Logo

Θεσσαλονίκη: Ενστάσεις από την υπεράσπιση του "Εσκομπάρ" της Ευρώπης κατά τη συζήτηση για την έκδοσή του στη Γαλλία



 
 

Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης άρχισε να εξετάζεται την Τρίτη το αίτημα των Γαλλικών αρχών οι οποίες ζητούν την έκδοση του 57χρονου γεωργιανής καταγωγής, που φέρεται ως αρχηγός της ρωσόφωνης μαφίας στην Ευρώπη και είχε συλληφθεί στην Πυλαία τον περασμένο Απρίλιο κατόπιν αστυνομικής επιχείρησης και σε εκτέλεση σχετικού ευρωπαϊκού εντάλματος. 

Η συζήτηση του αιτήματος ξεκίνησε με αντιδράσεις και ενστάσεις από την υπεράσπιση του λεγόμενου και "Εσκομπάρ" της Ευρώπης, ο οποίος κατηγορείται από τις Γαλλικές αρχές για διεύθυνση εκγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε  οργανωμένες κλοπές στη Γαλλία και νομιμοποιούσε τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητά της  (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος). 

Εδω θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Γαλλία εκτός από τον 57χρονο ζητά την έκδοση ακόμη δύο υπηκόων Γεωργίας - το σχετικό αίτημα θα κριθεί από το ίδιο δικαστικό συμβούλιο -  που συνελήφθησαν στην ίδια αστυνομική επιχείρηση σε εκτέλεση ανάλογων ενταλμάτων, καθώς φέρονται ότι είχαν πρωταγωνιστικούς ρόλους στη δράση της οργάνωσης. 

Κατά την έναρξη της δημόσιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, οι νομικοί εκπρόσωποι του 57χρονου εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την παρουσία πάνοπλων αστυνομικών της ΕΚΑΜ στην αίθουσα του Εφετείου.

"Δεν υπάρχει λόγος να βρίσκονται αστυνομικοί με κουκούλες και οπλοπολυβόλα στην αίθουσα. Οι συνθήκες αυτές προσβάλλουν τόσο εμένα όσο και το δικαστήριό σας" ανέφερε η εκ των συνηγόρων του  57χρονου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη προς τους δικαστές.

Μετά τη λύση αυτού του ζητήματος από το συμβούλιο που προχώρησε  σε χωροταξικές αλλαγές των αστυνομικών (εντός και εκτός αιθούσης), οι συνήγοροι υπεράσπισης προέβαλαν ένσταση, ζητώντας διαφορετική διερμηνεία για τον 57χρονο (στη ρωσική γλώσσα) και άλλη για τοης δύο εκζητούμενους (στη γεωργιανή γλώσσα). 

Το Συμβούλιο Εφετών ικανοποίησε και αυτό το αίτημα, αποφασίζοντας να εξετάσει ξεχωριστά τις υποθέσεις,  ξεκινώντας από την περίπτωση του 57χρονου, ο οποίος κληθείς να τοποθετηθεί επί των κατηγοριών που του προσάπτουν οι Γάλλοι είπε: "Δεν έχω πάει ποτέ στη Γαλλία, ούτε ξέρω πού βρίσκεται. Υποπτεύομαι ότι είναι σκευωρία. Τα τελευταία τρία χρόνια είμαι άρρωστος. Η κατοικία μου είναι στη Θεσσαλονίκη".

Η υπεράσπιση στη συνέχεια υπέβαλε νέα ένσταση, συνοδεύοντάς την από αίτημα ολιγοήμερης διακοπής της διαδικασίας.  Όπως υποστήριξαν οι υπερασπιστές του 57χρονου, δεν μεταφράστηκε στη ρωσική γλώσσα το - 32 σελίδων - ένταλμα, που περιγράφει τις κατηγορίες. Ως εκ τούτου έκαναν λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων του εκζητούμενου και ζήτησαν να μεταφραστούν τα έγγραφα σε γλώσσα την οποία κατανοεί ο εντολέας τους.

Χαρακτηριστικά, η κ.  Κωνσταντοπούλου, σχολίασε τα γαλλικά έγγραφα κάνοντας λόγο για  "μυθιστορηματική αφήγηση", επισημαίνοντας  ότι ο εκζητούμενος έχει δικαίωμα να γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο των κατηγοριών.

Κατόπιν αυτού, το δικαστικό συμβούλιο διέκοψε για λίγη ώρα, προκειμένου να δώσει χρόνο στη διερμηνέα να διερμηνεύσει στον εκζητούμενο το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου. Όταν επανήλθαν τα μέλη της σύνθεσης, η υπεράσπιση, επικαλούμενη τον όγκο των εγγράφων, επανέλαβε το αίτημα για ολιγοήμερη διακοπή, προκειμένου να υπάρξει έγγραφη μετάφραση του κατηγορητηρίου, αίτημα, το οποίο απορρίφθηκε.  

Ακολούθησε άλλη μία ολιγόλεπτη διακοπή για τον ίδιο λόγο (διερμηνείας των εγγράφων) και τελικά το δικαστικό συμβούλιο, εν μέσω αντιδράσεων για την ακολουθούμενη διαδικασία (και διατυπώνοντας χαρακτηρισμούς όπως "παρωδία"), αποφάσισε - λόγω παρέλευσης του ωραρίου της γραμματείας - να διακόψει τη συνεδρίαση για την προσεχή Πέμπτη, στις 9 το πρωί.

Σημειώνεται, ότι την ίδια ώρα εκκρεμεί στο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης η εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, άλλης υπόθεσης  στην οποία εμπλέκεται ο 57χρονος εκζητούμενος. Η εκδικαζόμενη δικογραφία αφορά παλαιότερη υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος για την οποία ο 67χρονος είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε κάθειρξη 14 ετών.   Η δίκη αυτή θα συνεχιστεί την 1η Ιουνίου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-5-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά