Logo

«Σύγχρονο Κωσταλέξι» στην Καλλιθέα: Στη φυλακή η 82χρονη γυναίκα που βασάνιζε τη Μαρία



 
 

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης στην Καλλιθέα, που ονομάστηκε  «σύγχρονο Κωσταλέξι», έστειλε με απόφασή του στη φυλακή την βασική κατηγορούμενη για τη φρικτή κακοποίηση της ανάπηρης Μαρίας Παπαδοπούλου. 

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο, που εκδίκασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, επέβαλε στην 82χρονη Όλγα Μιχατίδου, τη γυναίκα που είχε επιφορτισθεί με το καθήκον να φροντίζει τη Μαρία, κάθειρξη 10 ετών, κρίνοντάς την ένοχη για το κακούργημα της έκθεσης ζωής σε κίνδυνο, κατά μετατροπή της αρχικής κατηγορίας που ήταν απόπειρα ανθρωποκτονίας. 

Μετά την έκδοση της απόφασης, η ηλικιωμένη γυναίκα αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές για να εκτίσει την πονή της. 

Επίσης, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση 5 ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, έναν συγγενή της Μαρίας, που κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στην πράξη της  Όλγας Μιχατίδου.  Ο καταδικασθείς θα αποπληρώσει την ποινή του σε 36 δόσεις. 

Η ηυπόθεση αποκαλύφθηκε το 2014 όταν η αστυνομία, κατόπιν καταγγελίας γειτόνων, μπήκε στο σπίτι της ανάπηρης Μαρίας Παπαδοπούλου και την βρήκε να ζει κάτω από άθλιες συνθήκες στο φωταγωγό. Μάλιστα, το ένα πόδι της κοπέλας, που ήταν σπασμένο, ήταν δεμένο σε ξύλο, ενώ η ίδια ήταν καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με μουσαμάδες. 

Στο δικαστήριο κατέθεσε η γειτόνισσα της ανάπηρης κοπέλας,  Ιωάννα Πλεύρη, η οποία είναι πλέον η δικαστική συμπαραστάτρια της Μαρίας Παπαδοπούλου. Η μάρτυρας περιέγραψε την οικογενειακή τραγωδία που οδήγησε τη Μαρία σε αναπηρικό αμαξίδιο, λέγοντας: «Η Μαρία είχε έρθει στην πολυκατοικία με τη μαμά και τη γιαγιά της. Όταν πέθανε η γιαγιά, η Μαρία έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Ήταν ένα ιδιαίτερο παιδί. Η Μαρία μετά την απόπειρα έμεινε ανάπηρη από την πτώση από το μπαλκόνι. Έτσι η μητέρα της πήρε την κατηγορούμενη για να την προσέχει».

Η μάρτυρας συνεχίζοντας είπε πως όταν έφυγε από τη ζωή και η μητέρα της Μαρίας, η φροντίδα της πέρασε αποκλειστικά στην κατηγορούμενη. Όπως τόνισε για πολλά χρόνια οι  γείτονες πίστευαν ότι η Μαρία είχε τη φροντίδα που έπρεπε. Όταν όμως το 2014 η κατηγορούμενη αρρώστησε, εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια πως κάτι δεν πήγαινε καλά στο διαμέρισμα.

«Το 2014 η μητέρα μου είπε ότι έχουν βγάλει έξω τη Μαρία και ότι ακούει διάφορα. Δεν μπορούσα να δω γιατί ήταν καλυμμένη με σεντόνια και κουρτίνες μπάνιου. Παρακαλούσε για νερό και φαγητό. Της μιλούσαν άσχημα. Κάποια στιγμή που αντιλήφθηκα ότι έλειπε η κατηγορούμενη, χτύπησα την πόρτα και άνοιξε ο συγγενής της. Βγήκα στο μπαλόνι. Είδα ένα σκελετό. Τα μαλλιά κουρεμένα ασύμμετρα. Γεμάτη πληγές. Σκασμένα χέρια και δόντια σάπια.Έμεινα... Μούδιασα. Μου είπε «δεν είμαι πολύ καλά με χτυπάει η Όλγα. Θέλω να αλλάξω γυναίκα. Να φύγουν αυτοί», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πλεύρη, που περιέγραψε όλες τις προσπάθειές της να καλέσει βοήθεια είτε μέσω εισαγγελέα, είτε μέσω της Πρόνοιας. Τελικά, τη λύση έδωσε μία ανώνυμη καταγγελία στο Υγειονομικό: 

«Φοβήθηκα. Ζητούσε η Μαρία χυμό και της έλεγε η κατηγορούμενη «τώρα θα πάω περιβόλι να μαζέψω πορτοκάλια». Της φώναζα εγώ γιατί δεν της δίνετε χυμό; Μου έλεγε γιατί κατουριέται και θα σαπίσει ο ποπός της. Σε μια εβδομάδα έκανα ότι μπορούσα να την πάρουν από εκεί. Όταν τελικά ήρθε η αστυνομία και τη ρώτησα για το πόδι της, μου είπε ότι το έσπασε μόνη της. Της είχαν βάλει κάτι σχοινιά στον τοίχο για να πιάνεται και να την πλένει η κατηγορούμενη και όπως γύρισε μπλέχτηκε το πόδι της στον τοίχο κι έσπασε».

Άλλη μία γειτόνισα περιέγραψε την τραγική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Μαρία, λέγοντας: «Μου χτύπησε το κουδούνι η κ. Πλεύρη σε χάλια κατάσταση και μου λέει θέλω να δεις κάτι. Αυτό που είδα με συγκλόνισε ως άνθρωπο. Αποστεωμένος άνθρωπος, σαν παιδί στην Αφρική. Υπήρχε και οσμή σηψαιμία. Τότε κινητοποιηθήκαμε πόρτα πόρτα. Μετρούσαν τα λεπτά για να σωθεί το κορίτσι», ανέφερε η μάρτυρας περιγράφοντας στην συνέχεια τη σημερινή κατάσταση της Μαρίας: «Πρέπει να την δείτε σήμερα! Άλλος άνθρωπος! Έχει πάρει βάρος, είναι χαρούμενη, γελάει».

«Όλα είναι ψέματα», υποστήριξε η κατηγορούμενη

Η 82χρονη κατηγορούμενη υποστήριξε κλαίγοντας στην απολογία της : «Όλα είναι ψέματα. Για το φωταγωγό όλα τα μπαλκόνια εκεί είναι! Σε ποιο χάλι ήταν; Φώναξα τόσες φορές ασθενοφόρο. Εγώ προσπάθησα σε όλα τα νοσοκομεία. Πήγα να καθαρίσουμε τις πληγές και μας την έδιναν πίσω. Σε τι κακή κατάσταση βρέθηκε; Είχα καρκίνο και την άφησα για δυο εβδομάδες. Πλήρωσα το κρεβάτι καινούργιο, δυο τέντες ,την πρόσεχα. Έπαιρνα σεντόνια και φάρμακα. Ό,τι ήθελε από φαγητό έπαιρνα».

Ο εισαγγελέας πρότεινε την  ενοχή και την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων ως πρωτοδίκως, επισημαίνοντας ότι η αφαίρεση της ζωής της Μαρίας ήταν ο τελικός στόχος των δραστών προκειμένου να πάρουν το σπίτι της, το οποίο είχε δωρίσει στην Μαχατίδου.

Χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός υπογράμμισε στην αγόρευσή του: «Ήδη από το 2008 - επισήμανε ο εισαγγελικός λειτουργός- υπήρξε με αδιαφανείς συνθήκες υφαρπαγή του διαμερίσματος της Μαρίας. Και η συμβολαιογράφος γνώριζε ότι η συμβαλλόμενη έπασχε δικαιοπρακτικής ικανότητας. Υπήρχε ισχυρό κίνητρο αφαίρεσης της ζωής της . Δρομολογήθηκε με έναν επιμελημένο τρόπο και διαδοχικές ενέργειες. Το μοιραίο θα ήταν αναπόφευκτο αν δεν υπήρχε η επαινετή παρέμβαση της κ. Πλεύρη. Στόχος ήταν η αφαίρεση της ζωής της Μαρίας για να καρπωθεί το όφελος της μεταβίβασης του διαμερίσματος».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-10-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά