Logo

Μυτιλήνη: Iσπανοί πυροσβέστες - μέλη ΜΚΟ δικάζονται για παράνομη μεταφορά μεταναστών



 
 

Tρεις Ισπανοί πυροσβέστες - διασώστες μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης PROEM-AID, αναμένεται να δικαστούν αύριο Δευτέρα στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, κατηγορούμενοι για μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα μεταναστών. Μαζί τους έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν  και δύο Δανοί αραβικής καταγωγής, μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Team Humanity».

Και οι πέντε αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απόπειρας παράνομης μεταφοράς μεταναστών στην Ελλάδα, πράξη που φέρονται ότι τέλεσαν  τα ξημερώματα της 14ης Ιανουαρίου 2016.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχαν συλληφθεί από άνδρες του Λιμενικού Σώματος επιβαίνοντες σε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος στη συνοριογραμμή Ελλάδας και Τουρκίας, επιχειρώντας να ρυμουλκήσουν βάρκες με πρόσφυγες χωρίς αυτές ή οι επιβαίνοντες σε αυτές να κινδυνεύουν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους είχαν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση 5.000 ευρώ ο καθένας, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.  Ο πέμπτος από τους κατηγορουμένους, δηλαδή ο ένας  από τους δυο Δανούς Αραβικής καταγωγής, που είναι και ο ιδιοκτήτης του σκάφους με το οποίο οι πέντε επιχειρούσαν τη μεταφορά μεταναστών, απαγορεύθηκε η έξοδος από την Ελλάδα, ενώ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η δίκη έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον ιδιαίτερα στην Ισπανία μετά από κινητοποίηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης PROEM-AID που πραγματοποιεί ενημερωτική εκστρατεία κατά της «ποινικοποίησης του εθελοντισμού και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας». Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου οι τρεις Ισπανοί πυροσβέστες - διασώστες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πριν ένα μήνα μετά από συνάντηση τους με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας υποστήριξαν ότι ο Ισπανός υπουργός τους διαβεβαίωσε πως έχουν τη στήριξη του ενώ θα έχουν την υποστήριξη και της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα στη διάρκεια της δίκης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-5-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά