Logo

Η αναδρομική φορολόγηση των επισφαλών απαιτήσεων εταιρειών κρίνεται από την Ολομέλεια ΣτΕ



 
 

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη της αναδρομικής φορολόγησης επισφαλών απαιτήσεων εταιρειών και επιχειρήσεων έναντι τρίτων.

Το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ από την 7μελή σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που συνεδρίασε υπό την προεδρία της αντιπροέδρου Μαίρης Σαρπ και έκρινε κατ' αρχήν, με δύο αποφάσεις του (υπ΄  αριθμ. 2238 και 2339/2018) ότι η αναδρομική φορολόγηση των επισφαλών απαιτήσεων είναι αντισυνταγματική, 

Συγκεκριμένα, το Β΄ Τμήμα αποφάνθηκε ότι είναι αντίθετο στο άρθρο 87 του Συντάγματος το άρθρο 9 του νόμου 3296/2004 που προβλέπει την αναδρομική φορολόγηση των επισφαλών  απαιτήσεων των εταιρειών κ.λπ., έναντι τρίτων.

Αναδρομική φορολόγηση με συντελεστή 25%

Προκειμένου να γίνει κατανοητό τι είναι επισφαλείς απαιτήσεις θα αναφερθεί το εξής παράδειγμα: Μια εταιρεία στέλνει εμπόρευμα σε μια άλλη, κόβει πιστωτικό τιμολόγιο και συμφωνούν ότι το ποσό που αναγράφεται στο τιμολόγιο θα πληρωθεί στο μέλλον.

Όμως τα οικονομικά της δεύτερης αυτής εταιρεία που παρέλαβε το εμπόρευμα δεν είναι και τόσο καλά.

Ωστόσο η πρώτη εταιρεία που έδωσε τα εμπορεύματα γνωρίζει το επιχειρηματικό ρίσκο δηλαδή, ότι μπορεί και να μην εισπράξει ποτέ το τιμολόγιο, καθώς η εταιρεία που τα παρέλαβε αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Έτσι η απαίτηση αυτή της εταιρείας που εξέδωσε το τιμολόγιο χαρακτηρίζεται επισφαλής απαίτησης.

Εάν η επισφαλής αυτή απαίτηση ικανοποιηθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, δηλαδή εξοφληθεί το πιστωτικό τιμολόγιο σε επόμενες οικονομικές χρήσεις, τότε το ποσό του τιμολογίου υπόκεινται κανονικά σε φόρο και φορολογείται αυτοτελώς.

Όπως επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην περίπτωση που, τελικά, δεν πληρωθεί το τιμολόγιο, καθώς η επιχείρηση που είχε παραλάβει το εμπόρευμα π.χ. έκλεισε, τότε η Δ.Ο.Υ. φορολογεί το ποσό του τιμολογίου αναδρομικά, αυτοτελώς, με συντελεστή 25%.

Φορολόγηση καθαρού εισοδήματος

Το θέμα της αναδρομικής φορολόγησης των επισφαλών απαιτήσεων απασχόλησε το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με αφορμή προσφυγές Ανωνύμων Εταιρειών κατά του υπουργείου Οικονομικών.

Σε μία από αυτές τις Ανώνυμες Εταιρείες υπήρξε επισφαλής απαίτηση ύψους 678.409 ευρώ και φορολογήθηκε αυτοτελώς. Η  εταιρεία αυτή κλήθηκε να καταβάλει φόρο 169.601 ευρώ.

Η εταιρεία είχε καταθέσει δήλωση με επιφύλαξη στην σχετική πράξη  της Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης. Η επιφύλαξη απορρίφθηκε από την Δ.Ο.Υ. με το αιτιολογικό ότι δεν αποτελεί αναδρομική φορολόγηση, αλλά φορολόγηση καθαρού εισοδήματος.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-11-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά