Logo

Με τη σφραγίδα του ΣτΕ η έκπτωση Ψωμιάδη από το αξίωμα του περιφερειάρχη



 
 

Συνταγματική και νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την από 2.1.2013 απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με την οποία διαπιστώθηκε η έκπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη από το αξίωμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Το 2008 το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης είχε επιβάλει στον Παναγιώτη Ψωμιάδη φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή κρίνοντάς τον ένοχο για παράβαση καθήκοντος. Η εφετειακή απόφαση κατέστη αμετάκλητη με την υπ΄ αριθμ. 1495/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου.

Το αδίκημα αφορούσε στο γεγονός ότι ο κ. Ψωμιάδης, καθ’ υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του ως νομάρχη Θεσσαλονίκης, μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμα των 89.000 ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί σε βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων, που φέρεται ότι νόθευσε καύσιμα.

Ο κ. Ψωμιάδης προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση, ως αντισυνταγματικής και παράνομης, της επίμαχης απόφασης του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Το Γ΄τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την Πέμπτη με την  υπ΄ αριθμ. 965/2018 απόφασή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αναστασία Παπαδημητρίου) απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του κ. Ψωμιάδη, κρίνοντας ότι η προσβαλλόμενη απόφαση του γ.γ. είναι συνταγματική και νόμιμη.

Το ΣτΕ τονίζει ότι ο Γ.Γ. εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφασή του καθώς ο κ. Ψωμιάδης ωφέλησε παράνομα τον πρατηριούχο και έβλαψε εξίσου παράνομα τα οικονομικά συμφέροντα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, επισημαίνει ότι από την ποινική απόφαση προκύπτει αυτοθρόως τόσο η οικονομική βλάβη της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, όσο και η αντίστοιχη βλάβη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η  επίμαχη απόφαση του Γ.Γ. δεν παραβίασε το συνταγματικό δικαίωμα της προηγουμένης ακροάσεως (άρθρο 20 Συντάγματος), καθώς δεν έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις δυσμενών διοικητικών πράξεων οι οποίες εκδίδονται βάσει αντικειμενικών προϋποθέσεων.

Και προσθέτουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση του Γ.Γ. εκδόθηκε κατόπιν διαπίστωσης της συνδρομής των κατά νόμο προβλεπομένων αντικειμενικών προϋποθέσεων και όχι μετά από συνεκτίμηση οποιασδήποτε υποκειμενικής συμπεριφοράς του κ. Ψωμιάδη.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-5-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά