Logo

Εισαγγελέας προτείνει την έκδοση στη Γαλλία του Mr. Bitcoin, Αλεξάντερ Βίνικ [φωτο]



 
 

Η εισαγγελέας, Ειρήνη Χρυσογιάννη, πρότεινε την Τετάρτη προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδοθεί στη Γαλλία ο αποκαλούμενος Mr Bitcoin, Αλεξάντερ Βίνικ.   

Όπως τόνισε στην αγόρευσή της η εισαγγελική λειτουργός, «το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης της Γαλλίας διαθέτει όλα τα στοιχεία που απαιτεί ο ελληνικός νόμος και συνεπώς είναι εκτελεστό».

Ο 39χρονος Ρώσος κατηγορείται ως διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας φέρεται να νομιμοποίησε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων, ενώ παράλληλα του χρεώνουν ότι «ξέπλενε» παράνομα κέρδη ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Το επίμαχο ποσό, με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα, κατατέθηκε στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενο από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τα οποία ζητήθηκαν ψηφιακά λύτρα (Bitcoin), ενώ ανάμεσα στα θύματα της φερόμενης δράσης του, συγκαταλέγονται περισσότεροι από εκατό Γάλλοι πολίτες.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ αρνείται αυτές τις κατηγορίες, ενώ ο συνήγορός του, Ηλίας Σπυρλιάδης, χαρακτηρίζει ασαφές το γαλλικό αίτημα έκδοσης.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης διέκοψε τη διαδικασία για την προσεχή Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του.

Περιζήτητος ο Mr Bitcoin: Τρεις χώρες... ερίζουν για την έκδοσή του

Εδώ θα πρέπει να σημείωθεί, ότι ο Άρειος Πάγος τον περασμένο Δεκέμβριο έκανε δεκτό το αίτημα για έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ. 

Αντίστοιχο αίτημα είχαν στείλει στην Ελλάδα και οι ρωσικές αρχές για άλλη υπόθεση, με τον ίδιο τον εκζητούμενο να συναινεί να επιστρέψει στην πατρίδα του. 

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ο Αλεξάντερ Βίνικ ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα, καθυστερώντας την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Το αίτημα ασύλου του Mr Bitcoin απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό και στις 13 Σεπτεμβρίου θα εξεταστεί η προσφυγή του.

Κι ενώ μέχρι πρόσφατα την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ ζητούσαν δύο χώρες, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, καθιστώντας αρκούντως ιδιάζουσα την περίπτωσή του, το ένταλμα των Γάλλων,  με ημερομηνία 16 Ιουνίου 2018, περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τον Mr Bitcoin.  

Και νέο αίτημα της Ρωσίας

Ωστόσο, οι Ρώσοι είχαν κινηθεί πριν από τους Γάλλους, καθώς την 1η Ιουνίου διαβίβασαν προς τις ελληνικές αρχές και δεύτερο αίτημα έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ. 

Η Ρωσία στο νέο αίτημά της κατηγορεί τον Αλεξάντερ Βίνικ για απάτη στον κυβερνοχώρο και συγκεκριμένα για συμμετοχή σε επιθέσεις κατά ρωσικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, στο ρωσικό αίτημα γίνεται λόγος για οικονομική ζημία που ανέρχεται στα 750 εκατομμύρια ρούβλια σε τράπεζες που είχαν μολυνθεί με τον ιό Buhtrap. Σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας Group-IB, ο συγκεκριμένος ιός ευθύνεται για χτυπήματα σε 13 τραπεζικά ιδρύματα της Ρωσίας από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-7-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά