Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στα Χανιά κήρυξε αθώα την Τετάρτη μία δικαστική υπάλληλο, η οποία κατηγορούνταν για πλαστογραφία πτυχίου και απάτη, καθώς το πτυχίο νομικής σχολής που είχε καταθέσει στην υπηρεσία, ήταν πλαστό.
Σύμφωνα με το zarpanews.gr, το δικαστήριο κατέληξε σε απαλλακτική απόφαση κρίνοντας πως η πλαστογραφία δεν είχε αιτιώδη σχέση με την ανάληψη καθηκόντων προϊσταμένης από την κατηγορούμενη, αφού η τοποθέτησή της στην συγκεκριμένη θέση το 2015, είχε γίνει με απόφαση της προέδρου πρωτοδικών και όχι μέσω υπηρεσιακού συμβουλίου και δεν απαιτούσε πτυχίο. Επίσης, από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι η κατηγορουμένη “προσέφερε ποιοτική και πραγματική εργασία” ανταποκρινόμενη πλήρως στις απαιτήσεις της θέσης, συνεπώς δεν υπήρξε ζημία για το δημόσιο. Άλλωστε, το επίδομα θέσης ευθύνης που ελάμβανε σε μηνιαία βάση, έχει ήδη επιστραφεί στο Δημόσιο.
Δικαστικοιί υπάλληλοι και δικηγόροι, που ανέβηκαν στο βήμα του μάρτυρα, έκαναν λόγο για μια υπάλληλο εργατική και ευσυνείδητη που εργαζόταν με ζήλο και πέραν του ωραρίου ενώ διατηρούσε τις καλύτερες σχέσεις με το νομικό κόσμο και με τους συναλλασσόμενους πολίτες.
Μάλιστα, κάποιοι από τους μάρτυρες αναφέρθηκαν και στην φιλανθρωπική δράση της εν λόγω υπαλλήλου, με πλείστες δωρεές σε φορείς και ιδρύματα της πόλης.
Η δικαστική υπάλληλος κατά την απολογία της υποστήριξε πως δεν έκανε απάτη για χρήματα. "Καλύτερα σκοτώστε με από το να μου καταλογίσετε αυτό" , είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι οικονομικά ευκατάστατη.
“Τα έκανα όλα λόγω εγωισμού, από την αλαζονεία μου. Ένιωθα μειονεκτικά. Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν αλλά έβλεπα να έρχονται άλλοι με πτυχία και να με ρωτάνε για όλα (…) Μόνο τώρα καταλαβαίνω τι ζημιά έχω κάνει. Συγνώμη που έφερα σε τέτοια θέση το Δικαστήριό σας” ανέφερε, μεταξύ άλλων, ευρισκόμενη σε έντονη συναισθηματική φόρτιση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πλαστό έγγραφο είχε προστεθεί στον φάκελό της το 2003 ενώ η ίδια υπηρετούσε στην υπηρεσία από το 1995, όταν μπήκε με τον πρώτο διαγωνισμό ΑΣΕΠ ως προσωπικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή του ανέφερε πως και ο ίδιος εξεπλάγην όταν πληροφορήθηκε το συμβάν. Όπως είπε δεν έχει πειστεί για το ότι οι πράξεις της πλαστογραφίας και της απάτης έχουν γίνει σε βαθμό κακουργήματος και κατέληξε προτείνοντας για τη μεν πλαστογραφία να μετατραπεί σε πλημμέλημα και να παραγραφεί για τη δε απάτη, να μετατραπεί σε πλημμέλημα.
Η συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι η κατηγορούμενη είχε εισαχθεί στη Νομική Αθηνών, ωστόσο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, εγκατέλειψε τις σπουδές, με την απόκτηση πτυχίου να της μένει “απωθημένο” που μετατράπηκε σε εμμονή..
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-9-2018 από directNEWS.gr