Logo

Καλούνται είκοσι ύποπτοι διάπραξης αδικημάτων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι



 
 

Το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας αναμένεται να περάσουν την ερχόμενη εβδομάδα οι ύποπτοι για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης (έρευνας) που διεξάγεται για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα, Ηλ. Ζαγοραίος, Ν.Φιστόπουλος και Κ. Σπυρόπουλος έχουν καλέσει για έγγραφες εξηγήσεις (ανωμοτί καταθέσεις) τουλάχιστον 20 πρόσωπα προερχόμενα από την αυτοδιοίκηση και τα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία καταμηνύθηκαν από συγγενείς θυμάτων  της τραγωδίας στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι.

Εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα καλούνται ως ύποπτα για την τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων, τα οποία περιγράφονται στις μηνυτήριες αναφορές που κατατέθηκαν στις εισαγγελικές αρχές. 

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η αποστολή κλήσεων για ανωμοτί καταθέσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα βασίζεται στις μηνύσεις, στις μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν συλλεχθεί, κατά τους περίπου 2,5 μήνες που διαρκεί η έρευνα, καθώς και στα τρία πορίσματα που έχουν συντάξει πραγματογνώμονες. Οι έγγραφες εξηγήσεις, πρόσθεταν, θα αξιολογηθούν σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία προκειμένου να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις κατά των προσώπων για τα οποία θα προκύψουν ενδείξεις αξιόποινης συμπεριφοράς στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, που οδήγησε στο θάνατο 99 ανθρώπους, καλούνται, μεταξύ άλλων, για  ανωμοτί καταθέσεις η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου (που ήδη έχει κληθεί ως ύποπτη και για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβριο), ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας, καθώς και στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Η δήλωση της Ρένας Δούρου

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου με ανακοίνωσή της εξέφρασε την πρόθεσή της να συμβάλει στην ανεύρεση των αιτιών και στη διαλεύκανση των ευθυνών της τραγωδίας του Ιουλίου στην ανατολική Αττική,

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση η κ. Δούρου επισημαίνει: «Ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων και στον πόνο των οικογενειών τους απαιτεί μια τέτοια υπόθεση υψίστης σπουδαιότητας, όπως είναι η έρευνα της Δικαιοσύνης για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, να προχωρήσει με ρυθμούς διαφορετικούς. Διαφορετικούς από τους αργούς ρυθμούς που έχουμε συνηθίσει σε σχέση με μεγάλες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, υποθέσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στην κρίση χρέους της χώρας μας. Με ιδιαίτερη ανακούφιση θα συμβάλω στην ανεύρεση των αιτιών και στη διαλεύκανση των ευθυνών της τραγωδίας του Ιουλίου. Οφείλω ωστόσο να σημειώσω ότι ο Β’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση των πυρκαγιών».

Η άποψη του Ευάγγελου Μπουρνούς

Ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, μιλώντας στο ΣΚΑΪ για την κλήση του ως υπόπτου είπε: 

«Είμαι εκεί για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Πρέπει να συμβάλουμε όλοι για να αποδοθούν οι ευθύνες…  Όμως δεν πρέπει να αναζητούνται ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η Περιφέρεια δεν δέχτηκε εισήγηση για προληπτική εκκένωση. Ήταν αρμόδια αλλά δεν δέχτηκε εισήγηση από αυτούς που είχαν τα ελικόπτερα. Η βασική ευθύνη είναι της Πυροσβεστικής. Ο υπεύθυνος δεν αξιολόγησε σωστά με αποτέλεσμα να μην δοθεί εντολή εκκένωσης από αυτούς που είχαν την ευθύνη και χάθηκαν 100 ζωές, περιουσίες και ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα. Είμαι ένας από αυτούς, κυκλοφορώ ανάμεσά τους και άλλοι με συνοδείες. Δεν μιλάω για την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι απόλυτα υπεύθυνοι δεν εμφανίστηκαν.»

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-10-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά