Logo

Μίζες γερμανικών υποβρυχίων: Για ποιους πρότεινε ενοχή η εισαγγελέας Ελευθερία Παντελάκη



 
 

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Ελευθερία Παντελάκη, πρότεινε ενοχή για τους περισσότερους από τους 32 κατηγορούμενους στη δίκη για τις μίζες των γερμανικών υποβρυχίων.

Η πρόταση της εισαγγελέως έρχεται σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της δίκης που αφορά την υπογραφή της σύμβασης του 1,3 δισ. ευρώ για 4 υποβρύχια, με ανάδοχο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και κύριο υποκατασκευαστή τη γερμανική κοινοπραξία HWD/Ferrosstaal,  υπόθεση για την οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διακινήθηκαν παράνομα ποσά που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Η κ. Παντελάκη, συγκεκριμένα, ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι: 

- Ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος για  ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) καθώς, όπως είπε, από τη διαδικασία προέκυψε ότι επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στα κέντρα λήψης αποφάσεων αναφορικά με τις παραγγελίες των υποβρυχίων.

- Ο Ιωάννης Μπέλτσιος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, επί θητείας Τσοχατζόπουλου, για δωροδοκία, η οποία αφορά μίζες που προωθήθηκαν στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο. Αντίθετα, είπε πως δεν βρέθηκαν χρήματα προερχόμενα από αξιόποινες πράξεις σε τραπεζικό λογαριασμό του κ. Μπέλτσιου και για το λόγο αυτό ζήτησε να απαλλαγεί από την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος)

- Οι τραπεζίτες Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ο πρώτος και για άμεση συνέργεια στο αδίκημα αυτό ο δεύτερος.

- Ο Μιχάλης Ματαντός για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Αντίθετα ο κ. Ματαντός πρέπει να απαλλαγεί για το αδίκημα της δωροδοκίας, λόγω δεδικασμένου στη Γερμανία, όπως είπε.

- Ο Αντώνης Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της διεύθυνσης εξοπλισμών και ο Παναγιώτης Ευσταθίου, τότε εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας STH Atlas που είχε εμπλακεί στην προμήθεια των υποβρυχίων. Όπως είπε η εισαγγελική λειτουργός και στους δύο θα πρέπει να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου καθώς και επιπλέον της παροχής στοιχείων για τον Αντώνη Κάντα και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη για τον Π. Ευσταθίου. 

- Ο Σπύρος Μεταξάς, νομικός.

Επίσης, η εισαγγελέας ζήτησε να απαλλαγούν οι κατηγορούμενοι Σπύρος Τραυλός, πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Αντώνης Χάγιας, Εμμ. Σαρτζετάκης, Αλ. Παπαντωνίου, ο επιχειρηματίας Π. Γερμανός, καθώς και στελέχη της εταιρείας του SUNLIGHT για την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των Υποβρυχίων. Σύμφωνα με την εισαγγελέα η εν λόγω εταιρεία υλοποίησε τις υποχρεώσεις της προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-11-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά