Logo

Λάρισα: Ισόβια σε ιερέα για υπεξαίρεση 3,8 εκατ. ευρώ - Πολυετείς καθείρξεις και σε δύο γυναίκες εφοριακούς



 
 

Βαριές "καμπάνες" έριξε την Πέμπτη το  Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε έναν ιερέα και δύο γυναίκες εφοριακούς που εμπλέκονται σε υπόθεση υπεξαίρεσης 3,8 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου.  Ο ιερέας σε συνεργασία με τις δύο εφοριακούς φέρονται, κατά το κατηγορητήριο, ότι  επί πολλά έτη «φούσκωναν» τις μισθοδοτικές καταστάσεις των ιερέων στα χαρτιά, με αποτέλεσμα να «εξαφανιστεί» ποσό που ανέρχεται στα  3,8 εκατομμύρια ευρώ. 

Συγκεκριμένα, ο ιερέας των Φαρσάλων επέστρεψε στη φυλακή, καθώς το δικαστήριο του επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την πράξη της υπεξαίρεσης., 7 έτη για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και 3 μήνες για το  πλημμέλημα της πλαστογραφίας, καθώς και χρηματικό πρόστιμο ύψους  50.000 ευρώ.

Παράλληλα το Τριμελές Εφετείο Κακουργήματων έκρινε ένοχες για συνέργεια σε υπεξαίρεση με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου τις δύο γυναίκες εφοριακούς, καταδικάζοντάς τες σε κάθειρξη 12 ετών την κάθε μία, αναστέλοντας την εκτέλεση της ποινής τους με περιοριστικούς όρους, με αποτέλεσμα να παραμείνουν ελεύθερες μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους σε δεύτερο βαθμό  από το  Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελευθερία", το  δικαστήριο αποφάσισε να υπάρξει και χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου που παραστάθηκε ως πολιτική αγωγή. Δέκα χιλιάδες ευρώ από τον ρασοφόρο και από πέντε χιλιάδες ευρώ από κάθε μία εφοριακό.

Στο εδώλιο κάθονταν ακόμη δύο άνδρες εφοριακοί και ένας ιερέας, οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι από τους δικαστές.  Μάλιστα, ο παπάς πουν αθωώθηκε έπεσε στις αγκαλιές των συγγενών και των φίλων του, καθώς μόλις άκουσε την ετυμηγορία ξέσπασε σε λυγμούς και βγήκε από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο εισαγγελέας είχε προτείνει την αθώωση των δύο ανδρών εφοριακών, αλλά είχε ζητήσει την καταδίκη και του δεύτερου ιερέα. Τη συγκεκριμένη διάσταση της πρότασης δεν την υιοθέτησε το δικαστήριο, καθώς αντίθετα με την πρόταση αθώωσε ομόφωνα τον ιερέα.

Σύμφωνα με το δικαστήριο υπήρξε «φούσκωμα» μισθοδοτικών καταστάσεων ιερέων της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων για πολλά χρόνια. Όλα ξεκίνησαν από το γεγονός οτι το 2004 δεν διαγράφηκαν οι μισθοί ιερέων που είχαν συνταξιοδοτηθεί. Είχε μπει παραπάνω ένα ποσό 8.500 ευρώ. Το τυχαίο αυτό γεγονός αντιλήφθηκε ιερέας τη στιγμή που κανένας δεν αναζήτησε το ποσό. Τότε συνέλαβε το σχέδιο, να αλλοιώνει δηλαδή τις μηνιαίες μισθοδοτικές καταστάσεις σε μόνιμη βάση, με τη διαφορά να είναι το μεγάλο κέρδος. Γι’ αυτό τον λόγο συνεργάστηκε με τους εφοριακούς. Κάτι που γινόταν για χρόνια, με αποτέλεσμα να «εξαφανιστεί» ποσό 3,8 εκατομμυρίων ευρώ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-5-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά