Logo

«Αγία Ζώνη ΙΙ»: Το πόρισμα για το ναυάγιο - To πλοίο δεν θα είχε βυθιστεί, αν το πλήρωμα ήταν στη θέση του



 
 

Εάν την ώρα που είχε αρχίσει η εισροή των υδάτων στο πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ» υπήρχε επαρκές σύμφωνα με τη νομοθεσία πλήρωμα κι όχι μόνο δύο ναυτικοί, τότε θα είχε αποτραπεί η βύθιση του πλοίου.

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν στο πόρισμά τους οι δύο πραγματογνώμονες, που ορίστηκαν απο την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια του ναυαγίου και της πρόκλησης της μεγαλύτερης οικολογικής καταστροφής του Σαρωνικού.

Το πόρισμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα στην 5η ανακρίτρια Πειραιά, που διερευνά την υπόθεση του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Οι δύο πραγματογνώμονες στο πόρισμά τους επισημαίνουν ότι η  βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» δεν σχετίζεται με τα ρήγματα που εντοπίστηκαν σε αυτό.

Μάλιστα, οι δύο πραγματογνώμονες είναι κατηγορηματικοί και τονίζουν χαρακτηριστικά στο πόρισμά τους:

-Ανεξάρτητα από την αιτία των ρηγμάτων (μηχανική καταπόνηση, αστοχία υλικού ή άλλος λόγος) δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση με τη βύθιση του Αγία Ζώνη ΙΙ.

-Αν στο αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο βρίσκονταν οι υπεύθυνοι/αξιωματικοί καταστρώματος και μηχανοστασίου, τότε θα είχαν δύο επιλογές για να αποφευχθεί η βύθιση:

1. θα είχαν θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία απάντλησης υδάτων

2. θα μπορούσαν να θέσουν σε λειτουργία τη μηχανή του πλοίου και να οδηγήσουν το Αγία Ζώνη ΙΙ στην κοντινότερη ακτή που δεν απείχε πάνω από 500 μέτρα από το σημείο του αγκυροβολίου.

Δηλαδή, σύμφωνα με τους ειδικούς,  το πλήρωμα θα μπορούσε να κάνει εκούσια προσάραξη και έτσι δεν θα υπήρχε μεγάλη διαρροή ακόμα και αν αυτή προκαλούσε σπάσιμο των εξωτερικών ελασμάτων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-10-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά