Logo

ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για ακύρωση των νέων αντικειμενικών αξιών σε Φιλοθέη - Ψυχικό



 
 

Απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι  αιτήσεις τόσο του δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού, όσο και 41 κατοίκων της περιοχής για την ακύρωση των νέων (2017) αντικειμενικών αξίων των ακινήτων.

Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 31.10.2017 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών για τον ανακαθορισμό των τιμών ζώνης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των μεταβιβαζομένων ακινήτων στην περιοχή τού δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού. Σημειώνεται ότι τα ακίνητα της κάθε ζώνης του εν λόγω δήμου έχουν διαφορετική αντικειμενική αξία.

Συγκεκριμένα, ο  δήμος και οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι οι προσβαλλόμενη απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς και ότι είναι αντίθετη με τη νομολογία του ΣτΕ.

Την Τετάρτη, το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε τέσσερις αποφάσεις (1250-1253/2018) με τις οποίες απερρίφθησαν όλες οι αιτήσεις ακύρωσης του δήμου, κ.λπ. 

Όπως επισημαίνει το ΣτΕ στις αποφάσεις του, οι  προσφεύγοντες δεν απέδειξαν, μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, το έννομο συμφέρον τους και ο δήμος δεν μπορεί επικαλούμενος απλά τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων να κατοχυρώνει το έννομο συμφέρον του για τις αντικειμενικές αξίες, καθώς αυτό το θέμα δεν είναι ζήτημα τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά ζήτημα κρατικής φορολογίας

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-6-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά