Ως ύποπτοι για τη διάπραξη αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος αναμένεται να διαβούν το κατώφλι της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, περίπου, 50 τραπεζικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της πρώην Αγροτικής Τράπεζας καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ για το περίφημο σκάνδαλο των θαλασσοδανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν στείλει τις σχετικές κλήσεις οι οποίες βρίσκονται ήδη στα χέρια των υπόπτων που θα δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις, αφού προηγουμένως λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί.
Εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι έχουν κληθεί για ανωμοτί κατάθεση 13 στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και 37 στελέχη της πρώην Αγροτικής Τράπεζας προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις ως ύποπτοι διαπραξης του αδικήματος της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.
Επίσης, για ανωμοτί κατάθεση έχουν κληθεί εκπρόσωποι των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ που ήταν υπεύθυνοι για τα οικονομικά των τριών κομμάτων την κρίσιμη για την έρευνα περίοδο, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις ως ύποπτοι διάπραξης του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος.
Κόλαφος το πόρισμα των πραγματογνωμόνων: "Τακτική παγκοσμίως μοναδική" για τη χορήγηση δανείων στα κόμματα
Τα τραπεζικά στελέχη και οι εκπρόσωποι των κομμάτων καλούνται ως ύποπτοι στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης (έρευνας) που διενεργείται για διανειακές συμβάσεις που συνήφθησαν από το 2000 έως και το τέλος του 2011 μεταξύ των κομμάτων και των ελεγχόμενων τραπεζών. Σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποδίδονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, δανειοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, από τις οποίες το εισαγγελικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε αυτές που θεωρούνται ως επισφαλείς
Δηλαδή στο στόχαστρο των εισαγγελικών λειτουργών βρίσκονται όχι τόσο τα ποσά αλλά οι εγγυήσεις με τις οποίες χορηγήθηκαν τα επίμαχα δάνεια στα κόμματα.
Όπως προέκυψε από την πολύμηνη εισαγγελική έρευνα τα περισσότερα από τα υπό έλεγχο δάνεια, χορηγήθηκαν με μοναδική εγγύηση, τη μελλοντική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων που έφτανε σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και το 2020.
Οι πραγματογνώμονες που όρισε η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος επισημαίνουν στο πόρισμά τους ότι αυτή η τακτική - δηλαδή η μελλονττική κρατική χρηματοδότηση να είναι και η μοναδική εγγύηση - είναι "παγκοσμίως μοναδική", καθώς το εχέγγυο "δεν υπάρχει στον παρόντα χρόνο" αλλά "αναμένεται να υπάρξει σε μέλλοντα χρόνο"
Όπως τόνιζαν εισαγγελικές πηγές ως ύποπτοι κλητεύθηκαν πρόσωπα που εμπλέκονται σε συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις των κομμάτων ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΚΚΕ , οι οποίες χρίζουν ελέγχου καθώς δημιουργούν ενδείξεις επισφάλειας.
Η εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου και ο διορισμός πραγματογνωμόνων
Οι ύποπτοι καλούνται στο πλαίσιο έρευνας, η οποία στην ουσία διεξάγεται εξ υπαρχής μετά από παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου.
Θα πρέπει εδώ να διευκρινιστεί ότι η εισαγγελική έρευνα για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων ξεκίνησε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν επτά χρόνια. Ωστόσο η δικογραφία που σχηματίστηκε τότε τέθηκε στο αρχείο το 2013 μετά από τροπολογία που είχε ψηφιστεί για "ακαταδίωκτο" εμπλεκομένων , τραπεζικών και κομματικών στελεχών, όσον αφορά κάποιες δανειοδοτήσεις.
Το Φεβρουάριο του 2017 η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, είχε διαβιβάσει στον τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη δανειοδότηση πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ με την παραγγελία να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση.
Μάλιστα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός τόνιζε στην παραγγελία της, πως αν κρίθεί σκόπιμο από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος μπορεί να ανασυρθεί από το αρχείο το παλαιότερο πόρισμα των εισαγγελικών αρχών για τα τραπεζικά δάνεια προς πολιτικά κόμματα.
Έτσι ο κ. Αθανασίου προχώρησε σε δύο κινήσεις: α. συσχέτισε με την ήδη διενεργούμενη έρευνα το μέρος εκείνο της παραγγελίας που αφορούσε τις χρηματοδοτήσεις από τράπεζες των ΜΜΕ και β. ανέσυρε από το αρχείο την παλαιά δικογραφία για τις δανειοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων, που περιλαμβάνει το σχετικό πόρισμα και τις καταθέσεις στελεχών από την Τράπεζα της Ελλάδας και από τις τράπεζες οι οποίες είχαν ελεγχθεί πριν την αρχειοθέτηση.
Μετά τη σύγκριση των δύο πορισμάτων (εισαγγελικού και Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής) ο κ. Αθανασίου διαπίστωσε την ύπαρξη αντιφατικών σημείων που χρειάζονται διευκρινίσεις.
Για το λόγο αυτό ο κ. Αθανασίου διόρισε πραγματογνώμονες οι οποίοι διερεύνησαν το θέμα των δανείων προς τα πολιτικά κόμματα και συνέταξαν πόρισμα το οποίο το διαβίβασαν στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.
Κατάθεση - φωτιά
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι μία από τις σημαντικότερες καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι αυτή που έδωσε κορυφαίο στέλεχος της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το εν λόγω στέλεχος σε μία κατάθεση 52 σελίδων υποστηρίζει ότι δέχθηκε εκβιασμό από άλλο συστημικό τραπεζίτη προκειμένου να εντάξει τα δάνεια των κομμάτων στο καλό κομμάτι της ΑΤΕ και όχι στην Bad Bank στην οποία κατευθύνθηκαν όλα τα δάνεια που βρίσκονταν σε καθυστέρηση.
Σύμφωνα με όσα περιέγραφε στην κατάθεση - φωτιά που έδωσε το στέλεχος της πρώην Αγροτικής στην περίπτωση κατά την οποία η διοίκηση της ΑΤΕ δεν υπέκυπτε στον εκβιασμό τα δάνεια θα πήγαιναν στην κακή τράπεζα και αναγκαστικά οι εισαγγελικές αρχές θα έπρεπε να προχωρήσουν σε διώξεις για τα επίμαχα δάνεια προς τα κόμματα.
*Της Δέσποινας Μπρούσαλη
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-9-2018 από directNEWS.gr