Logo

ΣτΕ: "Ναι" σε αποζημίωση 350.000 ευρώ στους συγγενείς οδηγού που σκοτώθηκε από σύγκρουση με πινακίδα



 
 

Το δημόσιο είχε υποχρέωση να απομακρύνει από τη Λεωφόρο Κηφισίας διαφημιστική πινακίδα, η οποία οδήγησε στο θάνατο έναν 24χρονο οδηγό, καθώς το αυτοκίνητό του προσέκρουσε πάνω της. 

Αυτό έκρινε το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας με απόφασή του η οποία επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνοντας τους συγγενείς του 24χρονου υπέρ των οποίων επιδικάστηκε απόζημίωση  350.000 ευρώ.

Το δυστύχημα έγινε τον Δεκέμβριο του 2005, με τον νεαρό οδηγό να προσκρούει αρχικά σε 8 κολονάκια και στη συνέχεια σε μία μεγάλη κολόνα, η οποία στήριζε την διαφημιστική πινακίδα.

Ο 24χρονος μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, όπου, τελικά άφησε την τελευταία του πνοή. Ο ιατροδικαστής γνωμάτευσε ότι ο θάνατος επήλθε  «συνεπεία ρήξεως ανιούσης αορτής τραυματικής αιτιολογίας».

Οι συγγενείς του άτυχου οδηγού προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη υποστήριξαν ότι το τροχαίο και ο θάνατος του 24χρονου οφείλονταν σε παράνομες παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων του δημοσίου, που υποχρεούνται να ελέγχουν τους ΟΤΑ για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων αφαίρεσης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και την επιβολή προστίμων.

Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας είχε κρίνει ότι το δημόσιο, είχε υποχρέωση να απομακρύνει τη διαφημιστική πινακίδα και αυτό ανεξάρτητα από την ίδια υποχρέωση του δήμου Αμαρουσίου. Επιπλέον είχε κρίνει ότι και ο  νεαρός είχε συνυπαιτιότητα στο τροχαίο κατά 30% γιατί οδηγούσε με 95 χιλιόμετρα, ενώ θα έπρεπε να κινείται με 70 χλμ. Ωστόσο επιδίκασε αποζημίωση υπέρ των συγγενών του. 

Ανάλογη ήταν και η κρίση του ΣτΕ που απέρριψε τους ισχυρισμούς του δημοσίου ότι  ο 24χρονος ήταν κατά 99% συνυπαίτιος και ότι την ευθύνη της απομάκρυνσης της πινακίδας την είχε ο δήμος Αμαρουσίου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-6-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά