Logo

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 8 ετών στους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και Μιχάλη Λεμούσια για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»



 
 

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτν Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον Μιχάλη Λεμούσια σε κάθειρξη 8 ετών τον καθένα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), με την επιβαρυντική περίσταση του ν. 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος. 

Η πράξη για την οποία κρίθηκαν ένοχοι ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο επί των ημερών του γενικός γραμματέας του δήμου συνδέεται με την   υπεξαίρεση "μαμούθ" από τα ταμεία του κεντρικού Δήμου.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στους δύο καταδικασθέντες το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, ενώ αποφάσισε η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής. Έτσι, οι δύο κατηγορούμενοι, αφού  άσκησαν έφεση κατά της απόφασης αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους σε δεύτερο βαθμό.

Κατά την κρίση του δικαστηρίου, οι δύο άλλοτε στενοί συνεργάτες νομιμοποίησαν χρήματα από την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ, που τέλεσε ο πρώην δημοτικός υπάλληλος, Παναγιώτης Σαξώνης. Το ποσό που "ξέπλυναν", σύμφωνα με την απόφαση των δικαστών, προσεγγίζει τα 14,2 εκατ. ευρώ. 

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος απολογούμενος χαρακτήρισε άδικες τις εις βάρος του κατηγορίες, τις οποίες και αρνήθηκε. Επισήμανε ότι δεν απέκτησε κανένα περιουσιακό στοιχείο, ούτε πήρε έστω ένα ευρώ από τα ταμεία του Δήμου, ενώ ανέφερε ότι κατέστη κατηγορούμενος από ανυπόστατες καταγγελίες τού καταδικασθέντα δημοτικού υπαλλήλου, τον οποίο - όπως είπε - δεν γνώριζε καν.

Ο συγκατηγορούμενός του, πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης κατά την απολογία του δήλωσε αθώος και στοχοποίησε τον Σαξώνη, λέγοντας ότι εκείνος τα έκανε όλα. "Πώς να καταλάβω εγώ τη δράση του όταν δεν την κατάλαβαν οι υπάλληλοι του δήμου;" διερωτήθηκε. 

Υπενθυμίζεται, ότι όσον αφορά την κύρια υπόθεση της υπεξαίρεσης, ο 'Αρειος Πάγος κατέστησε αμετάκλητη την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης το οποίο, εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, είχε καταδικάσει τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια σε ποινές κάθειρξης 12 ετών και 13 ετών, αντίστοιχα. Το ίδιο συνέβη και με τον πρώην δημοτικό υπάλληλο, που τιμωρήθηκε με κάθειρξη 20 ετών.

Τι δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος μετά την έκδοση της απόφασης αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του τα εξής:

«Άλλη μία απόφαση σκοπιμότητας. Χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και με δικαστική λογιστική πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε από δύο καθηγητές Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονία κατόπιν εισαγγελικής εντολής, οι οποίοι καθηγητές υπογράφουν ότι τα δηλωθέντα νομιμότατα εισοδήματά μου όλα αυτά τα χρόνια, της Δημαρχίας μου ήταν πολύ περισσότερα από τις όποιες καταθέσεις μου, χωρίς καμία απολύτως σκιά. Με ψηλά το κεφάλι θα συνεχίσω τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση».

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-7-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά