Logo

Πυρκαγιά στην Αττική: Κλήση υπόπτων από τους εισαγγελείς και από Σεπτέμβριο διώξεις - Στο «στόχαστρο» στελέχη Πυροσβεστικής, ΕΛ.ΑΣ και αυτοδιοικητικοί



 
 

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλίας Ζαγοραίος και η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη προχωρούν την έρευνα που διεξάγουν για την απόδοση  ευθυνών σε όσους με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους συνετέλεσαν στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018 με τη μεγάλη πυρκαγιά στην  Αττική πιου άφησε πίσω της τουλάχιστον 94 νεκρούς σε Μάτι και Νέο Βουτζά και τεράστιες καταστροφές σε ιδιωτικές περιουσίες και φυσικό περιβάλλον.

Οι δύο εισαγγελείς μέσα από το υλικό που έχουν συγκεντρώσει επιχειρούν να εντοπίσουν τις απαραίτητες ενδείξεις που απαιτούνται για την άσκηση ποινικών διώξεων για αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ποινικά αδικήματα όπως είναι η ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, η ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως τελούμενη από υπόχρεο κατά συρροή, η έκθεση σε κίνδυνο, ο εμπρησμός, η παράβαση καθήκοντος και παραβάσεις του νόμου περί αυθαιρέτων. 

Ένας δεύτερος στόχος τους είναι να ασκήσουν ποινικές διώξεις όχι κατά παντός υπευθύνου αλλά κατά συγκεκριμένων προσώπων αποδίδοντας στο κάθε ένα τις κατά περίπτωση πράξεις που το αφορούν.

Με αυτά τα δεδομένα και με βάση τις πληροφορίες για την πορεία της εισαγγελικής έρευνας δεν αποκλείεται μέσα στο Σεπτέμβριο στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής αστυνομίας αλλά και τοπικοί άρχοντες (αρμόδιοι δήμων και περιφέρειας) των πυρόπληκτων περιοχών να βρεθούν αντιμέτωπα με ποινικές διώξεςι για βαρύτατα αδικήματα.

Εισαγγελικές πηγές εκτιμούν, ότι πιθανότατα στα τέλη Αυγούστου οι δύο εισαγγελείς που διεξάγουν την έρευνα δεν αποκλείεται να προχωρήσουν - εκτός απροόπτου - στην κλήση υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Μεταξύ των υπόπτων πιθανολογείται ότι θα είναι και κρατικού αξιωματούχοι και στελέχη των υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στο επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της φωτιάς.. 

Η κλήση υπόπτων για παροχή εξηγήσεων σε μία εισαγγελική έρευνα είναι το προτελευταίο στάδιο πριν τη σύνταξη πορίσματος και την άσκηση ποινικών διώξεων. 

Συντεκτιμώντας το γεγονός ότι οι κληθέντες ως ύποπτοι θα ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να λάβουν γνώση της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί δεν θεωρείται απίθανο η άσκηση των διώξεων να γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο και η υπόθεση να ανατεθεί για περαιτέρω διερεύνηση σε ανακριτή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι από την αξιολόγηση του υλικού που έχουν στα χέρια τοτυς οι εισαγγελείς - στο υλικό περιλαμβάνονται καταθέσεις περίπου 30 μαρτύρων και οι κρίσιμες συνομιλίες στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατα την εκδήλωση και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς - επιχειρείται η επιμέριση ευθυνών σε συγκεκριμένους κρατικούς παράγοντες από την Πυροσβεστική και την ΕΛ.ΑΣ καθώς και παράγοντες των δήμων και της περιφέρειας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-8-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά