησιμοποιώντας πέτρες και μαχαίρι επιτέθηκαν, με αποτέλεσμα να καταφέρουν εναντίον του θανατηφόρα χτυπήματα σε διάφορα σημεία του σώματος. Στη συνέχεια μετέφεραν το πτώμα και το έκρυψαν κοντά σε παρακείμενη γέφυρα αρδευτικού καναλιού, όπου και βρέθηκε ένα 24ωρο αργότερα από τους οικείους του.

Παρά τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, που έφθασαν έως τον Πελοπόννησο, οι δράστες ουδέποτε συνελήφθησαν και εκτιμάται ότι επέστρεψαν στην πατρίδα τους, όπου πρόσφατα εντοπίστηκαν τα ίχνη τους από την Ιντερπόλ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στη δίκη κατέθεσαν συγγενείς του  κτηνοτρόφου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-4-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά