Logo

Σε δίκη για κακούργημα ο Ανδρέας Παχατουρίδης – «Ξέχασε» να δηλώσει περιουσιακά στοιχεία στο πόθεν έσχες



 
 

O Δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης είχε ...ξεχάσει να συμπεριλάβει σε δηλώσεις πόθεν έσχες, επί σειρά ετών, σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, τόσο του ίδιου όσο και της συζύγου του...

Παραπέμπεται τώρα σε δίκη για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες σε βαθμό κακουργήματος...

Απ΄ τη πλευρά του ο ίδιος, για μεν την σύζυγο του φέρεται να επικαλέστηκε "διάσταση" για τα έτη που δεν συμπεριέλαβε τα δικά της περιουσιακά στοιχεία, για δε τον εαυτό του "λάθη της λογιστικής εταιρίας που είχε αναλάβει τη σύνταξη και υποβολή των επίμαχων δηλώσεων πόθεν έσχες" .

Αξιοσημείωτο στοιχείο της υπόθεσης που πλέον πήρε τον δρόμο του ακροατηρίου, είναι το γεγονός ότι ο επανέλεγχος στις δηλώσεις πόθεν έσχες του Δημάρχου έγινε με αφορμή έγγραφες καταγγελίες της Eurobank, σε βάρος του δημάρχου στις οποίες αφήνονταν υπόνοιες για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων σχετικά με την λήψη και την χρήση ενός δανείου που είχε λάβει από την τράπεζα ο Ανδρέας Παχατουρίδης.

Ειδικότερα, ο κ.Παχατουρίδης είχε λάβει το δάνειο από κοινού με συνεργάτη του με το οποίο φέρεται να αγοράστηκε ένα ακίνητο σημαντικής αξίας στις Τρεις Γέφυρες Αττικής. Η διαχείριση του ποσού του δανείου και η πορεία του ακινήτου, που μεταβιβάστηκε σε εταιρία όπου είναι συνέταιρος ο κ. Παχατουρίδης και χωρίς η μεταβίβαση να έχει γνωστοποιηθεί στη δανείστρια τράπεζα, οδήγησε την Eurobank στην υποβολή δύο καταγγελιών σε βάρος του δημάρχου, με υπόνοιες για τέλεση αδικημάτων, όπως απιστία εκ μέρους υπαλλήλων της ίδιας της τράπεζας, ηθικής αυτουργίας σε απιστία εκ μέρους του Δημάρχου αλλά και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Στο πλαίσιο λοιπόν του ελέγχου που έγινε με αφορμή τις καταγγελίες της Eurobank εξετάστηκαν και δηλώσεις πόθεν έσχες που οφείλει να υποβάλλει λόγω της ιδιότητας του ο Δήμαρχος, για τα έτη από 2007 έως και 2015, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν ελλιπείς καθώς δεν συμπεριλαμβάνονταν σε αυτές σημαντικά περιουσιακά στοιχεία τόσο του ίδιου του κ. Παχατουρίδη όσο και της συζύγου του, όπως ακίνητα του ίδιου και της συζύγου του, καταθέσεις σε τράπεζες και ταμιευτήρια, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά και συμμετοχές σε εταιρίες.

Όταν ξεκίνησε ο επανέλεγχος από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, που είναι το αρμόδιο όργανο, ο Δήμαρχος Περιστερίου υπέβαλλε συμπληρωματικές δηλώσεις πόθεν έσχες.. Συγκεκριμένα κατέθεσε μια συμπληρωματική δήλωση τον Μάιο του 2009 για το έτος 2007 και πέντε τον Οκτώβριο του 2014 για τα έτη 2010 έως και 2014,.

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής όμως έκρινε ότι οι συμπληρωματικές αυτές δηλώσεις υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα και δεν μπορούσαν να θεραπεύσουν τις «ελλείψεις» των προηγούμενων δηλώσεων.

Παρά τις ελλιπείς δηλώσεις πόθεν έσχες πάντως, όσον αφορά τα επίμαχα ακίνητα που ανήκουν στον ίδιο αυτά είχαν κανονικά συμπεριληφθεί στο έντυπο Ε2 της φορολογικής του δήλωσης.

Για τα ακίνητα της συζύγου του, όπως ισχυρίστηκαν και οι δύο, δεν τα δήλωνε κατά το συγκεκριμένο διάστημα γιατί έως το 2010 το ζευγάρι τελούσε σε διάσταση.

Σύμφωνα τώρα με το παραπεμπτικό βούλευμα , τα ακίνητα, πλην ενός, είχαν αποκτηθεί πριν την εκλογή του σε θέση Δημάρχου και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να θεμελιώσουν το σχετικό αδίκημα. Για το λόγο αυτό οι δικαστές του συμβουλίου εφετών απάλλαξαν από κάθε κατηγορία τη σύζυγο του ..

Αντίθετα, το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι ο Ανδρέας Παχατουρίδης πρέπει να παραπεμφθεί στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κυρίως για την παράλειψη του να δηλώσει καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και συμμετοχές σε εταιρίες.

Σε ότι αφορά την συμμετοχή του σε εταιρείες φαίνεται να προκύπτουν ερωτηματικά για το ακίνητο στις Τρεις Γέφυρες Αττικής, που φέρεται να αγοράστηκε κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του, από κοινού με συνεργάτη του, με το δάνειο που έλαβαν από την EUROBANK και για την κατάληξη του οποίου (η μεταβίβαση σε εταιρία όπου είναι συνέταιρος και ο ίδιος) έγιναν οι καταγγελίες από την τράπεζα..

Στο βούλευμα που τον παραπέμπει αναφέρεται ότι τέλεσε την αξιόποινη πράξη που του αποδίδεται με σκοπό την απόκρυψη των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων, τα οποία απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του ως Δήμαρχος Περιστεριού Αττικής και τα οποία όφειλε να συμπεριλάβει στις ανωτέρω δηλώσεις του, και υπερβαίνουν για κάθε μία χρήση το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ. 

*Της Κατερίνας Κατή 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-9-2018 από directNEWS.gr πηγή: documentonews.gr


Τελευταία Δικαστικά