Logo

Η δίκη του Κων. Λαλαούνη για το οικοτροφείο «Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά»



 
 

Στο φως οι συγκλονιστικές καταθέσεις παιδιών που έπεσαν θύματα των αρρωστημένων ορέξεων του Κώστα Λαλαούνη στο Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά

Στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών συνεχίζεται σε δεύτερο βαθμό η δίκη του πρώην προέδρου του οικοτροφείου Παιδικό Σπίτι στον Πειραιά Κωνσταντίνου Λαλαούνη. Πρόκειται για τον 86χρονο ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 40 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή για τα κακουργήματα της κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση αποπλάνησης ανηλίκων και κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια και της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης από εργαζόμενο σε φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας.

Ήταν αρχές δεκαετίας του 1960 όταν ο τότε προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά Κων. Λαλαούνης αποφάσισε να νοικιάσει ένα διαμέρισμα στο Πασαλιμάνι προκειμένου να στεγάσει άπορα, εγκαταλειμμένα ή κακοποιημένα παιδιά. Το οικοτροφείο ονομάστηκε Παιδικό Σπίτι και έπειτα από λίγα χρόνια μεταφέρθηκε στην οδό Τσακάλωφ στον Πειραιά. Επί δεκαετίες ο Κων. Λαλαούνης θεωρούνταν ευυπόληπτο και θεοσεβούμενο πρόσωπο το οποίο διακατεχόταν από φιλάνθρωπα αισθήματα για τα παιδιά. Ο ίδιος παρουσιαζόταν ως άνθρωπος με στενούς δεσμούς με τη Δικαιοσύνη. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα παρουσιαζόταν σε συγγενείς παιδιών είτε ως εισαγγελέας είτε ως ανώτερος δικαστικός, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρθηκε στο πρωτόδικο δικαστήριο, ήταν προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων του Δικαστηρίου Πειραιά. Όχι όμως δικαστικός. Ο μανδύας του δικαστικού προσέδιδε κύρος αλλά και φόβο ταυτόχρονα για όσους πιθανώς να ήθελαν να μιλήσουν για όσα βίωναν ή για όσα υποπτεύονταν ότι συνέβαιναν στο οικοτροφείο του Πειραιά. Ο ίδιος παρουσιάζονταν επίσης από τα ΜΜΕ ως «ήρωας της ανθρωπιάς και της αγάπης για τα παιδιά». Ένα προφίλ που κατέρρευσε με θόρυβο στο πρωτόδικο δικαστήριο. Όμως ο θόρυβος είχε να κάνει με ανήλικα παιδιά.

Οι καταθέσεις δώδεκα παιδιών ξεδιπλώνουν την αρρωστημένη δράση του 86άχρονου Λαλαούνη από το 2001 μέχρι το 2012. Μεταξύ αυτών και ένα ανήλικο αγόρι με νοητική στέρηση. Τα όσα περιγράφουν μόνο οργή και αηδία προκαλούν. Θωπείες στα γεννητικά όργανα και τα οπίσθια, φιλιά στο στόμα και στον λαιμό, δαγκώματα στα χείλη, αυνανισμός στο ασανσέρ, στις αποθήκες και στις τουαλέτες του οικοτροφείου, ψυχολογική και σωματική βία. Κάποια από τα παιδιά αυτά έχουν ήδη ενηλικιωθεί, κάποια άλλα όχι.

Σοκαριστικές καταθέσεις

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση ανήλικου αγοριού ενώπιον της ανακρίτριας που χειρίστηκε την υπόθεση και παρουσία παιδοψυχολόγου.

«Είχα δει ότι ο κ. Λαλαούνης χάιδευε κάποια αγόρια στον ποπό τους και τα έβαζε να καθίσουν στα γόνατά του. Είχα δει τις περισσότερες φορές να χαϊδεύει τον (όνομα αγοριού). Αυτό ξεκίνησε λίγο καιρό αφού ήρθε ο (όνομα αγοριού) στο ίδρυμα. Το είχα δει να συμβαίνει στο σπίτι και στο εξοχικό στη Δροσιά...» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν ήταν και η μοναδική όμως κατάθεση ανηλίκου που «καίει» τον 86άχρονο.

«Θυμάμαι για τον (όνομα αγοριού) πήγαινε στην τουαλέτα μαζί του, στη Δροσιά τον είχα δει να τον πιάνει στον κ… και να τον χαϊδεύει πάνω από τα ρούχα. Αυτό είχε γίνει στην κουζίνα, ήμουν μπροστά. Πήγαιναν μαζί στον επάνω χώρο που ήταν το δωμάτιο του κ. Κώστα (σ.σ.: Λαλαούνης) και ήταν μόνοι τους…» είχε καταθέσει ένα άλλο αγόρι.

Συγκλονιστικά είναι όσα περιγράφει στην κατάθεσή του ακόμη ένας ανήλικος, τα οποία χρονολογούνται το καλοκαίρι του 2012. Η κατάθεση σοκάρει:

«Όσον αφορά θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, έχω δει τον κ. Κώστα (σ.σ.: Λαλαούνης) να παίζει το π… του (όνομα παιδιού), ήταν μέσα στην τουαλέτα. Εμείς είχαμε βγει με τον (όνομα αγοριού) και γυρίσαμε για να πάρουμε την μπάλα και το είδαμε και φύγαμε χωρίς να μας δουν. Ο,τι ζητούσε ο (όνομα αγοριού), του το έδινε. Ο (όνομα αγοριού) είχε πει σε όλους ότι ο κ. Κώστας (σ.σ.: Λαλαούνης) του έπαιζε το π… Νομίζω ότι φοβόταν, εμείς του λέγαμε να τον εμποδίσει. Αυτό που είχα δει ήταν το καλοκαίρι του 2012».

«Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη»

Να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις αυτές προέρχονται από παιδιά τα οποία είχαν φιλοξενηθεί στο οικοτροφείο του Πειραιά και εξακολουθούν να είναι ανήλικα. Πλέον φιλοξενούνται σε άλλα ιδρύματα. Οι πόρτες του Παιδικού Σπιτιού στον Πειραιά έκλεισαν για πάντα, πίσω τους ωστόσο κάποια τραύματα παραμένουν. Η παιδοψυχολόγος που εξέτασε τα παιδιά διαπίστωσε ότι χρήζουν «ψυχολογικής στήριξης» μέσα από θεραπευτική εργασία. Κάποια από τα θύματα είχαν επιχειρήσει να μιλήσουν στους γονείς τους. Εκείνοι όμως είχαν αδιαφορήσει. Μάλιστα ένα από τα κακοποιημένα παιδιά είχε εξομολογηθεί τι συνέβαινε σε ιερέα. Αντί για βοήθεια, ωστόσο, ο ιερέας φρόντισε να ενημερώσει τον Λαλαούνη. Ο 86άχρονος αρνείται τις κατηγορίες. Στο πρωτόδικο δικαστήριο επικαλέστηκε ακόμη και την εικόνα του Χριστού για να δείξει την αθωότητά του. Πάντως το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό δεν συμμερίστηκε τις αιτιάσεις του.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και περιμένουμε να βγει η απόφαση» τονίζει στο Documento η δικηγόρος τριών αγοριών Σοφία Αλεξία Βεννή, η οποία μάλιστα δέχτηκε να τα εκπροσωπήσει αφιλοκερδώς.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-7-2018 από directNEWS.gr πηγή:documentonews.gr


Τελευταία Δικαστικά