Logo

Στ. Κοντονής: Παρήγγειλε εισαγγελική έρευνα για την αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου



 
 

Ο υπουργός ζητεί από τους εισαγγελείς να διερευνήσουν τυχόν αξιόποινες πράξεις των οργάνων που πιστοποίησαν την αναπηρία του αποφυλακισθέντος Αριστείδη Φλώρου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής παρήγγειλε, κατ’ άρθρο 30 παρ. 1 ΚΠΔ, στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση τυχόν αξιοποίνων πράξεων των οργάνων που πιστοποίησαν την αναπηρία του αποφυλακισθέντος Αριστείδη Φλώρου, που κρατείτο για την υπόθεση «Energa-Hellas Power».

Σημειώνεται ότι και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έχει δώσει εντολή στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ να διενεργήσει άμεσα όλες τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες, προκειμένου να ελεγχθεί η απόφαση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που προσδιόρισε το ποσοστό αναπηρίας καταδικασθέντος για την υπόθεση της Energa, o οποίος αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.

«Η ορθότητα της συγκεκριμένης απόφασης για τον προσδιορισμό του ποσοστού αναπηρίας θα ελεγχθεί εξονυχιστικά από τον ΕΦΚΑ και τα αρμόδια όργανά του.

Σε περίπτωση που η απόφαση δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις νομιμότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης, το Υπουργείο Εργασίας θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του και όλα τα μέσα για την αναθεώρησή της», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα

Μετά την παραγγελία του κ. Κντονή, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημ. Προκοπίου διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης  για να διαπιστωθεί αν εχει τελεστεί μια σειρά αδικημάτων σχετικά με την αποφυλάκιση του Άρη Φλώρου με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Χαλκίδας.

Η έρευνα αφορά σε κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα όπως «έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ψευδή αναφορά στην αρχή», «ενεργητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος του Αρη Φλώρου και «παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος των γιατρών του ΚΕΠΑ.

Παράλληλα, διατάχθηκε και η διενέργεια νέας πραγματογνωμοσύνης για να διαπιστωθεί αν πράγματι ο κατηγορούμενος πάσχει με ποσοστό αναπηρίας ανω του 67% , οπως αναφέρει η βεβαίωση του ΚΕΠΑ.

Η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης ανατέθηκε κατ' αρχήν σε πταισματοδίκη της Αθήνας, ο οποίος, με βάση την εισαγγελική παραγγελία, θα εξετάσει μάτυρες - μεταξύ των οποίων και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη που έκανε λόγο για γνωμάτευση «κατά παραγγελία, προφανώς με αντάλλαγμα» -  και θα ορίσει ειδικό πραγματογνώμονα από τον κατάλογο των δικαστηρίων προκειμένου να γνωματεύσει για το ποσοστό αναπηρίας του Άρη Φλώρου. 

Το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης μελετά η Εισαγγελία Εφετών

Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Εύβοιας, Λάμπρος Σοφουλάκης, ζήτησε το  φάκελο της υφ όρων απόλυσης του 39χρονου επιχειρηματία για να μελετήσει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας βάσει του οποίου αποφυλακίστηκε ο Άρης Φλώρος.

Στην περίπτωση που ασκηθεί έφεση, τότε η υπόθεση της υφ' όρων απόλυσης θα κριθεί εκ νέου  από το Συμβούλιο Εφετών Ευβοίας. 

Η Ένωση Εισαγγελέων για την αποφυλάκιση του Άρη Φλώρου

Μετά την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα της αποφυλάκισης του Άρη Φλώρου υπεραμυνόμενη των δικαστών που εξέδωσαν το επίμαχο βούλευμα.

«Μετά την κριτική που ασκήθηκε σε βούλευμα Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο διέταξε την απόλυση υπό όρο καταδικασθέντος με το αιτιολογικό ότι εμφάνιζε ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο του εξήντα επτά τοις εκατό, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπογραμμίζει ότι ο όποιος σχολιασμός δικαστικής απόφασης ή βουλεύματος δεν πρέπει να παρορά την συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών και τη λειτουργία που επιτελεί η καθεμία. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και η εφαρμογή των νόμων που θεσπίζονται από τη νομοθετική εξουσία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση των ελλήνων εισαγγελέων και δικαστών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. 

Για την έκδοση βουλευμάτων των Δικαστικών Συμβουλίων που διατάσσουν την υπό όρο απόλυση από τα καταστήματα κράτησης των καταδικασθέντων με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό και άνω εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 110Α ΠΚ, η οποία καθορίζει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την υπό όρο απόλυση του κρατουμένου και ιδίως τη διακρίβωση του ποσοστού αναπηρίας του με διενέργεια ειδικής πραγματογνωμοσύνης ή μετά από βεβαίωση από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, χωρίς να προβλέπεται από το νόμο καμία απόκλιση.

Η έκφραση υπονοιών κατά των εφαρμοστών του δικαίου από οποιονδήποτε και ιδίως από θεσμικά όργανα, για την εφαρμογή και μόνο του νόμου, είναι πρόδηλα εσφαλμένη και δυσχεραίνει τον επιστημονικό διάλογο για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όταν αυτές είναι αναγκαίες.»

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-8-2018 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:


Τελευταία Δικαστικά