Logo

Προφυλάκιση μελών της μαφίας των φαρμάκων



 
 

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν το βράδυ της Δευτέρας μετά τις απολογίες τους, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα τέσσερις από τους κατηγορούμενους που εμπλέκονται στο μεγάλο κύκλωμα της παράνομης διακίνησης αντικαρκινικών φαρμάκων.

Οι κατηγορούμενοι που οδηγήθηκαν στις φυλακές είναι οι δύο νοσηλεύτριες του Λαϊκού Νοσοκομείου, ο συνταξιούχος νοσηλευτής καθώς και η υπεύθυνη του φαρμακείου από το οποίο εξάγονταν τα φάρμακα.

Σήμερα Τρίτη απολογούνται οι υπόλοιποι 12 εμπλεκόμενοι, ανάμεσα τους και ο 70χρονος Αιγύπτιος, ο οποίος εμφανίζεται ως εγκέφαλος της οργάνωσης.

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, για σωρεία κακουργηματικών πράξεων  (συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη από κοινού και κατ' εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος, υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κ.ά.).

Δρούσαν από το 2013

Η σπείρα δρούσε από τον Απρίλιο του 2013 και είχε τέσσερις βασικούς πυρήνες τα μέλη των οποίων είχαν καθορισμένους ρόλους, ενώ η όλη οργάνωση είχε συγκεκριμένη δομή.

Η σπείρα φέρεται να  προμηθευόταν παρανόμως μέσω ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών υψηλού κόστους φάρμακα κυρίως, νοσοκομειακής χρήσης από Δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΓΤΥΥ, τα οποία στην συνέχεια διακινούσε και εξήγαγε.

Ορισμένα εκ των μελών της οργάνωσης  εκμεταλλευόμενα την ιδιότητα του ιατρού ή του νοσηλευτή και δρώντας υπό το πρίσμα αυτής της ιδιότητα και στο πλαίσιο άσκησης δημόσιας υπηρεσίας, κατά περίπτωση, εξέδιδαν ψευδείς συνταγές με τα εν λόγω φάρμακα ή ιδιοποιούνταν παρανόμα ως αυτά που περιήλθαν στην κατοχή τους.

Τα τιμολόγια και το "ξέπλυμα" 

Το πρώτο εικονικό τιμολόγιο εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2013, που θεωρείται από τις αρχές ως ενδεικτικό στοιχείο για την έναρξη της δράσης της σπείρας. 

Τα επίμαχα τιμολόγια, κατά την άποψη των αρχών, εκδίδονται για να προσδίδουν νομιμοφάνεια στην μεταξύ τους συναλλαγή, ώστε να μπορούν εν συνεχεία τα φάρμακα αυτά, να χρησιμοποιηθούν και να διακινηθούν περαιτέρω από τις φαρμακαποθήκες στο εξωτερικό. Έτσι, οι δράστες πετύχαιναν τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από την εγκληματική δραστηριότητά τους (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) 

Από τον έλεγχο των ανωτέρω τιμολογίων που πραγματοποιήθηκε προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί: ί) τιμολόγια για αγορά φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης , από εταιρεία με έδρα το Κάϊρο προς το φαρμακείο εμπλεκόμενου στην υπόθεση , και ίί) τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το εν λόγω φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη Γερμανίας, καθώς και άλλη εταιρεία στην Ελβετία Σημειώνεται ότι, με βάση τα εν λόγω τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται σε 24.913.375 € , ενώ το συνολικό ποσό πώλησης υπολογίζεται σε 25.073.196 €.
 

Οι τέσσερις πυρήνες 

Ο φερόμενος ως αρχηγός,  ένας Αιγύπτιος, εμφανίζεται να δίνει οδηγίες στα μέλη, να επικοινωνεί μαζί τους και να καθορίζει τις τιμές της αγοράς, ενώ διαχειρίζεται τα χρήματα που προκύπτουν από τις παράνομες διακινήσεις των φαρμάκων. 

'Οταν ο Αιγύπτιος -  δεν κατοικούσε μόνιμα στην Ελλάδα - απουσίαζε τον ρόλο του αναπλήρωσε γυναίκα συγκατηγορουμένη του.

Ο δεύτερος πυρήνας ασχολούνταν με την αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό. 

Ο τρίτος πυρήνας προμήθευε την οργάνωση με τα υπεξαιρεθέντα φάρμακευτικά σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο. 

Ο τέταρτος πυρήνας προμήθευε τον πρώτο με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσπούσαν παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών. 

Υπερβαίνει τα  13,5 εκατ. ευρώ η ζημιά  για το Δημόσιο - Τρεις καταζητούμενοι 

Η ζημιά σε βάρος του Ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375 ευρώ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια. Το σύνολο της αξίας των σκευασμάτων που συνταγογραφήθηκε από τους εμπλεκόμενους (ιατρούς) ανέρχεται σε 90.203 ευρώ. Η αξία των κατασχεμένων φαρμάκων ανέρχεται σε 307.258 ευρώ.

Συνολικά, μέχρι στιγμής, 38 κατηγορούνται για την υπόθεση της παράνομης διακίνησης φαρμάκων, ενώ για 3 εξ αυτών εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και καταζητούνται.

Μεγάλα χρηματικά ποσά σε σκοτεινές διαδρομές 
Στο προανακριτικό υλικό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Από τον έλεγχο των τιμολογίων που πραγματοποιήθηκε από προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί: ί) τιμολόγια για αγορά φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, από εταιρεία με έδρα το Καίρο προς το φαρμακείο εμπλεκόμενου στην υπόθεση  και
ίί) τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το εν λόγω φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη Γερμανίας, καθώς και άλλη εταιρεία στην Ελβετία. Σημειώνεται ότι, με βάση τα εν λόγω τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται σε 24.913.375 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό πώλησης υπολογίζεται σε 25.073.196 ευρώ».

Τι εντόπισαν οι Γερμανοί 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την έως  τώρα προανάκριση προκύπτει ότι οι Γερμανικές Αρχές διαπίστωσαν -κατόπιν ελέγχου που διενήργησαν σε γερμανική φαρμακαποθήκη- ότι εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων. Παράλληλα, στο χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.

Οι άγνωστοι γιατροί 

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται και δυο γιατροί οι οποίοι εμφανίζονται να προβαίνουν σε ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, σε βιβλιάρια ασφαλισμένων ενώ παράλληλα « στρατολογούσαν» και άλλους συναδέλφους τους να λάβουν μέρος στην απάτη.

Επίσης η πιθανή συμμεττοχή εννέα γιατρών διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, ενώ από την άρση του τηλεφωνικού απορρρήτου προκύπτει η εμπλοκή στην υπόθεση και άλλων γιατρών τα στοιχεία των οποίων, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθούν. 

Τι λένε οι σύλλογοι καρκινοπαθών

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Ματίνα Παγώνη, χαρακτηρίζει το θέμα «βόμβα στον χώρο της υγείας» και  ζητά την «παραδειγματική τιμωρία των ενόχων», επιρρίπτει ευθύνες και στις διοικήσεις των νοσοκομείων και καλεί τους ασθενείς να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους στα νοσοκομεία. Επίσης καλεί το υπουργείο Υγείας «να αναλάβει τις ευθύνες του σ' αυτό το θέμα».

Οργή και προβληματισμό εκφράζει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΟΚ), που εκπροσωπεί 28 οργανώσεις ασθενών με καρκίνο απ' όλη την Ελλάδα και παράλληλα κάνει  λόγο για ανοχύρωτο σύστημα υγείας και εθνική ανάγκη για Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών.

Όπως εκτιμούν οι οργανώσεις ασθενών με καρκίνο, αυτά συμβαίνουν διότι εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει και δεν εφαρμόζεται κανένα σχέδιο εσωτερικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των διαδικασιών διακίνησης ακριβών αντινεοπλασματικών φαρμάκων, που να περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-5-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά